Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Česká premiéra Bonnie & Clyde v Plzni! Gangsterka s romantikou

04.05.2016 12:39

Příběh nejslavnější gangsterského páru se bude od soboty 7. května odehrávat na scéně Nového divadla. Divadlu J. K. Tyla se podařilo jako prvnímu u nás získat práva na originální muzikál.

Otevření Nového divadla_QAP_foto (12)

Nejspíš neexistuje nikdo, kdo by neznal legendární gangsterský milenecký pár Bonnie & Clyde. Muzikálovému souboru Divadla J. K. Tyla se jako prvnímu v Česku podařilo získat práva na uvedení muzikálu současného amerického hitmakera Franka Wildhorna. A co víc. V Plzni se muzikál představí jen několik let po jeho broadwayském debutu.

Muzikál vychází ze skutečného příběhu legendárních texaských lupičů Bonnie Parkerové a Clyda Barrowa. Mladí milenci se poprvé setkali v Dallasu v roce 1930, jejich společná cesta ovšem skončila poměrně brzy. Přesto se zapsali do historie. Zločineckou dráhu rozjeli v roce 1932, policejní razie jejich životy ukončila o pouhé dva roky později. Bonnie Parkerové bylo tehdy 24 let, Clyde Barrow byl o rok starší.

Jejich kriminální dráha přinesla řadu lidských obětí, nádech romantiky v podobě jejich milostné vášně je nicméně postavil do úplně jiného světla. Velkou roli v tom samozřejmě sehrály historické okolnosti. V době jejich gangsterského tažení probíhala hospodářská krize a na pozadí všech souvislostí byli bráni zároveň jako jakýsi druh revolty proti panujícím poměrům.

Milovníci hudebních žánrů si v Novém divadle přijdou na své...

Už v sobotu 7. května vtrhne příběh Bonnie & Clyda na Novou scénu s velkou slávou. "Bonnie & Clyde jsou muzikálem moderního typu, jehož děj posouvá dramaticky prokomponovaná hudba. Vychází z country stylu - v instrumentaci je největší důraz kladen na strunné nástroje a rytmiku, žánrově přesahuje do gospelu, swingu a rocku. Dirigentské taktovky se s gustem ujali Petr Kantořík s Jiřím Petrdlíkem, působivý rámec představení vytvoří dynamická scéna Daniela Dvořáka a dobové kostýmy Dany Haklové, invenční choreografie je prací Lukáše Vilta," přibližuje novinku jara mluvčí divadla Eva Ichová.

"Ladění toho příběhu je dobrodružně-romantické, je to vedené jako osud dvou lidí, kteří chtěli překročit svůj vlastní stín. Oni nechtěli být grázlové, ale doba a prostředí je do toho svým způsobem vmanipulovaly. Hlavním motivem je jejich touha překročit začarovaný kruh bídy, všednosti, té trapné každodennosti – prostě být výlučný. Jistě, bez přestřelek se to neobejde, ale nepovažuju to za primární. Nejdůležitější je láska mezi těmi dvěma lidmi,“ popisuje režisér inscenace a šéf muzikálového souboru Roman Meluzín.

V podstatě komorní příběh stojí především na výkonech představitelů hlavních postav a jejich náročných pěveckých partech. V roli Clyda Barowa alternují Pavel Režný a Roman Tomeš, jejich dívčí protějšek vytvoří Petra Vraspírová a čerstvá držitelka Ceny Thálie Karolina Gudasová. Rozhovor s předstvitelkami Bonnie si můžete přečíst zde.

Na sobotní premiéru zbývají poslední vstupenky, objednat si je můžete zde. Hned druhé představení se hraje 10. května od 19 hodin, tam je šance na nákup vstupenek ještě poměrně dobrá.

BONNIE & CLYDE     

Scénář: Ivan Menchel

Zpěvní texty: Don Black

Hudba: Frank Wildhorn

Přeložil: Adam Novák

Režie: Roman Meluzín

Dirigenti: Pavel Kantořík, Jiří Petrdlík

Choreografie: Lukáš Vilt

Scéna: Daniel Dvořák

Kostýmy: Dana Haklová

Obsazení:

Clyde Barrow - Pavel Režný / Roman Tomeš

Bonnie Parkerová - Petra Vraspírová / Karolina Gudasová

Buck Barrow - Adam Rezner / Richard Pekárek

Blanche Barrowová - Soňa Hanzlíčková Borková / Kateřina Falcová

Šerif Schmid - Radek Štědronský Shejbal

Ted Hinton - Ondřej Černý / Petr Ryšavý

Malý Clyde - Šimon Vanžura / Matyáš Rous

Malá Bonnie - Viktorie Tandlerová / Sofie Machálková

Emma Parkerová - Venuše Zaoralová Dvořáková / Hana Spinethová

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT