Sezóna jahod je tady. Co takhle zkusit nové výborné recepty? Tvarohový míša s jahodami, pudingová buchta s jahodami nebo jednoduchý jahodový dort... Přinášíme recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové.
Milujete tvarohového Míšu? Pak zkuste dort, který chutná stejně skvěle. A když přidáte jahody, půjde ještě o větší lahůdku.
Na přípravu budete potřebovat:
Korpus:
4 vejce - zvlášť žloutky a z bílků ušlehat tuhý sníh
4 PL moučkového cukru
1 PL oleje
4 PL polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
1 PL kakaa
Na krém:
750 g tvarohu
150 - 180g moučkového cukru ( podle chuti )
200 g másla
+ 300 g jahod ( i více )
Poleva:
60 g čokolády na vaření
50 g másla
1 PL mléka
Postup:
Nejprve připravíme těsto na korpus. Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lepší je to přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Do těsta postupně opatrně zapracujeme sníh, jen tak lehce stěrkou. Na dno dortové formy upevníme pečicí papír a vlijeme těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 180 stupňů C a pečeme cca 15 minut. Můžeme zkusit špejlí. Formu necháme trochu zchladnout a korpus vyndáme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně.
Pak opatrně sundáme pečicí papír a vložíme korpus zpátky do formy.Teď vymícháme krém. Rozpuštěné máslo vyšleháme s tvarohy, je lepší přidávat je postupně, a s cukrem podle chuti. Krém navrstvíme na korpus, trošku s ním poklepeme a stůl.
Jahody naskládáme na krém a vtlačíme je do něj. Stěrkou krém urovnáme, aby byly jahody schované.
A na polevu rozpustíme ve vodní lázni nalámanou čokoládu s máslem a nakonec vmícháme lžíci mléka nebo smetany. Nalijeme na dort a urovnáme.
Dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc, ale minimálně na dvě hodiny. Ještě než čokoláda úplně ztuhne, odkrojte ji kolem dokola nožem nahřátým v horké vodě. Krájíme také nahřátým nožem.
Na přípravu budete potřebovat:
Na těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
1/2 kypřícího prášku do pečiva
4 žloutky + sníh z bílků
1 vanil. cukr
100 ml oleje
100 vlažné vody
3 PL kakaa
+ jahody (jdou i mražené)
Na pudink:
750 ml mléka
2 vanilkové pudinky
3 PL moučkového cukru
Na potření:
1 smetana na šlehání + ztužovač (nemusí být)
2 krémové zakysané smetany
1 vanil. cukr
Postup přípravy receptu:
Všechny ingredience kromě kakaa vymícháme v hladké těsto. Pudink uvaříme dohusta. Opatrně do těsta vmícháme sníh a rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme kakao. Světlé těsto vylijeme na papírem vyložený vyšší plech a tmavé těsto na něj lžící nepravidelně poházíme. Totéž uděláme i s horkým pudinkem. Jahody také rozprostřeme po celém plechu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 0C přibližně na 40 minut. Poté vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Smetanu se ztužovačem a vanil. cukrem vyšleháme dotuha a smícháme se zakysanými smetanami. Potřeme celý povrch buchty a posypeme kakaem.
Na přípravu budete potřebovat:
Na korpus:
120 g hladké mouky
30 g kakaa
150 g cukru písek
5 vajec
5 lžic oleje
špetka soli
Náplň:
1 velký bílý jogurt (380 g)
1 mascarpone (250 g)
1 zakysaná smetana (180 g)
5 PL cukru moučka (nebo dle chuti)
1 vanilínový cukr
2 ztužovače šlehačky
čerstvé jahody
Postup přípravy receptu:
Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, min. 5 min. Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem.
Těsto nalijeme do dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme 40 min. na 150 °C. Vychladlý korpus prořízneme.
Mascarpone, jogurt a zakysanou smetanu vymícháme dohladka, přidáme cukr a ztužovač a ještě dobře promícháme. Do větší části krému vmícháme na kostičky nakrájené jahody, tím potřeme spodní díl dortu a přiklopíme horním dílem. Trochu přimáčkneme a potřeme celý dort krémem bez jahod. Nazdobíme dle fantazie, necháme uležet v lednici.
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno
foto: Andrea Motlíková
Zbyly vám z opékání špekáčky? Foodblogerka Andrea Motlíková vám poradí, jak buřty skvěle zužitkovat. Zkuste osvědčený recept, naložte špekáčky do marinády. Je to opravdová dobrota.
"Pokud vám zbydou po grilování někdy buřtíky a už nemáte chuť ani na buřtguláš, zkuste tyto naložené špekáčky, které se zalijí horkou marinádou a v podstatě po vychladnutí si můžete pochutnávat," radí foodblogerka Andrea Motlíková.
Na přípravu budete potřebovat:
4 kvalitní špekáčky
1-2 cibule
3 kyselé okurky
Na marinádu:
2 PL oleje
2 PL kečupu (já používám domácí kečup)
2 PL worcesteru
2 PL hořčice
4 PL vody
drcené chilli podle chuti
špetka soli a cukru
pepř
Postup přípravy receptu:
Je to celé velmi jednoduché. Špekáčky nakrájejte na kolečka, cibuli také, okurky na nudličky a vše vložte do misky.
Všechny přísady na marinádu dejte do kastrůlku a nechte provařit. Horkou marinádu nalijte na špekáčky a důkladně promíchejte. Přendejte obsah misky do sklenice, uzavřete a po vychladnutí můžete uložit do lednice. Můžete konzumovat ještě tentýž den.
foto a recept: Andrea Motlíková / V kuchyni vždy otevřeno
Máte rádi paštiky? Pak si udělejte výtečnou paštiku doma. Foodblogerka Andrea Motlíková vám poradí, jak připravit domácí paštiku z vepřových jater, z kuřecích jater, husí paštiku apod.
Na přípravu budete potřebovat:
1 kg vepřových jater
300 g bůčku
2 větší cibule
4 stroužky česneku
pár větviček tymiánu
100 g sádla
100-150 g rozpuštěného másla
100 ml smetany
150 ml portského vína
sůl
koření: já jsem použila směs, která obsahuje mletý česnek, cibuli, majoránku, pepř a nové koření (můžete použít paštikové koření)
+ ještě trochu sušeného česneku a čerstvě mletého pepře
Do hotové paštiky lze přidat naložený zelený pepř, plátky česneku, mandle, sušené brusinky, švestky apod.
Pokud budete chtít paštiku obalit ve slanině, kupte si co nejdelší plátky, abyste jimi mohli vyskládat formu, třeba na biskupský chlebíček. Jinak formu vyložte potravinovou fólií.
Postup přípravy receptu:
Nejprve upečte bůček. Nakrájejte ho na kostky, přidejte k němu do pekáče nakrájenou jednu cibuli a dva stroužky česneku, osolte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečte dozlatova a nechte vychladnout.
Mezitím nakrájejte játra na menší kousky. V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a orestujte. Vhoďte játra, koření, zatím nesolte, a opékejte ze všech stran. Asi po 5 minutách vlejte portské a při vyšší teplotě nechte zcela odpařit. Přidejte posekaný česnek.
Jakmile jsou játra opečená, nevykazují známky krve a v pánvi je jen trochu tekutiny, odstavte ze zdroje tepla a nechte zchladnout. Vyjměte snítky tymiánu a játra spolu s bůčkem vložte po částech do mixéru. Mixujte dohladka a nakonec do paštiky vmíchejte rozpuštěné máslo a smetanu na zjemnění.
Dostatečně osolte, dochuťte a můžete vmíchat posekaný naložený zelený pepř nebo jiné pochutiny. Vyložte formu na chlebíček slaninou a přendejte do ní paštikovou hmotu. Důkladně s formou poklepávejte o pracovní plochu, aby se paštika dobře usadila a nevznikly v ní vzduchové bubliny. Nechte dobře vychladit v lednici a ztuhnout.
Takto připravená paštika je k rychlejší spotřebě.
Paštiky lze samozřejmě i zavařovat, ale je nutné, jako každý masný výrobek, zavařovat dvakrát. Jeden den hodinu při 100 °C, nechat pozvolna vychladnout min. 24 hodin a po této době opakovat ještě jednou.
Další recepty na paštiky najdete blogu Andrey Motlíkové.
Vyzkoušejte játrovou pašitku s brandy a zeleným pepřem nebo husí paštiku se sušenými švestkami.
Velikonoce jsou tady a patří k nim i dobré jídlo. Víte, jak na mazanec nebo velikonoční nádivku? Foodblogerka Andrea Motlíková má pro vás i další tipy, zkuste plněnou velikonoční sekanou nebo výbornou polévku.
Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750 g mouky (dávám půl na půl hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku (používám máslo)
2 vejce
42 g droždí
350 ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky dá také do těsta
mandle na posypání
1 vejce na potření
Postup přípravy:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím. Můžete vypracovat samozřejmě i ručně.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečicím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 oC cca 30 - 40 minut, zkoušíme špejlí.
Potřebujete:
10 rohlíků
10 vajec (žloutky + sníh z bílků)
vařené uzené maso + uzený vývar
vařené vepřové maso
(masa dáme cca 700g, dávám více uzeného)
kopřivy, popenec, libeček, popř. petrželka nebo pažitka ... všeho dohromady 2 hrstě posekaného
sůl
sádlo na vymazání pekáče
Postup přípravy:
Rohlíky nakrájíme na plátky o síle cca 0,5 cm a uzeným vývarem je zvlhčíme. Maso pokrájíme na kostičky, všechny zelené bylinky posekáme. Vše přidáme k rohlíkům, pak ještě vejce a popřípadě ještě zvlhčíme vývarem. Promícháme důkladně a vmícháme opatrně sníh. Dochutíme podle potřeby solí.
Směs vyklopíme do sádlem vymazaného pekáče, urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 oC dozlatova.
K Velikonocům patří v našich končinách neodmyslitelně nádivka a vajíčka. Recept se vám možná bude hodit po koledě, kdy děti domů přinesou plný košíček vajíček, jak tomu bývá u nás. Já jsem v tomto receptu spojila nádivku a vajíčka se sekanou a myslím, že je to vynikající kombinace.
Na přípravu budete potřebovat:
(Já jsem pekla ve formě na věnec, kam se vešlo 1 kg masa + ostatní ingredience uzpůsobené velikosti formy. Tuto sekanou je dobré péct v nějaké formě, třeba v chlebíčkové apod., bude hezky držet tvar. Anebo ji můžete zabalit do alobalu a péct v pekáčku podlitém trochou vody. Množství ingrediencí přizpůsobte velikosti svojí formy.)
1 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
2 starší rohlíky
100 ml mléka + na namočení rohlíků
3 vejce
čerstvé bylinky (kopřivy, pažitka, medvědí česnek, petrželka)
2 cibule
3 stroužky česneku
hrst strouhanky
sůl a pepř
Nádivka:
Na nádivku použijte tento recept nebo ten, podle něhož nádivku připravujete. Jen přizpůsobte množství. Já jsem do sekané použila ze 3 rohlíků a 3 vajec.
8 vajec natvrdo uvařených
300 g slaniny nakrájené na dlouhé a tenké plátky
olej
Postup přípravy receptu:
Pokud připravuji domácí sekanou, většinou si koupené mleté maso ještě jednou semelu na masovém strojku. Ale nechám to na uvážení každého. Spolu s masem projedu strojkem i nakrájené a v mléce namočené rohlíky.
Maso vložte do mísy, přidejte nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Osolte, opepřete a zalijte mlékem. Důkladně rukama směs propracujte. Díky mléku bude maso jemnější. Nechte alespoň hodinu (nebo přes noc) stát.
Mezitím připravte nádivku podle receptu výše a uvařte vejce natvrdo. Dále na oleji orestujte najemno nakrájené cibule a v závěru restování přidejte i prolisované stroužky česneku. Nechte zcela vychladnout.
Formu ve které budete sekanou péci, vymažte trošku olejem a vyložte slaninou.
A vraťte se k sekané, do které zapracujte bylinky, vejce, cibuli s česnekem a strouhanku. Směs důkladně, opět rukama, propracujte.
Do slaninou vyložené formy (na dno) rozložte rovnoměrně nejprve polovinu směsi na sekanou, dobře upěchujte. Pak přijde první polovina nádivky, do níž vtlačte do středu za sebou vejce natvrdo. Zbytkem nádivky vejce obložte a dobře opět stlačte. Poslední vrstvu bude tvořit směs na sekanou. Vše dobře urovnejte, pomažte olejem a formu překryjte alobalem. Může se stát, že bude z formy vytékat tuk či šťáva, raději ji postavte na plech. Vložte do trouby rozpálené na 200°C a pečte 45 minut. Poté formu vyjměte z trouby, sundejte alobal a překlopte sekanou na plech tak, aby byla slanina nahoře. Dopečte ještě 15 minut do zlatavé barvy. Před podáváním nechte sekanou chvilku odpočinout, bude se lépe krájet.
Na přípravu budete potřebovat:
4 brambory
4 vejce natvrdo
1 menší pikantnější klobása
1 malá cibule
1 zakysaná smetana
kousek másla (cca 1,5cm)
2 PL hladké mouky
cca 1 l vývaru nebo o trochu víc
čerstvý kopr
sůl
Postup přípravy receptu:
Nejprve na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a chvilku na mírném plameni restujeme, aby pustila chuť a šťávu. Zaprášíme moukou, mícháme a restujeme asi 2 minutky a zalijeme chladným vývarem. Zesílíme teplotu a dobře rozmícháme. Vhodime na kostky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme, aby se nám polévka díky mouce nepřichytávala, hlavně zpočátku, pak už to není nutné. Nakonec vmícháme teplou kysanou smetanu, nesmí být studená z lednice, jinak se nám v polévce srazí. Nejlépe je předem ji promíchat s pár lžícemi horké polévky a pak postupně do polévky vmíchávat. Samozřejmě v této fázi přidáme i nakrájená vejce. Necháme prohřát, dochutíme a po odtsavení přisypeme posekaný kopr.
foto a recepty: Andrea Motlíková
Další recepty V kuchyni vždy otevřeno
Máte děti v karanténě a musíte do práce? Nebo už nemáte inspiraci, co jim vařit? Přinášíme recepty na jednoduchá jídla, která si děti samy ohřejí. Recepty jsme pro vás připravili s foodblogerkou Andreou Motlíkovou.
Plněná kuřecí prsa zapečená s brambory se smetanou
Jídla z jednoho pekáče jsou ta nejjednodušší. A toto k nim patří, jednoduché a opravdu chutné, bez zbytečného stání u plotny. Brambory se uvaří spolu s masem, smetanou a sýrem a nakonec vše zapečete. A dětem bude chutnat. (Recept)
Rychlá rajská omáčka
Omáčka je klasika a rajská dětem chutná. A když obměníte přílohu, mohou jí mít děti i dva dny. Když se nebudete chtít dělat s knedlíkem, můžete jako přílohu volit těstoviny. (Recept)
Hořčicová omáčka
Můžete dělat z kuřecího, krůtího, vepřového masa. Je to jen na vás, co vám chutná a jaké maso zrovna máte k dispozici. (Recept)
České rizoto z trouby
Toto je opravdová klasika pro vaření s dětmi. Ale jde o rychlovku, dětem chutná a určitě si bez problémů samy ohřejí. (Recept)
Kuřecí přírodní plátek
Podávat ho můžete s rýží, bramborem i těstovinami. Zkrátka s tím, co mají vaše děti rády. Navíc se vám toto jídlo v troubě tak trochu udělá samo. Takže mezitím můžete třeba s dětmi dodělat domácí úkoly. (Recept)
Köttbullar - švédské masové kuličky
Masové kuličky s bramborem budou dobré i po ohřátí druhý den. Stačí koupit mleté cestou z práce a hurá do vaření... (Recept)
Brambory zapečené s uzeným masem
I toto jídlo se dá stihnout v pohodě večer po příchodu z práce. Ohřát se dá i v mikrovlnné troubě, takže to školáci zvládnou hravě. (Recept)
Další recepty najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Foto: Andrea Motlíková. Fotografie k jídlům najdete ve fotogalerii.
Děláte si starosti, co přichystat na silvestrovskou oslavu? Čím pohostíte blízké nebo hosty? Přinášíme několik receptů, které pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Toto je velmi jednoduché a rychlé pohoštění. Určitě všichni znáte třeba se slaninou nebo šunkou a sýrem. My vám ale přinášíme recept na vylepšené a pikatnější. Foodblogerka Andrea Motlíková tentokrát použila dva druhy sýru a naložené papričky jalapeňo.
Na přípravu budete potřebovat:
1 listové těsto
150 - 200 g čerstvého smetanového sýru
150 g strouhaného tvrdého sýru čedar
naložené papričky jalapeňo, množství dle chuti
čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, libeček)
rozšlehané vajíčko na potření
na posypání třeba kmín nebo sezam apod.
sůl
Postup přípravy receptu:
Listové těsto vyválíme dotenka, rozetřeme na něj čerstvý sýr, posypeme posekanými papričkami a bylinkami, trošku osolíme a nakonec zasypeme rovnoměrně nastrouhaným tvrdým sýrem. Po delší straně pevně svineme a ostrým nožem nakrájíme na plátky o síle cca 1cm. Kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je vejcem a posypeme kmínem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 0C a pečeme dozlatova.
Na přípravu budete potřebovat:
500 g mletého masa ( nejlépe mix )
100 g nivy
1 a 1/2 plátku toastového celozrného chleba
1 vejce
sůl, pepř, mletá paprika
na ozdobení kyselé okurky a cherry rajčata nebo sterilovaná kapie
párátka
Postup přípravy receptu:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Toastový chléb namočíme ve vodě, vymačkáme a spolu s mletým masem, kořením a vejcem promícháme. Přidáme rozdrobenou nebo nahrubo nastrouhanou nivu a podle potřeby hmotu osolíme.
Vytvarujeme pevné kuličky, které rozložíme na plech a v troubě 15-20 minut pečeme dokřupava.
Okurky nakrájíme na plátky, menší můžeme jenom rozpůlit, rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Okurky a rajčata napícháme na párátka nebo špejle, které pak zapícháme do masových kuliček.
Podáváme teplé nebo studené s nějakým dobrým dipem.
Na přípravu budete potřebovat:
1 zralá hruška ( ne příliš měkká, ale sladká)
2 velké cibule nejlépe červené
1PL hnědého cukru
1PL octa balsamico
sůl, pepř
niva
Postup:
Na pánvi s máslem restujeme na kolečka nakrájenou cibuli cca 10 minut, osolíme. V polovině času přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, zalijeme octem a zredukujeme. Nakonec dochutíme a opepříme.
Na druhé pánvi si másle opečeme bagetky a po nich na plátky nakrájenou hrušku.
Bagetky poklademe karamelizovanou cibulí, hruškou a plátkem nivy. Můžeme nakonec dát ještě na minutku pod rozpálený gril.
Na přípravu budete potřebovat:
5 velkých uvařených vajec
3 lžíce majonézy
1 plechovka tuňáka v oleji
podle chuti chilli, sůl, pepř
pažitka na ozdobu
Postup přípravy receptu:
Uvařené vejce oloupeme a podélně rozkrojíme. Vyjmeme žloutky a dáme je do mísy spolu s majonézou, tuňákem a kořením. Všechno dobře rozmačkáme vidličkou. Potom směsí naplníme důlky v bílcích. Zdobíme pažitkou.
Avokádo má máslovou konzistenci a je opravdu celkem bez chuti, proto se mu i říká zelené máslo. Výborné je v kombinaci třeba s různě připravenými vejci. V pomazánkách s ním můžete dost experimentovat. Takže s chutí do toho, je hodně zdravé.
Na přípravu budete potřebovat:
1 zralé avokádo
1 kostka Lučiny
cca 1cm plátek nivy
1 stroužek česneku
1PL smetany
sůl a pepř
Postup přípravy receptu:
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a hmotu vydlabeme lžící do misky. Přidáme Lučinu, nahrubo nastrouhanou nebo nalámanou nivu a smetanu. Můžeme vše rozmačkat důkladně vidličkou, pak bude mít pomazánka hrubší strukturu nebo rozmixovat ponorným mixérem. Nakonec vmícháme rozdrcený česnek, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Pomazánku můžeme použít na pečivo nebo jako dip třeba k zeleninovým hranolkům či silným tyčkám.
Rillettes... francouzská vepřová pochoutka. Taková francouzská vepřovka, která je opravdu vynikající. Pomalu probublávající kostičky bůčku, ze kterého se vyškvaří sádlíčko, tymián a česnek dodají skvělou vůni a chuť. To musíte rozhodně vyzkoušet. Ale tady se vyplácí být trpělivý. Čím déle budete kousky masa a sádla "pomalit", tím bude výsledek lepší.
Já používám pomalý hrnec, který je v tomto nepřekonatelným pomocníkem. Nemusíte nic hlídat a je to bez práce. Ovšem můžete připravit i třeba v pekáčku v troubě, kterou rozpálíte na 200 0C a jakmile začne pouštět sádlo, ztlumíte na 160 0C a pak necháte cca 6 - 8 hodin probublávat. Občas promíchejte.
Na přípravu budete potřebovat:
2 kg vepřového bůčku (poměr masa a sádla 2:3), pokud budete mít bůček hodně libový, je dobré ke konci přidat trochu vyškvařeného sádla a nechat provařit s masem
150 ml suchého bílého vína
několik snítek čerstvého tymiánu
6 větších stroužků česneku
sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy receptu:
Maso nakrájíme na kostky cca 1-2 cm, vložíme do pomalého hrnce spolu s oloupanými stroužky česneku, tymiánem, solí a pepřem, promícháme a podlijeme vínem.
Na závěr ještě jedna sladká pochoutka. Její příprava je jednoduchá. Toto jednoduché nepečené cukroví, které si chutí nezadá s Rafaelem, bude určitě chutnat všem. Je to rychlovka, stačí jen 3 ingredience.
Na přípravu budete potřebovat:
1 salko
200 g strouhaného kokosu + trochu na obalování
cca 1 cm plátek másla
případně loupané mandle, kdo by chtěl dávat do kuliček
Postup přípravy receptu:
Máslo rozehřejte, salko vlijte do misky a máslo vmíchejte. Přisypte kokos a dobře vše promíchejte. Nechte asi hodinu v lednici a pak z hmoty tvarujte kuličky, které obalujte ještě v kokosu. Do kuliček před obalením můžete vmáčknout mandli a znovu zformovat. Pak teprve obalit. Uchovávejte v chladu.
foto a recepty: V kuchyni vždy otevřeno, Andrea Motlíková
Vánočka, štola a drobné cukroví nesmí chybět o svátcích na žádném stole. Co by to bylo za Vánoce bez doma upečené vánočky? Tady je recept od foodblogerky Andrey Motlíkové.
Na přípravu budete potřebovat:
750 g mouky (dávám 1:1 hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku (máslo, Hera)
2 vejce
375 ml mléka
50 g čerstvého droždí
1 vanilínový cukr
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
rozinky namočené v rumu (my nedáváme, nemáme je rádi)
mandle na posypání ( plátky nebo nasekané )
Postup přípravy:
Těsto nechávám vypracovat a nakynout v domácí pekárně. Můžete ale zpracovat samozřejmě ručně.
Nejprve nalijeme mléko, rozehřáté máslo, vejce a pak přidáme sypké suroviny a rozdrobíme droždí. Zapneme na program TĚSTO a počkáme, až těsto vykyne.
Poté těsto vyjmeme, ručně propracujeme a vytvoříme 9 stejných dílů. Z nich utvoříme "hady" a postupně splétáme. Nejprve ze čtyř hadů, uprostřed trochu bokem dlaně promáčkneme a uděláme žlábek. Na tento pletenec položíme cop ze tří hadů, opět uděláme uprostřed žlábek a nakonec ze dvou hadů. Ty trochu povytáhneme a přetáhneme tak, abychom oba konce zastrčili pod spodek vánočky. Sepneme shora všechny patra několika špejlemi a necháme opět kynout alespoň hodinu.
Troubu vyhřejeme na 180 - 200 oC. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Jakmile ji vložíme, asi po minutě dvou stáhneme teplotu na 160 oC a pečeme dozlatova. Zkoušíme špejlí a pokud se těsto již nelepí, máme hotovo. Vánočku nechávám zchladnout v otevřené troubě.
Čtěte také recept na vánoční štolu.
recept a foto: Andrea Motlíková
Více receptů v naší rubrice Lifestyle /recepty nebo na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Vánoce se blíží, proto vám přinášíme recept na vánoční pečení. Tentokrát na tvarohovou štolu. Recept pro vás vyzkoušela a připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Na přípravu budete potřebovat:
1 měkký tvaroh (250 g)
2 vejce
150 g tuku (máslo, Hera...)
180 g moučkového cukru
1 vanilínový cukr
šťáva a kůra z jednoho citronu
450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
a dále podle chuti sekané mandle, sušené meruňky, brusinky, kandované ovoce, rozinky...
máslo na potírání a moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
Nejprve vyšleháme vejce s cukry, máslem, citronovou šťávou a kůrou. Přisypeme ovoce a mandle, přimícháme tvaroh a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Uhněteme hladké těsto.
Těsto přemístíme na moukou posypaný vál a vyválíme přibližný obdélník o výšce cca 2cm.
Z jedné delší strany zarolujeme jako roládu, avšak kousek necháme nedorolovaný. Přemístíme štolu na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v troubě zprvu vyhřáté na 180 0C a asi po 20 minutách stáhneme teplotu na 160 0C a pečeme ještě cca 35 - 40 minut. Během pečení 3x potřeme máslem. Zda je těsto upečené, nelepivé, vyzkoušíme špejlí. Upečenou ještě teplou štolu potřeme naposledy máslem a posypeme hojně moučkovým cukrem.
Recept, foto: Andrea Motlíková - blog V kuchyni vždy otevřeno
Máte hodně jablek a nemáte inspiraci pro pečení a štrúdlu už bylo dost? Pak se podívejte na naše recepty na dezerty a moučníky s jablky. Recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Na přípravu budete potřebovat:
(množství je uvedeno na formu velkou cca 28-30cm nebo menší plech s vyšším okrajem 30x20 cm )
Korpus:
5 vajec
200g cukru krupice
1 vanilínový cukr
200 ml rostlinného oleje
1 PL rumu
250 g hladké mouky
30 g holandského kakaa
1 balení prášku do pečiva
špetka soli
Krém
6 jablek
100 ml vody
150 g krupicového cukru
3 lžíce rumu
100 g hořké čokolády
200 g másla
Poleva
100 g hořké čokolády
50 g másla
1 lžíce oleje
Postup přípravy receptu:
Nejprve připravíme korpus. Vyšleháme vejce s cukry, pak přilijeme rum a olej. Dále k tomu prosejeme mouku, kakao, špetku soli a kypřící prášek. Vše vyšleháme dohladka. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 oC na cca 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda je korpus propečený. Hotový korpus dáme vychladnout.
Jablka zbavíme jadřince, oloupeme, na nahrubo nastrouháme do kastrůlku, přilijeme vodu, rum a vsypeme cukr. Vaříme doměkka. Jablka rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme máslo a čokoládu. Zahřejeme a necháme vše rozpustit. Odstavíme a necháme vychladnout.
Korpus rozřízneme podélně na poloviny, spodní opět upevníme do formy a horní díl rozdrobíme najemno do jablečné směsi. Vše důkladně promícháme a naneseme na korpus. Dobře uhladíme. Vložíme do lednice alespoň na hodinu a pak zalijeme čokoládovou polevou. Nejlepší bude, když moučník vrátíte do lednice a do druhého dne si ho nebudete všímat a necháte ho uležet. Ale postačí i tak 3-4 hodiny.
Na přípravu budete potřebovat:
Těsto:
4 vejce (žloutky + ušlehaný sníh)
150 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
6 polévkových lžic oleje
6 lžic teplé vody
2 lžíce kakaa
Krém:
400 g jablek - oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na malé kousky
1 polévková lžíce másla
1-2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky skořice
1 vanilínový cukr
1 skořicový cukr
1 badyán
2 PL vody
cukr podle chuti (já už jsem jablka nepřislazovala)
1 vanilkový puding bez vaření
1 ztužovač šlehačky
250 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
Postup přípravy receptu:
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, při stálém šlehání opatrně přiléváme olej a teplou vodu. Vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu nebo vyloženém pečícím papírem při 180°, přibližně 20 - 25 min.
Nakrájená jablka dáme do kastrůlku, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, vanilínový a skořicový cukr, badyán, máslo a dusíme, ale jen chvilku, aby se jablka nerozvařila. Dáme vychladit.
Do misky, kteá jde dobře uzavřít víkem dáme obě smetany, promícháme, vsypeme puding a ztužovač. Misku uzavřeme a třeseme, dokud se nevytvoří krém. Pak vmícháme vychladlá jablka.
Na upečené a vychlazené těsto natřeme krém a dáme vychladit. Můžeme posypat skořicí, kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.
Na přípravu budete potřebovat:
2 tvarohy nejlépe kostky (i netučný), 500g
100 g másla
80 g cukru
3 vejce
3 PL dětské krupičky
1/2 prášku do pečiva
4 jablka
na posypání skořice a vanilínový cukr
Postup přípravy receptu:
Rozpálíme troubu na 180 oC.
Nejprve utřeme žloutky s cukrem a máslem. Pak přidáme tvaroh, krupičku s práškem do pečiva, vymícháme v hladkou hmotu a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Směs dáme na plech vyložený pečícím papírem (já dělala v koláčové formě), poklademe plátky jablek, posypeme skořicí a vanilínovým cukrem. Dáme péct cca na 30 minut.
Kdo má rád rozinky, může je namočit v rumu a vpracovat do těsta.
Hrnkový retro makovec s jablky
Obrácený jablečný koláč s pudinkovým krémem
foto: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Víkendová zabijačka je tradiční vesnická událost. Víte ale co všechno je na zabijačku potřeba? A jak se pohybuje cena takových zabijaček? Čtěte v článku.
Víkendová zabijačka je tradiční vesnická událost, při které dochází k porážce prasete a zpracování masa před nadcházející zimou. Tradičně se pořádá v předvánočním období, v dnešní době je ale lidmi pořádána kdykoliv v zimě a je spojená nejen s jídlem, ale i pitím. Zabijačky jsou náročné zejména na dlouhou dobu zpracování masa, a tak se hodí jakýkoliv pomocník, který tuto práci usnadní - například plnička klobás nebo mlýnek na maso. Nicméně na pravou zabijačku toho budete potřebovat mnohem více.
Asi není nutné zmiňovat, že zabijačka se neobejde bez řezníka a prasete na porážku. Řezník je hlavní osoba zabijačky, kromě porážky zajišťuje také zpracování prasete včetně rozbourání a přípravy masa, často i příprava tlačenky a polévky. Kromě toho je zásadní mít také dostatečný prostor, ve kterém může probíhat porážka a zpracování řezníkem, na druhou stranu je potřeba i dostatečně prostorná kuchyň nebo místnost, kde dochází ke zpracování masa.
Co se týče vybavení, neměla by chybět dostatečně velká pracovní plocha na zpracování masa. Dále budete potřebovat dostatek nádobí a příslušenství, zejména pak množství hrnců s velkým objemem pro přípravu vývaru, ovaru, polévky, guláše, apod. Bez mlýnku na maso, porcovacích nožů se neobejdete, další urychlení práce zajistí již zmíněná profesionální plnička klobás nebo třeba tlakový hrnec. Nezapomeňte také na dostatek nádob, do kterých se následně rozdělí výsledné pokrmy a produkty k uchování - například skleničky na paštiku, krabičky na tlačenku či huspeninu, které se musí uchovávat v chladu. Kdo chce, může si dopředu připravit i stylové štítky a použít je k označení výsledných domácích produktů.
Kromě prostoru a základního vybavení budete potřebovat také dostatek pomocníků. Kolem zabijačky se zpravidla točí i desítky lidí, kteří pomáhají s hlídáním pokrmů, přípravou koření a dochucovadel, obíráním a dalším zpracováním masa, plněním klobás, jitrnic a jelit, apod. Nezapomeňte dopředu zajistit dostatečný počet lidí, jinak zpracování zabere příliš dlouho a nezbyde čas na zábavu!
Vzhledem k tomu, že novodobá zabijačka již není způsob, jak si zajistit maso na zimu, ale spíše společenská událost, hodí se ji uspořádat zejména jako formu narozeninové oslavy. A taková oslava může vyjít poměrně draho. V první řadě platíte za samotného vepře, následně také za služby řezníka. Cenu poptejte přímo u řezníka, někteří jsou schopni zajistit i prase. Výsledná cena se pak bude odvíjet i od jednotlivých úkonů a od pokrmů, které bude řezník sám připravovat. Mezi náklady musíte také započítat chybějící vybavení, koření a další potraviny, nezbytné k dokončení jednotlivých pokrmů - například kroupy na polévku, jelita a prejt. Nezapomeňte také na výslužku a občerstvení pro všechny pomocníky!
Pokud chcete zažít klasickou zabijačku a nechce se vám řešit její organizace nebo nemáte vhodný prostor pro její pořádání, zkuste se poohlédnout po restauracích, které pořádají zabijačkové hody. Není jich zrovna málo a setkáte se s nimi i ve městě.
foto: images.pexels.com
Svatý Martin se blíží! Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní jsou tradiční dobrotou na svátek svatého Martina. Na výběr máte hned ze tří receptů! A potírat zásadně rozpuštěným máslem s rumem...
Na přípravu budete potřebovat:
První těsto:
540 g hladké mouky
360 g Hery máslové nebo másla
250 g smetany na šlehání
špetka soli
Druhé těsto:
420 g hladké mouky
250 ml smetany na šlehání
250 g Hery máslové nebo másla
špetka soli
Třetí těsto:
400 g hladké mouky
250 g Hery máslové nebo másla
250 g zakysané smetany
špetka soli
Ořechová náplň:
200 g nastrouhaných vlašských ořechů
150 g cukru moučka
špetka skořice
1 PL rumu
1 bílek
Postup přípravy receptu:
Do mouky nastrouháte chladný tuk, přidáte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujete hladké těsto. Malinko začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout.
Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15 cm v průměru a asi 4 mm silný. Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout.
Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180°C cca 20 - 25 minut do růžova.
Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty.
Dýně patří k podzimu. Když se ale urodí, nevíte, už co s nimi. My vám přinášíme recepty na skvělé pokrmy od foodblogerky. Výborná dýňová bábovka, dýňová polévka s uzeným, zavařenina z dýně atd.
Recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Díky perníkovému koření bude vonět tato bábovka po celém domě, dýně jí dodá krásnou vlhkost a vláčnost. Tak pokud se na vás doma směje oranžová dýňová koule, určitě zkuste tuhle bábovku, zaručeně vám bude chutnat.
Na přípravu budete potřebovat:
300 g najemno nastrouhané dýně (hokkaido nemusíte loupat)
300 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
200 ml rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr nebo vanilková esence
1 PL perníkového koření + špetka mletého zázvoru
3 vejce
Postup přípravy receptu:
Mouku důkladně promíchejte s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C.
Nejprve vyšlehejte do pěny vejce s oběma cukry min. 5 minut, pak pomalu za stáleho šlehání přilévejte olej. Do této směsi vmíchejte nastrouhanou dýni, zamíchejte a přisypte postupně moučnou směs. Vše pečlivě promíchejte a vlijte do připravené formy. Vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Zkuste špejlí, zda je důkladně propečená, pokud by se těsto na špejli ještě lepilo, pečte ještě chvilku.
Na přípravu budete potřebovat:
1/2 větší dýně hokkaido
1 brambor
1 cibule
2- 3 stroužky česneku
majoránka
1 l vývaru (možno uzený)
maso z uzených žeber
kousek másla
špetka drceného kmínu
sůl
(na zjemnění můžeme použít smetanu na vaření)
Postup přípravy receptu:
Cibuli nakrájíme na kostičky, dýni vydlabeme a nakrájíme spolu s bramborem na kostky.
Rozehřejeme máslo, zesklovatíme na něm cibuli a přidáme dýni s bramborem. Orestujeme, osolíme, okmínujeme a zalijeme vývarem. Vaříme doměkka, ke konci přidáme rozmačkaný česnek. Rozmixujeme dohladka, do polévky rozmělníme majoránku (popř. nasekáme čerstvou) a vmícháme pokrájené maso. Prohřejeme a případně dochutíme solí.
Dýňová polévka patří neodmyslitelně k podzimu. Už jsem jich vyzkoušela spoustu a jako poslední mě chuťově zaujala tahle s červenou curry pastou a kokosovým mlékem. Připravovala jsem ji v polévkovači Easy Soup od Tefal , na který jsem nedávno sepsala recenzi .
Na přípravu budete potřebovat:
1 dýni hokkaido
1 malý brambor (nemusí být)
1 cibule
1 PL červené curry pasty
200 ml kokosového mléka
1/2 KL mletého římského kmínu a koriandru
špetka drceného chilli
kousek másla nebo ghí
čerstvý koriandr
Postup přípravy receptu:
1. Pokud budete připravovat polévku v polévkovači, je nutné si cibuli zesklovatět na másle v jiném kastrůlku. K cibuli ke konci restování přidáme rozvonět curry pastu. Vše vložíme do nádoby polévkovače. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a brambor, okořeníme, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a kokosovým mlékem. Přiklopíme a zvolíme program Krémová polévka. Polévkovač se sám postará díky svému mixéru o skvělou konzistenci. Do hotové polévky vmícháme posekaný čerstvý koriandr.
2. Pokud budete vařit bez polévkovače, postup bude stejný, jen s tím rozdílem, že kokosové mléko přilijeme až po rozmixování polévky a necháme ho ještě pár minutek prohřát.
Na přípravu budete potřebovat:
1,5 kg čisté dýňové dužiny
0,5 l vody
1 pomeranč
3 citrony
5 cm zázvoru
5 hřebíčků
Na sirup:
250 ml vody
400 g cukru krupice
150 ml octa
Postup přípravy receptu:
Dýňovou dužinu si nakrájíme na kostky, přidáme kůru a šťávu z citronů a pomerančů, hřebíčky, nastrouhaný zázvor, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Vyjmeme hřebíčky a poté propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka.
V čistém kastrůlku si svaříme sirup z uvedených surovin do konzistence řidšího medu a smícháme s dýňovým pyré. Vaříme do zhoustnutí, mícháme, aby se nám zavařenina nepřipálila. Poté plníme horké do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme zcela zchladnout.
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno
Foto a recepty: Andrea Motlíková
Máte rádi sladké a nechce se vám péct? Zkuste výborné nepečené dezerty. Recepty pro vás připravila a sama otestovala foodblogerka Andrea Motlíková.
Kombinace malin a tvarohu je sama o sobě skvělá, ale foodblogerka Andrea Motlíková přidala ještě pomerančovou šťávu a povýšila tento dezert do TOP sladkých jídel. Je to velice jednoduché, nic se nepeče, jen se musí dobře vychladit a pak už jen vychutnávat ...
Na přípravu budete potřebovat:
200 g čokoládových (kakaových) sušenek např. Koka, BeBe - já jsem dělala ze 150g sušenek a do toho jsem přidala ještě 50g křupavého müsli
100 g másla
Na krém:
140 ml smetany na vaření 12%
4 plátky želatiny
500 g tvarohu
140 g třtinového cukru
1 pomeranč
400 g malin
250 ml smetany ke šlehání 33%
Postup přípravy receptu:
Sušenky můžeme hodit na pár obrátek do mixéru nebo je rozdrtíme na malé kousky v mikrotenovém pytlíku pomocí válečku. Drobečky důkladně smícháme s rozehřátým máslem a hmotou vyložíme ručně dno dortové formy, na jejíž dno můžeme uchytit pečící papír, abychom dort pak mohli lépe vyndat. Vložíme do lednice.
Želatinu necháme nabobtnat v kastrůlku se 4 lžícemi studené vody. Tvaroh, cukr, 4 PL pomerančové šťávy a nastrouhanou pomerančovou kůru vymícháme dohladka. Smetanu na vaření zahřejeme téměř k bodu varu, odstavíme a vmícháme nabobtnanou želatinu, která se krásně rozpustí. Smetanu na šlehání vyšleháme skoro do tuha. Šlehačku i smetanu s želatinou vmícháme do tvarohového krému a nakonec přidáme maliny. Opatrně krém s nimi promícháme a naplníme krémem dortovou formu. Povrch urovnáme a necháme v lednici vychladit a ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Z avokáda lze připravit i báječný sladký dezert.
Na přípravu budete potřebovat:
1 zralé avokádo
1 měkký tvaroh
100ml smetany
1PL citronové šťávy
med dle chuti
maliny (i mražené, popř. lesní směs či jahody)
třinový cukr
Postup:
Nejprve rozvaříme maliny, ke kterým přidáme malinko vody a podle chuti osladíme třtinovým cukrem. Necháme zchladnout.
Avokádo rozkrojíme, zbavíme pecky a lžící vydlabeme do misky. Zalijeme citronovou šťávou, aby nám nezhnědlo a důkladně rozmačkáme vidličkou. Přimícháme tvaroh, smetanu a podle chuti med. Vyšleháme, můžeme použít i ruční šlehač.
A pak už jenom vrstvíme do připravených pohárů.
Na přípravu budete potřebovat:
Na korpus:
20 ks cukrářských piškotů
100 g rozpuštěného másla
Na čokoládovou náplň:
250 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač smetany
50 g čokolády na vaření
Na stracciatella náplň:
500 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače smetany
30 g cukru krupice
70 g strouhané hořké čokolády
+ strouhaná čokoláda na ozdobu
Postup přípravy receptu:
Na přípravu čokoládové náplně svaříme smetanu s čokoládou na vaření a necháme dostatečné vychladnout v lednici.
Cukrářské piškoty vložíme do sáčku a pořádně je válečkem rozdrtíme. Sypkou směs smícháme s rozpuštěným máslem a těstem vyložíme dortovou formu. Dáme také ztuhnout do lednice.
Svařenou smetanu s čokoládou vyjmeme z chladu, přidáme ztužovač a vyšleháme do tuha. Z krému uděláme uprostřed korpusu kopeček a uhladíme.
Na stracciatella náplň ušleháme šlehačky s cukrem a ztužovači a přimícháme nastrouhanou čokoládu. Navršíme na celý korpus a urovnáme. Ozdobíme strouhanou čokoládou a necháme v lednici min. 3 hodiny ztuhnout.
Všechny recepty najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Recepty a foto: Andrea Motlíková
Je tady víkend a to se hodí vždy něco sladkého. Chybí vám inspirace? Tady máte několik tipů na výborné, chutné a ne zas tak pracné dezerty. Vše pro vás připravila a sama vyzkoušela Andrea Motlíková.
Kombinace malin a tvarohu je sama o sobě skvělá, ale přidáním pomerančové šťávy povýšíte chuť ještě výše. Můžete nakombinovat i maliny s rybízem, ale malin by mělo být určitě více. Je to velice jednoduché, nic se nepeče, jen se musí dobře vychladit a pak už jen dobrou chuť.
Na přípravu budete potřebovat:
200 g čokoládových (kakaových) sušenek např. Koka, BeBe - já jsem dělala ze 150 g sušenek a do toho jsem přidala ještě 50 g křupavého müsli
100 g másla
Na krém:
140 ml smetany na vaření 12%
4 plátky želatiny
500 g tvarohu
140 g třtinového cukru
1 pomeranč
400 g malin
250 ml smetany ke šlehání 33%
Postup přípravy:
Sušenky můžeme hodit na pár obrátek do mixéru nebo je rozdrtíme na malé kousky v mikrotenovém pytlíku pomocí válečku. Drobečky důkladně smícháme s rozehřátým máslem a hmotou vyložíme ručně dno dortové formy, na jejíž dno můžeme uchytit pečicí papír, abychom dort pak mohli lépe vyndat. Vložíme do lednice.
Želatinu necháme nabobtnat v kastrůlku se 4 lžícemi studené vody. Tvaroh, cukr, 4 polévkové lžíce pomerančové šťávy a nastrouhanou pomerančovou kůru vymícháme dohladka. Smetanu na vaření zahřejeme téměř k bodu varu, odstavíme a vmícháme nabobtnanou želatinu, která se krásně rozpustí. Smetanu na šlehání vyšleháme skoro do tuha. Šlehačku i smetanu s želatinou vmícháme do tvarohového krému a nakonec přidáme maliny. Opatrně krém s nimi promícháme a naplníme krémem dortovou formu. Povrch urovnáme a necháme v lednici vychladit a ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Na přípravu budete potřebovat:
200 g bílého jogurtu
2 vejce
6 PL mléka
1 PL rumu
12 PL rostlinného oleje
2 vanilínové cukry
1 prášek do pečiva
400 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
Dále pak na drobenku:
hrubou mouku, cukr krupici a máslo
jakékoliv sezonní ovoce (jahody, borůvky, třešně, meruňky, jablka, rebarbora...)
Suroviny na těsto vymícháme dohladka, vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe ovocem. Posypeme připravenou drobenkou a dáme péctdo trouby vyhřáté na 180 oC přibližně na 35 minut.
Na přípravu budete potřebovat:
2 tvarohy nejlépe kostky ( i netučný), 500g
100 g másla
80 g cukru
3 vejce
3 PL dětské krupičky
1/2 prášku do pečiva
4 jablka
na posypání skořice a vanilínový cukr
Postup přípravy:
Rozpálíme troubu na 180 0C.
Nejprve utřeme žloutky s cukrem a máslem. Pak přidáme tvaroh, krupičku s práškem do pečiva, vymícháme v hladkou hmotu a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Směs dáme na plech vyložený pečícím papírem ( já dělala v koláčové formě), poklademe plátky jablek, posypeme skořicí a vanilínovým cukrem. Dáme péct cca na 30 minut.
Kdo má rád rozinky, může je namočit v rumu a vpracovat do těsta. My raději bez.
Co si každý představí pod názvem štrůdl? Myslím, že každý trošku něco jiného, i když ve finále velmi podobného. Někdo dělá tažený, někdo těsto pivní, jiný tvarohové, další domácí listové... každý má svůj recept na ten nejlepší domácí štrůdl.
Někdo má rád se slanými náplněmi, jiný nasladko, s jablky, hruškami, tvarohem, rybízem, někdo přidává rozinky, dalšímu nechutnají... no prostě co štrůdl, to malinko něco jiného.
Celý tento recept s fotopostupem najdete na blogu Andrey Motlíkové zde.
foto a recepty: Andrea Motlíková
Také se vám urodilo hodně ovoce a k tomu ještě spousty cuket? A víte, že kombinací ovoce s cuketou vznikne skvělý vláčný koláč? Vyzkoušejte tento recept od foodblogerky Andrey Motlíkové.
"Díky cuketě je těsto vláčné, měkké a vlhké. Je to opět velmi jednoduchý recept, kde se všechny ingredience na těsto smíchají a vylijí na plech. Takže s chutí do toho, utrhnout cuketu a nějaké ovoce a jde se na pečení," radí hospodyňkám foodblogerka Andrea, která tento koláč sama připravuje.
Na přípravu budete potřebovat:
500 g nahrubo nastrouhané cukety (oloupané, případně zbavené měkké části se semeny)
300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
3 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
100 ml rostlinného oleje
2 KL vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
špetka soli
+ jakékoliv ovoce (broskve, meruňky, švestky, rybíz, jahody ...) a případně drobenka
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech nebo 2 koláčové formy vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
Na těsto nejprve vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. Pak vmíchejte olej, vanilkový extrakt, špetku soli a cuketu. Nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně vymíchejte.
Těsto vlijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Na něj poskládejte ovoce, posypte drobenkou a vložte do vyhřáté trouby. Pečte cca 40 minut dozlatova, zkuste špejlí, zda je těsto propečené a nelepí.
Recepty na další cuketové dobroty najdete zde.
Líbí se vám recepty od Andrey? Navštivte její blog V kuchyni vždy otevřeno.
Milovníci hub si přijdou na své, houby rostou. Ale co s nimi? Tradiční houbovka nebo smaženice už vás neláká? Zkuste něco jiného, vynikající houbové recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Hledáte inspiraci na parádní letní recept? Tak tohle je přesně, co potřebujete! Neskutečně voňavý a lahodný kuřecí kotlík s houbami nadchne i ty nejmlsnější jazýčky...
Na přípravu budete potřebovat:
Postup přípravy receptu:
Maso, houby, cuketu, fazolky a papriku nakrájíme na kousky, cibulia slaninu na kostičky, česnek posekáme. Cibuli zesklovatíme na oleji, orestujeme s ní slaninu, přihodíme maso, osolíme, orestujeme a posypeme kořením, promícháme a podlijeme malinko vodou. Asi po 10 minutách přidáme houby a fazolky a po dalších 10 minutách zbytek zeleniny. Podle potřeby podléváme. Nakonec vmícháme posekaný česnek a můžeme zahustit tmavou jíškou nebo jak jsme zvyklí.
Na přípravu budete potřebovat:
Postup přípravy:
Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme houby, osolíme a restujeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
Pak vmícháme rajčatový protlak, worcestr, pokrájenou okurku a kapary, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme cca 10 minut. Promícháme si smetany s trochou omáčky, aby se prohřály a přidáme do pánve. Prohřejeme, dochutíme podle potřeby špetkou cukru a po odstavení přidáme nasekaný kopr. (Kdo nemá rád kopr, může dát zelenou petrželku. )
Poznámka: Název Stroganoff jsem dala záměrně do uvozovek, tak doufám, že to tak bude chápáno.
Tento recept je pro tyto dny jako dělaný. V lese je totiž velmi mnoho pravých hřibů. A právě menší a tvrdé pravé hříbky se do tohoto jídla hodí nejvíce. Jinak můžete péct samozřejmě i bez brambor a dát si houby třeba s pečivem. Použijte opravdu pevné houby.
Budete potřebovat: (vše podle počtu osob)
Postup přípravy:
V pekáčku orestujeme slaninu, na ni poskládáme rozpůlené houby, mezi ně brambory, posypeme posekaným česnekem, kořením a tymiánem. Osolíme a zalijeme smetanou. Počítejte s tím, že houby pustí nějakou vodu, tak raději trochu hlubší pekáček, ne plech. Vložíme zakryté do trouby rozpálené na 180 oC a pečeme půl hodiny. Pak odkryjeme, zvýšíme na 200 oC a dopékáme, dokud se smetana nevsákne do hub a brambor a povrch nezezlátne.
Našli jste lišky? Tak hurá na tento recept.
Na přípravu budete potřebovat:
Postup přípravy receptu:
Očištěné lišky podle velikosti nakrájíme. Na pánvi na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli se slaninou, poté přidáme houby. Osolíme, okmínujeme a restujeme cca 5 minut, poté zlehka zaprášíme moukou a mícháme ještě asi 2 minuty. Podlijeme malinko vývarem nebo vodou a necháme 10 minut probublávat. Nakonec vsypeme posekanou majoránku, promícháme a odstavíme.
Podáváme nejlépe s pečivem.
Máte hodně růžovek? Uvařte si výtěčnou polévku.
Tuhle polévku určitě spousta z vás zná, dělává se i z hlívy, z které je taky skvělá. Letos rostou růžovky, jak se říká, jako houby po dešti. Jsou jich plné lesy. Jenom pozor, nezaměnit za muchomůrku šedivku ( i když ta není jedovatá, ale není prý příliš chutná ) nebo jinou jedovatou muchomůrku!
Na přípravu budete potřebovat:
Postup přípravy:
Na sádle orestujeme cibuli, vmícháme mouku a upražíme jíšku. Přisypeme papriky, promícháme a zalijeme chladným vývarem. Jíšku dobře rozmícháme a necháme 15 minut provářet. Pak vhodíme nakrájené houby, kmín, sůl a pepř a vaříme dalších 10 minut. Nakonec přidáme rozemnutou majoránku, pokud máte čerstvou, posekejte ji, a rozdrcené stroužky česneku. Vaříme už jen posledních 5 minut.
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno
foto a recepty: Andrea Motlíková
Jahody, borůvky i maliny k létu zkrátka patří. Máte chuť na něco sladkého? Tak právě tvarohový dezert s ovocem může být to pravé. Andrea Motlíková servíruje další ze svých receptů...
Na přípravu budete potřebovat:
1 měkký tvaroh
1 zakysaná smetana
1 smetana na šlehání
1 vanilínový cukr
cukr moučka dle potřeby
kůra z jednoho citronu
drobné ovoce (jahody, maliny, borůvky)
Na korpus:
4 vejce - zvlášť žloutky a z bílků ušlehat tuhý sníh
4 PL moučkového cukru
1 PL oleje
4 PL polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
2 PL kakaa
Postup přípravy receptu:
Nejprve připravte krém. Tvaroh vymíchejte se zakysanou smetanou, cukry a nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu dohladka. Smetanu na šlehání vyšlehejte dotuha a vmíchejte zlehka k tvarohové směsi. Vložte do lednice.
Dále připravte těsto na korpus. Žloutky, cukr, olej vyšlehejte do pěny a za stálého šlehání přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lepší je to přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta, jen tak lehce stěrkou. Plech vyložte pečícím papírem a vlijte na něj těsto. Vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte cca 15 minut. Zkuste špejlí. Po upečení nechte zcela vychladnout.
Připravte si sklenky (poháry), ve kterých budete dezert servírovat. Sklenkou vykrajujte z korpusu kolečka, kterými vyložte nejprve dna sklenek. Na ně pak urovnejte část tvarohového krému, vmáčkněte do něj ovoce a opět přikryjte kolečkem korpusu. Pokračujte do upotřebení surovin. Na povrchu by měl být krém, který dozdobte ovocem.
Další recepty najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Recept a foto: Andrea Motlíková
Hledáte inspiraci na parádní letní recept? Tak tohle je přesně, co potřebujete! Neskutečně voňavý a lahodný kuřecí kotlík nadchne i ty nejmlsnější jazýčky...
Na přípravu budete potřebovat:
2 kuřecí stehenní plátky
100g slaniny nebo uzeného boku
čerstvé pevné lesní houby
cuketu
červenou papriku
zelené fazolky
1 cibule
1 stroužek česneku
koření gulášové, drcený kmín a uzená paprika
olej
sůl
Postup přípravy receptu:
Maso, houby, cuketu, fazolky a papriku nakrájíme na kousky, cibulia slaninu na kostičky, česnek posekáme.
Cibuli zesklovatíme na oleji, orestujeme s ní slaninu, přihodíme maso, osolíme, orestujeme a posypeme kořením, promícháme a podlijeme malinko vodou. Asi po 10 minutách přidáme houby a fazolky a po dalších 10 minutách zbytek zeleniny. Podle potřeby podléváme.
Nakonec vmícháme posekaný česnek a můžeme zahustit tmavou jíškou nebo jak jsme zvyklí.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty.
Co takhle o víkendu připravit marinovaný pečený bůček? Můžete ho podávat i za studena s čerstvým chlebem. Recept pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Na přípravu budete potřebovat:
1 kg libovějšího bůčku
cca 3 cm silnějšího zázvoru
5 stroužků česneku
1-2 PL tekutého medu
1 PL octa balsamiko
3 PL sójové omáčky
oblíbené koření na pečená či grilovaná masa (použila jsem Country koření), raději pikantní
drcený kmín
1 velká cibule
sůl
Postup přípravy:
Maso bez kůže nakrájejte podélně na plátky cca 1-1,5 cm široké. Bude se vám lépe krájet, pokud maso necháte nějakou chvíli v mrazáku, kde ztuhne, nikoliv zmrzne. Nebo požádejte řezníka, ať vám maso rovnou nakrájí. Plátky poté rozkrojte na 3 dlouhé pruhy, přičemž z jedné strany začněte až tak 2 cm od kraje, aby pruhy držely u sebe. Upleťte klasický cop, snažte se ho hodně stahovat, aby zůstal pevný. Konce spojte špejlí nebo jehlou, případně svažte provázkem.
Zlehka osolte a posypte kořením. Z medu, sójovky, octa, najemno nastrouhaného zázvoru a česneku vymíchejte marinádu. Maso vložte do vhodné nádoby s víkem, přelijte jej marinádou a pořádně ji do masa vetřete. Nechte přes noc nebo min. 3 hodiny marinovat v lednici.
Na dno pekáče dejte na kostičky nakrájenou cibuli, na ni položte maso včetně veškeré marinády a trochu podlijte vodou. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Nechte 40 minut přiklopené, podle potřeby podlévejte nepatrně vodou a pak odklopené pečte při 200 °C ještě cca půl hodiny, aby se maso opeklo.
Můžete podávat klasicky k zelí, jen tak s brambory, třeba šťouchanými nebo nechat vychladnout, vložit do lednice a pak krájet na plátky.
Více receptů od Andrey Motlíkové najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
foto: V kuchyni vždy otevřeno - Andrea Motlíková
"Vaříme s QAPem z regionálních surovin", dnes z jogurtu, vajec a dalších surovin - jogurtové lívance s meruňkovou marmeládou a zakysanou smetanou.
V receptu jsme použili bio vejce z Farmy Skřivánek, jogrut Joma z farmy v Pošumaví, ovocnou pomazánku meruňkovou z firmy Maminčiny dobroty z Valchy a další potraviny zakoupené ve Farmářském obchodu.
Tento videorecept vám přináší Plzeňský kraj a Farmářský obchod. Potraviny z Farmářského obchodu teď můžete nakupovat online na www.farmarsky-obchod.cz.