06.05.2024 18:50
06.05.2024 17:48
Práce na opravě silnice ve Vysoké Libyni jsou v plném proudu - FOTKY
Po zimní přestávce se s v březnu začalo zase naplno pracovat na opravě silnice I/27 ve Vysoké Libyni a jejím bezprostředním okolí. Práce probíhají za úplné uzavírky.
06.05.2024 16:45
Křišťálový unikát i tisíce let staré duby. V muzeu Depo Moto Art je k vidění unikátní výstava - FOTKY
V Depo Moto Art v Plzni jsou aktuálně k vidění samé unikáty! Nahlédněte do něj s QAPem.
Vrhli jste se během karantény na pečení? Víte, čím se řídit při výběru mouky?
K nejčastěji používaným moukám patří pšeničná hladká, kterou lze použít prakticky na všechno. Nevhodná je snad jen pro přípravu knedlíků a těstovin. Laboratorní testy ukázaly, že dobrá mouka nemusí být drahá.
Spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat 14 vzorků pšeniční hladké mouky koupených supermarketech. Výsledek je překvapivý: dobrá mouka nemusí být drahá.
"Do testu jsme vyslali 14 hladkých mouk různých cenových hladin. Vedle nejlevnějších privátních značek jsem otestovali i dražší známá jména a podařilo se nám sehnat i jednu mouku v bio kvalitě. Za většinou vzorků stály české mlýny, ale vyzkoušeli jsme i slovenskou produkci,“ informuje Lucie Přinesdomová z dTestu.
"V první části testu jsme se zaměřili na bezpečnost mouk. Kontrolovali jsme, zda neobsahuje nežádoucí mikroorganismy, mykotoxiny a pesticidy. Dobrou zprávou je, že nás v žádném bezpečnostním kritériu mouky nezklamaly,“ dodává Lucie Přinesdomová.
Druhé část testu byla ryze praktická, zaměřila se na to, jak se s moukami pracuje. "Vypůjčili jsme si postupy, které používáme v testech kuchyňských robotů. Pomocí jednoho přístroje jsme ze všech mouk připravili těsto kynuté, třené a na palačinky. Těsta se zpracovala za stejných podmínek a pak se za definovaných podmínek z třeného těsta upekl koláč, z kynutého bochánek a z palačinkového palačinky. U hotových výrobků jsme nakonec vyhodnotili vzhled, barvu kůrky a konzistenci střídy. U palačinek nás zajímala jemnost a našlehanost těsta a barva opečených výtvorů,“ pokračuje Lucie Přinesdomová.
Se všemi testovanými moukami se vždy podařilo dojít k alespoň uspokojivému výsledku. Výrobky z jednotlivých mouk se podle dTestu od sebe lišily, nejzřetelnější rozdíly byly zaznamenány v objemu koláče či výšce vyklenutí bochánku, nicméně žádný nebyl vyloženě špatný.
FOTO: ilustrační