Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Škola se zbavila azbestu. Rekonstrukce trvala půl roku

01.12.2015 12:32

Plíseň i azbest pryč. Jedna z budov školy v plzeňských Lobzích se díky rekonstrukci za skoro 13 milionů stala pro děti opět bezpečnou. Čtěte podrobnosti.

FOTO_ Magistrát města Plzně (3)
FOTO_ Magistrát města Plzně (2)FOTO_ Magistrát města Plzně (3)FOTO_ Magistrát města Plzně (1)

Rekonstrukce jednoho z pavilonů 28. základní školy v Plzni Lobzích odstartoval na začátku června. Cílem bylo zbavit se plísní, ale i boletických panelů, které obsahovaly azbest. Rozsáhlé opravy vyšly na skoro 13 milionů. Opravy budovy, ve které je například i školní kuchyně s jídelnou a družina, trvaly zhruba půl roku.

Opravy pavilonu základní školy v Lobzích byly pro Plzeň letos největší investiční akcí v oblasti školství. Budovu v Rodinné ulici nechalo město zrekonstruovat kvůli nevyhovujícímu prostředí, v němž děti trávily čas. V objektu se nacházely plísně, okna netěsnila a navíc byly v objektu i panely, které obsahovaly azbest.

"Město Plzeň se snaží každoročně investovat do svých základních škol, jde zejména o výměny oken, zateplování, modernizace šaten, úpravy toalet. Letos se práce za zhruba 40 milionů korun týkaly přibližně 20 zařízení, a právě kvůli nutnosti oprav u 28. základní školy byly výrazně vyšší než v minulosti,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký, který pavilon slavnostně otevřel spolu s náměstkyní Evou Herinkovou a starostou Městského obvodu Plzeň 4 Michalem Chalupným.

Rekonstrukce pavilonu byla doslova nutností. "Boletické panely, jež na jeho stavbu byly použity před 43 lety, a dřevěná okna byla již za hranicí životnosti, přestávala plnit svoji tepelnou funkci, docházelo tam i k tvorbě plísní, jejichž rozsah se každým rokem výrazně zvětšoval. V panelech byl navíc obsažen zdraví škodlivý azbest,“ vysvětluje Eva Herinková.

Kromě zateplení pláště a střechy prošla kompletní výměnou okna a vstupní dveře, upravené bylo ústřední vytápění, měření a regulace, vzduchotechnika i dotčená elektroinstalace a další. Clková cena byla nakonec nižší. Akci se podařilo vysoutěžit za necelých 13 milionů, tedy o třetinu nižší než bylo původně v plánu.

Rozsáhlá rekonstrukce byla organizačně velmi náročná, škola musela zajistit pro žáky od začátku školního roku do listopadu náhradní stravování. "Žáky jsme převáželi na Vyšší odbornou školu a střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Koterovské ulici. Nejen pro děti, ale i pro pedagogy to znamenalo komplikace, nicméně podařilo se nám to zvládnout. A nyní jsme moc rádi, že jsme opět ve svém téměř novém prostředí,“ uvedla ředitelka školy Pavla Jedličková. Na pronájem náhradní kuchyně a dopravu dětí s pedagogy dalo město škole 440 tisíc.

FOTO: magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT