QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Voňavá vakcinace skunků pruhovaných v plzeňské zoo – FOTKY

09.09.2022 12:41

To, že skunci mají velmi specifickou vůni, ví asi každý. Na skunky a hlavně ošetřovatele čekal nelehký a voňavý úkol, vakcinace. Přečtěte si o adrenalinové akci z plzeňské zoo.

vakcinace skunků_K Misíková (4)
vakcinace skunků_K Misíková (4)vakcinace skunků_K Misíková (5)vakcinace skunků_K Misíková (3)vakcinace skunků_K Misíková (9)vakcinace skunků_K Misíková (2)vakcinace skunků_K Misíková (1)vakcinace skunků_K Misíková (7)vakcinace skunků_K Misíková (6)vakcinace skunků_K Misíková (8)

Skunky má novodobá Zoologická a botanická zahrada města Plzně od roku 2020. Tyto šelmy jsou proslule známé svým páchnoucím útokem. V sebeobraně jsou skunci schopni využít svých pachových žláz umístěných pod ocasem a trefit se přesně na několik metrů do očí nepřítele. Nelehký úkol čekal na ošetřovatele v plzeňské zoo. Vakcinace takových smrdutých drobečků může být i pěkně adrenalinovou akcí.

„To, že skunk příliš nevoní je známá věc. Při pravidelné vakcinaci těchto savců, se musíte důkladně připravit na to, že budete také nevonět. A to hned několik týdnů. Tentokrát bylo nutné odchytit všech 19 skunků. Ano, 19! A to už je pořádná nálož. Je potřeba dostatek statečných ošetřovatelů,“ uvedla Kateřina Misíková z plzeňské zoo.

Vakcinaci skunků je nutné provádět každý rok. „Skunky je nutné každý rok očkovat proti vzteklině. Zvířata se odchytí, určí se pohlaví nejmladších členů skupiny, naočkují se a ihned se zase vypustí. Skunk umí výměšek ze svých pachových žláz nasměrovat přímo do očí nepřítele,“ popsala Kateřina vakcinaci skunků.

Olejovitá tekutina, kterou skunci útočí, obsahuje chemické sloučeniny síry. Pach je cítit i na kilometr daleko, na zasažených předmětech je skunčí parfém cítit dokonce měsíce. Pokud tekutina zasáhne oko, způsobí silné pálení a citlivost, v některých případech může způsobit nevolnost, zvracení i bolesti hlavy. „Pálí to opravdu hodně a v případě zásahu je třeba okamžitě oči vypláchnout vodou. Zasažení našich oblečků vypadalo sice nevinně, avšak odér prošel skrz,“ uvedla Kateřina Misíková.

I přes nepřízeň počasí a voňavé útoky skunků se ošetřovatelům vakcinace vydařila. „Ošetřovatelé - hrdinové si zaslouží obdiv, pochvalu, velikou úctu a poukaz do parfumérie,“ dodala Kateřina.

 

Foto Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24