Poznejte výjimečné zvíře, které chová zoologická zahrada v Plzni! - FOTKY

11.10.2022 14:55

Varan plodožravý je mezi ostatními varany výjimkou. Jak už jeho druhový název napovídá, živí se kromě živočišné potravy zejména ovocem. V plzeňské zoo si nejvíce pochutnají na hroznovém vínu.

Varan plodožravý_zoo_1022_QAP (3)
Varan plodožravý_zoo_1022_QAP (3)Varan plodožravý_zoo_1022_QAP (6)Varan plodožravý_zoo_1022_QAP (1)Varan plodožravý_zoo_1022_QAP (2)Varan plodožravý_zoo_1022_QAP (8)Varan plodožravý_zoo_1022_QAP (5)Varan plodožravý_zoo_1022_QAP (7)Varan plodožravý_zoo_1022_QAP (4)Varan plodožravý_zoo_1022_QAP (9)

„Varan plodožravý je jeden ze tří druhů varanů, který se živí zejména plody. Vyskytuje se pouze na Filipínách, konkrétně na ostrově Luzon, Catanduanes a Pollilo. Až do roku 1976 byl považovaný za vyhynulý druh, než se objevil poblíž města Manila. Jde o stromový druh varana, obývá tedy větve stromů tropického pralesa,“ popsal ještěra Tomáš Winkelhöfer, chovatel plazů v plzeňské zoologické zahradě.

Tohoto poměrně velkého ještěra, který dorůstá až do 180 cm délky, není snadné v přírodě spatřit, jsou to totiž velmi plachá zvířata. „Varan plodožravý patří mezi druh zranitelný, zejména z toho důvodu, že se ničí jejich přirozené prostředí. Také jsou hojně loveni pro jídlo a pro obchod se zvířaty,“ řekl chovatel plazů s tím, že zoologická v Plzni je prozatím jedna ze tří zoologických zahrad v Evropě, která tyto ještěry chová. „Máme tu pár varanů, je jim asi pět let a jmenují se Voren a Holčička,“ dodal s úsměvem Tomáš Winkelhöfer.

Chovatelé se chtějí pokusit o rozmnožení tohoto vzácného druhu varana. „Samice po úspěšném páření je gravidní zhruba dva měsíce. Klade do dutin stromu až jedenáct vajec. Inkubace trvá sedm i více měsíců. Po vylíhnutí jsou mláďata plně samostatná,“ popsal Tomáš Winkelhöfer a s nadějí dodal: „Rádi bychom je v příštím roce rozmnožili, což nebude vůbec snadné. Jednou už jsme vejce měli, ale první snůšky samic jsou občas neoplozené, což se stalo zřejmě i nám. Aktuálně snižujeme v pavilonu teplotu a vlhkost, simulujeme jim tak přírodní podmínky a varany tím připravujeme na rozmnožování.“

Kde tohoto zajímavého ještěra v Zoologické a botanické zahradě města Plzně naleznete? V Tropickém pavilonu Z, v části Filipíny – Motýlí ráj, obývá expozici hned vlevo za dveřmi pár varanů plodožravých.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24