QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nepomuk oslaví výročí svého nejznámějšího rodáka. Jaký program je připraven?

13.03.2023 11:21

Od umučení nejznámějšího českého světce, jednoho z hlavních patronů České republiky, hlavního patrona domu Habsburků, patrona kněžích, zpovědníků, vodních řemesel, filantropa a nepomuckého rodáka sv. Jana Nepomuckého letos uplyne 630 let. Město Nepomuk proto čekají v březnu významné akce i výroční pouť.

Socha sv Jana Nepomuckého Nepomuk_ foto Pavel Jiran

„Svatý Jan Nepomucký je v katolických zemích jedním z nejvíce znázorňovaných fenoménů hned za Ježíšem Kristem a Pannou Marií. Je známo, že na světě má přes 66 tisíc soch a farnosti i svatojánské spolky jemu zasvěcené lze stěží spočítat. I když byl těžce mučen, mlčel a neprozradil nic, včetně zpovědního tajemství. Lidé k němu chovali velkou zbožnost už před tím, než se stal svatým. Stavěli mu kostely a oltáře. Tato úcta především pramenila z jeho pevné cesty stát vždy na straně spravedlnosti, pravdy a církve,“ řekl Václav Česák, předseda Matice sv. Jana Nepomuckého.

Dny připomínající tohoto legendárního světce a významnou duchovní a historickou postavu začnou v pátek 17. března a potrvají až do nědělě 19. března.

  • Oslavy zahájí v pátek 17. března v 18 hodin v Arciděkanství Nepomuk ThLic. Miroslav Herold SI svou odbornou přednáškou s názvem Svatý Jan Nepomucký očima svých ctitelů. V ní seznámí zájemce s deseti osobami barokní doby z různých původů, společenských postavení, vzdělání, profesí a věkových skupin, které všechny spojuje jedno - Jan Nepomucký.
  • V sobotu 18. března v 18 hodin proběhne v Hudebním sále Arciděkanství Nepomuk koncert gotické duchovní hudby s původními dobovými nástroji, na které zahraje prof. Tomáš Hála a studenti Pražské konzervatoře. Budou zahrány například skladby od Guillauma Dufaye, největšího skladatele pozdního středověku, který působil na mnoha významných evropských dvorech.
  • V neděli 19. března v 11 hodin vyvrcholí oslavy poutní mší svatou v kostele sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku. Během mše bude slavnostně uložena relikvie blahoslaveného Karla I. Rakouského.

„Odkaz sv. Jana Nepomuckého podle nás přesahuje i dnešní nelehkou dobu. Zveme proto všechny, aby se poutě účastnili, nebo navštívili místa spojená s tímto patronem po celé České republice,“ říká Martin Hrdlička, předseda spolku SVATÁ LUDMILA, z. s.

Na březnové oslavy budou navazovat i další akce v průběhu celého roku. V dubnu to bude například koncert Sedm posledních slov Vykupitelových na kříži se skladbami od Josepha Haydna.

Foto ilustrační Pavel Jiran

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT