Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Mládež Indiánů vstoupí do Hokejové akademie ČSLH

31.05.2011 10:22

Hokejoví Indiáni se rozhodli přihlásit mládež do Hokejové akademie ČSLH. Co vše akademie přinese a jaká to bude zátěž zjišťoval QAP.

hcplzen_logo_oficial

Novinkou pro letošní hokejovou sezonu 2011/12 je v oblasti mládeže Hokejová akademie ČSLH, do níž se Indiáni přihlásili. QAP zjišťoval více.

Do Hokejové akademie, kterou vyhlašuje ČSLH, se zatím přihlásilo 8 extraligových klubů. neznamená to ale, že jich tam všech 8 vstoupí. Do konce srpna by se měl svaz vyjádřit o vstupech. Bude si jednotlivé kluby objíždět.

"Pro klub to samozřejmě znamená větší finanční zátěž. například nákladné dovybavení hráčů, které je dané. Jde například o počet určitých typů holí nebo značkových bruslí," popisuje Milan Razým. "Také je podmínkou se účastnit jednoho zahraničního turnaje." A to není vše. Hráčům přibydou dopolední tréninky nebo například trénink dovednosti ale také masér či terapeut.

"Musí se skloubit dohromady hokej, škola a zdraví hráčů. Dohody se školami, posuny rozvrhu, více tréninku, zejména co se týká dovedností. Zatím byl kladen důlraz především na klasické tréninky jako systém hry apodobně, nyní se přidává trénink s důrazem na rozvoj jednotlivců: zdokonalování bruslení, hry na jednoho a podobně. Hráči budou mít k dispozici lékaře, fyzioterapeuta, maséra. Měly by být tři dopolední tréninky," popisuje David Bruk.

Pro mládež v Plzni to ale velká změna nebude. "Spoustu podmínek už vlastně splňujeme jako například přidané dopolední tréninky. Změny pro kluky budou hlavně ve výstroji a vybavení a pak také v tom, že je budeme více kontrolovat ve škole," popisuje Razým. "Musí splňovat studijní požadavky, musí mít docházku do školy."

Přímo v klubu bude určen jeden člověk na komunikaci se školami a rodiči, dokonce by měl mít i přístup k prospěchu a docházce hráčů. Klub v současné době takto spolupracuje s Benešovou ZŠ a Sportovní a podnikatelskou SŠ. Chystá se domluvit podobnou spolupráci také se Sportovním gymnáziem, kam chodí hokejisté.

"Hokejová akademie je krokem ke švédskému modelu, který si oblíbil Slavomír lener. Ten tam totiž léta pracoval a ví, že je to vyzkoušené," popsal model akademie vedoucé mládeže David Bruk. "I pokud statut Hokejové akademie nedostaneme, chceme si to tady dělat tak, jak jsme se rozhodli, i bez statutu HA."

"Stát investuje stovky miliónů do hokeje. My jsme byli deset dní v Jönköpingu a sledovali jsme, jak to funguje. Oni do 5. třídy mají kluby v soutěži tři různé týmy, pak mají od 6. do 9. třídy dva týmy. Poté z toho složí tři čtvrtě týmu a zbytek dokoupí z okolí. Do 9. třídy nesmějí kluci přestupovat, musejí hrát do 60 kilometrů od domova a spát každý večer doma. Je to taky pyramida, ale stát se výrazně snaží o to, aby i ti v uvozovkách vyřazení hráli dál. Těm stát platí dvakrát týdně tréninky a jednou týdně soutěžní zápas. Stát to stojí spoustu peněz, ale bohatě se jim to vrátí," popsal Bruk systém švédského hokeje, výchovy mládeže.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství