Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 13:29

Nehoda nákladního a osobního vozidla v Klatovech

Na silnici 27 v obci Klatovy došlo k dopravní nehodě nákladního a osobního vozidla. Vozidla jsou mimo komunikaci. Na místě HZS, RZS a PČR.

Plzeňská zoo pomáhá navrátit vzácný koniklec do Českého krasu - FOTKY

27.10.2022 9:15

Koniklec otevřený patří mezi kriticky ohrožené druhy naší květeny. Zástupci plzeňské botanické zahrady se vydali se vzácnými sazenicemi na pomoc do sousedního kraje.

Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (4)
Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (4)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (1)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (2)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (3)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (5)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (6)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (7)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (8)

„Dne 12. října se nám podařilo za pěkného slunečného počasí vysadit 69 sazenic vzácného koniklece otevřeného (Pulsatilla patens) původem z Líšnice na předem vytipovanou lokalitu v Hostimi u Berouna,“ informovala o akci Lucie Pešová ze Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

Vzácné koniklece sázeli lidé napříč organizacemi, které podporují přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů. Za Zoologickou a botanickou zahradu města Plzně se do sousedního kraje vypravili Lucie a Tomáš Pešovi. „Akce se také účastnili za Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR Petr Vít, za CHKO Český Kras Vojen Ložek ml. a za spolek Třesina Pavel Skala,“ vyjmenovala Lucie Pešová s tím, že rostliny dodala plzeňská zahrada a Botanická zahrada Praha.

Na lokalitu bude dohlížet Pavel Skala. Spolek Třesina se snaží uskutečňovat taková opatření, která umožní přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů. „Koniklec otevřený se u nás vyskytuje především v severních a severozápadních Čechách a tyto lokality jsou tak na západním okraji jeho areálu,“ popisuje Lucie.

„Koniklec je málo konkurenčně schopný a negativně reaguje na probíhající změny v krajině, které vedly k jeho úbytku. Na lokalitách je nutné obnovit kosení či pastvu, aby došlo k narušení drnů a semena mohla vyklíčit. V Hostimi dochází ke kontrolované pastvě poníky, a tak je tato lokalita vhodná pro reintrodukci,“ uzavírá Lucie Pešová.

foto Lucie Pešová, Tomáš Peš

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství