Je tady druhý díl rubriky "Vaříme s QAPem z regionálních surovin". Dnes budeme dělat domácí "sýr", v článku najdete videorecept na sýrovou hrudku s pažitkou. Je to opravdu jednoduché.
V receptu jsme použili mléko od Milknatur, domácí vajíčka a pažitku ze zahrádky. My máme vajíčka od naší sousedky, vy si pro ně můžete zajít do Farmářského obchodu v Plzni. Kde ho najdete? Klikněte zde.
Tento videorecept vám přináší Plzeňský kraj a Farmářský obchod. Potraviny z Farmářského obchodu teď můžete nakupovat online na www.farmarsky-obchod.cz.
Co vařit vašim dětem k obědu? Inspirujte se. Je tady další covid jídelníček na týden od 22. února, který vám pomůže. U všech jídel najdete recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové.
Pondělí 22. února
Těstoviny s omáčkou ze špenátu a čerstvého smetanového sýru - recept
Úterý 23. února
Horčicová omáčka s krůtím masem a knedlíkem - recept
Středa 24. února
Zapečená cuketa s brambory, slaninou a smetanou - recept
Čtvrtek 25. února
České rizoto z trouby - recept
Pátek 26. února
Máslovo - rozmarýnové kuře na zelenině a bramborech - recept
Další tipy najdete v článku: Inspirace pro vaření v těchto dnech! Rychle, jednoduše, co si děti samy ohřejí
Mají vaše děti rády polévky? Vyzkoušejte česnekovou bramboračku s vaječnou jíškou nebo pažitkovou žloutkovou polévku.
A na závěr ještě tip na jednu sladkou rychlovku - rychloštrůdl ze sendvičovače.
Nebo vyzkoušejte jednoduché perníkové muffiny s jablky, po kterých se jen zapráší. Videorecept najdete zde.
foto a recepty: Andrea Motlíková
Je tady naše nová rubrika "Vaříme s QAPem z regionálních surovin". Dnes budeme péct, v článku najdete videorecept na perníkové muffiny s jablky. V receptu jsme použili jablka z Nebílovských sadů a mléko od Milknatur.
Tento videorecept vám přináší Plzeňský kraj a Farmářský obchod. Potraviny z Farmářského obchodu teď můžete nakupovat online na www.farmarsky-obchod.cz.
foto a video: QAP.Cz
Je tady další koronavirový jídelníček pro vaši inspiraci na vaření! Zde jsou recepty na další týden od 15. února. Recepty připravila foodblogerka Andrea Motlíková. Dobrou chuť.
Španělský ptáček s rýží - recept
Ryba s bramborou kaší - v našem případě candát na másle s pažitkovou omáčkou - recept
Kuřecí stehna s rýží - (kuřecí stehna pečená s bylinkovou nádivkou)- recept
Špagety se žampiony, špenátem a uzeným tofu- recept
Máslovo - česnekové kuřecí řízky (nebo klasický řízek) + brambory - recept
Tipy na polévku:
Dýňová curry polévka - recept
Kulajda se ztraceným vejcem - recept
Klasická čočková polévka s párkem - recept
Bramborová kuřecí polévka - recept
Květáková polévka se slaninou - recept
foto: Andrea Motlíková
Uvařte si doma jako v prvotřídní restauraci. Teď, když jsou restaurace zavřené, pomůže vám šéfkuchař Patrik Bečvář. QAP.cz vám přináší videorecept na vepřovou panenku s bramborem a řepou. .
RECEPT: Vepřová panenka pečená na nízkou teplotu, strouhané brambory se smetanou, marinovaná šalotka v červeném víně s řepou. Dobrou chuť.
Tento videorecept vám přináší Plzeňský kraj a Farmářský obchod. Potraviny z Farmářského obchodu teď můžete nakupovat online na www.farmarsky-obchod.cz.
Pod dobu "koronavirových prázdnin" vychází na QAPu pravidelně v neděli jídelníček na další týden. Tady je jídelníček na druhý únorový týden. Recepty připravila foodblogerka Andrea Motlíková. Dobrou chuť.
Pondělí 8. února
Bratislavská vepřová plec s knedlíkem - recept
Úterý 9. února
Fazolová kaše s uzeným - recept
Středa 10. února
Plněná kuřecí prsa zapečená s brambory a smetanou - recept
Čtvrtek 11. února
Špagety s mletým masem a rajčaty - recept
Pátek 12. února
Řízky naruby zapečené s cibulí a bramborovou kaší- recept
Tipy na polévky:
Jemná bramborová polévka - recept
Zelňačka z uzených žebírek s křenem - recept
Fazolková polévka s koprem - recept
Květáková polévka s pečeným česnekem - recept
Kuřecí krém s medvědím česnekem - recept
foto a recepty: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno
Uvařte si doma jako v prvotřídní restauraci. Teď, když jsou restaurace zavřené, pomůže vám šéfkuchař Martin Svatek. QAP.cz vám přináší videorecept na jehněčí kolínko s košíčkem brambor.
Tento videorecept vám přináší Plzeňský kraj a Farmářský obchod. Potraviny z Farmářského obchodu teď můžete nakupovat online na www.farmarsky-obchod.cz.
Dobrou chuť!
Pod dobu "koronavirových prázdnin" vychází na QAPu pravidelně v neděli jídelníček na další týden. Tady je jídelníček na první únorový týden. Recepty připravila foodblogerka Andrea Motlíková. Dobrou chuť.
Pondělí 1. února
Brambory zapečené s uzeným masem - recept
Úterý 2. února
Hovězí nudličky se zeleninou + rýže - recept
Středa 3. února
Jednoduché špagety s prosciuttem a sušenými rajčaty - recept
Čtvrtek 4. února
Kuřecí prso na másle s restovaným pórkem a žampiony + opečený nebo vařený brambor - recept
Pátek 5. února
Koprová omáčka s karamelovým základem + vajíčko a knedlík - recept
Chřestová polévka s hráškem - recept
Bramboračka - recept
Zelňačka s klobásou - recept
Uzená cibulačka se šalvějí - recept
Chuďasova chlebová polévka - recept
Foto, recepty: Andrea Motlíková
Co uvařit dětem, které nechodí do školy, k obědu? Jste bez inpirace? Je tady opět náš jídelníček! Inspirujte se. Ke každému jídlu najdete i recept!
Pod dobu "koronavirových prázdnin" vychází pravidelně v neděli jídelníček na další týden. Snad vám pomůže. Tady je jídelníček pro týden od 25. do 29. ledna. Recepty připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Pondělí 25. ledna
Kuře a la bažant s rýží nebo bramborovým knedlíkem - recept
Úterý 26. ledna
Italská čočka s pečenou treskou - recept
Středa 27. ledna
Řízky v sýrovém těstíčku s brambory nebo bramborovou kaší - recept
Čvrtek 28. ledna
Těstoviny se špenátovou omáčkou - recept
Pátek 29. ledna
Zeleninová omáčka na paprice s knedlíkem (s těstovinami) - recept
Pokud chcete svým dětem udělat velkou radost, zkuste jim udělat kuřecí křídla jako z KFC. I tento recept pro vás Andrea Motlíková vyzkoušela. Najdete ho zde.
A tady ještě tipy na polévky:
Jemná bramborová polévka - recept
Uzená polévka s kroupami - recept
Zeleninová polévka s vaječnou jíškou - recept
Kapustová polévka s drožďovými knedlíčky - recept
Hrášková polévka se zeleninou a bazalkou - recept
foto a recepty: Andrea Motlíková / V kuchyni vždy otevřeno
Co uvařit dětem k obědu? Většina matek už je v současné době bez inspirace ohledně vaření pro své děti, které nechodí do školy. Inspirujte se naším jídelníčkem. Ke každému jídlu najdete i recept!
Rozhodli jsme se vám ulehčit alespoň trochu tyto těžké dny. Pod dobu "koronavirových prázdnin" budeme pravidelně v neděli vydávat jídelníček na další týden. Snad vám pomůže, inspirujete se!
Tady je jídelníček pro týden od 18. do 22. ledna. Za každým jídlem najdete i recept. Recepty připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Pondělí
Rychlá rajská omáčka s hovězím masem a knedlíkem nebo těstovinami (recept)
úterý
Masové kuličky s bramborem (recept)
středa
České rizoto z trouby (recept)
čtvrtek
Hrachová kaše s uzeným (recept)
Pátek
Znojemská omáčka s hovězím a rýží (recept)
Polévky - naše tipy:
Bramboračka (recept)
Kulajda se ztraceným vejcem (recept)
Franfurtská polévka (recept)
Zasmažená pórková polévka (recept)
Pažitková žloutková polévka (recept)
Květáková polévka s pečeným česnekem (recept)
Další naše tipy pro tento týden, pokud jste si nevybrali z jídelníčku:
Obalovaný květák pečený v troubě s bramborem (recept)
Segedín s knedlíkem (recept)
Plněná kuřecí stehna zapečená s brambory a se smetanou (recept)
Doubrou chuť. Pokud vás náš jídelníček inspiroval, napište nám na náš facebook nebo instagram. Klidně pošlete i fotku. Děkujeme!
foto: Andrea Motlíková
Dali jste si novoroční předsevzetí, že budete jíst zdravě? Chcete si připravit lehkou stravu? Tak zkuste kuskus. Foodblogerka Andrea Motlíková pro vás připravila 5 receptů z kuskusu.
Tady jsou recepty z kuskusu, které vám budou chutnat. Připravila je pro vás a všechny osobně vyzkoušela foodblogerka Andreaa Motlíková. Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Na přípravu budete potřebovat:
1 větší lilek
1 balení hlívy ústřičné (cca 250g)
1 červená paprika
několik sušených rajčat naložených v oleji a bylinkách
2 jarní cibulky
3 stroužky česneku
čerstvá máta podle chuti (kdo nemá rád, dávat nemusí)
špetka mletého římského kmínu, koriandru, chilli a sladké papriky
200g kuskusu
vývar
sůl
olivový olej
Postup přípravy:
Lilek rozpůlíme podélně, nařežeme dužinu do kříže, osolíme a necháme hodinu vypotit. Pak otřeme papírovou utěrkou, zakápneme olivovým olejem a dáme do rozpálené trouby upéct dohněda. Poté dužinu lžící vydlabeme a posekáme (viz. obrázek).
Na pánvi na olivovém oleji orestujeme nakrájenou hlívu, přidáme jarní cibulku, papriku, sušená rajčata a nakonec lilek s posekaným česnekem a koření. Trochu podlijeme vodou a osolíme. Přidáme posekanou mátu, vsypeme kuskus, vše promícháme a zalijeme vroucím vývarem cca 1 - 2 cm nad směs. Přiklopíme poklicí a necháme nabobtnat. Ještě promícháme a dochutíme.
Na přípravu budete potřebovat:
Množství surovin a jejich skladbu si může každý přizpůsobit počtu osob či své chuti.
Já jsem použila:
cuketu
rajčata
lilek
jarní cibulky
česnek
šunku a schwarzwaldskou šunku
mozzarellu
červené bazalkové pesto (viz. foto)
čerstvou bazalku a petrželku
vývar
kuskus
vejce
sůl
Postup přípravy:
Cukety a rajčata nakrájíme na cca 1cm plátky, trochu osolíme a z obou stran opečeme na pánvi. Vyjmeme a cukety potřeme utřeným česnekem.
V pánvi orestujeme jarní cibulky, přidáme k nim na kostičky nakrájený lilek, šunky a posekaný česnek. Osolíme a nakonec vmícháme červené pesto. Vsypeme kuskus, zalijeme vroucím vývarem, promícháme, odstavíme a přiklopíme. Po vsáknutí tekutiny odkryjeme, vmícháme posekanou bazalku a petrželku a necháme zchladnout. Dosolíme, dochutíme. Do vychladlé směsi vmícháme vejce.
Dno pekáčku zakryjeme polovinou plátků cukety, na ně rajčata, mozzarellu, kuskusovou směs, upěchujeme a opět rajčata, cukety a navrch mozzarellu.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 0C a zapékáme.
Na přípravu budete potřebovat:
Nebudu uvádět přesné množství zeleniny, každý si přizpůsobí podle návodu připravený kuskus.
mangoldové listy
hlávkový nebo ledový salát
rajčata
jarní cibulky
čerstvá bazalka a kopr
olivový olej, bílý vinný ocet, sůl, špetka cukru
Nivový dresink:
niva
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
stroužek česneku
sůl
Postup:
Salát a mangold opereme, natrháme, řapík mangoldu pokrájíme na tenké proužky. Rajče a jarní cibulku nakrájíme a bylinky posekáme. Smícháme se zálivkou z olivového oleje, trochu vinného octa, soli, špetky cukru. Promícháme.
Na nivový dresink si prolisujeme stroužek česneku do jogurtu nebo zakysané smetany, nastrouháme nahrubo nivu, podle chuti dosolíme a promícháme.
Na přípravu budete potřebovat:
V tomto receptu nebudu uvádět gramáže, záleží na počtu strávníků a chuti každého. Zeleninu také může dát každý, jakou rád.
Kuskus (já použila celozrnný)
cibule
jarní cibulka
sušená rajčata naložená v bylinkovém oleji s česnekem
žampiony
mangold nebo špenát
česnek
vejce
tvrdý sýr (já použila nivu a goudu)
vývar
kousek másla
sůl
Na jalapeňo dip:
zakysaná smetana
naložené papričky jalapeňo
sůl
Postup:
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme kuskus, promícháme, opražíme a zalijeme vroucím vývarem. Opět zamícháme, přiklopíme a necháme nabobtnat. V tomto případě není nutné, aby byl kuskus sypký, naopak trochu lepivý. Dochutíme solí. Když je kuskus měkký, přendáme jej do misky a necháme vychladnout.
Mezitím na trošce másla orestujeme na kostičky nakrájené žampiony, sušená rajčata, jarní cibulku a posekaný mangold nebo špenát, který necháme jen zavadnout. Osolíme. Smícháme s kuskusem, vmícháme nastrouhaný sýr a vejce.
Na přípravu budete potřebovat:
4 hrsti kuskusu
polovina menší cukety
8 naložených sušených rajčat + olej z nich
hrst černých oliv
2 stroužky česneku
2 jarní cibulky
100 g tvrdého sýru
pár plátků sušené šunky (nemusí být)
2 vejce
čerstvá bazalka
sůl
vývar nebo vody na zalití kuskusu
strouhanka na vysypání báboviček
Postup přípravy:
Všechny přísady nakrájíme na drobné kostičky a česnek s bazalkou posekáme nadrobno.
Na pánev nalijeme cca 3 lžíce oleje ze sušených rajčat a zeleninu a šunku na něm orestujeme, osolíme a nakonec přidáme česnek. Poté vsypeme kuskus, orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou, cca 1 cm nad směs. Zamícháme, přiklopíme a necháme nabobtnat. Dochutíme a necháme vychladnout. Přidáme najemno nastrouhaný sýr, bazalku a vejce a důkladně promícháme.
Formičky vymažeme a vysypeme strouhankou, naplníme směsí a upěchujeme.
Bábovičky zakryjeme alobalem, aby nám kuskus na povrchu neztvrdnul a dáme do trouby vyhřáté na 200 0C asi na 15 minut, poté je odkryjeme a pečeme posledních 5 minut.
Podáváme jako hlavní chod třeba se zeleninovým salátem nebo jako přílohu.
Inspirujte se dalšími zajímavými recepty.
foto: Andrea Motlíková
Vánočka, štola a drobné cukroví nesmí chybět o svátcích na žádném stole. Co by to bylo za Vánoce bez doma upečené zlaté vánočky? Tady je recept od foodblogerky Andrey Motlíkové.
Na přípravu budete potřebovat:
750 g mouky (dávám 1:1 hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku (máslo, Hera)
2 vejce
375 ml mléka
50 g čerstvého droždí
1 vanilínový cukr
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
rozinky namočené v rumu (my nedáváme, nemáme je rádi)
mandle na posypání ( plátky nebo nasekané )
Postup přípravy:
Těsto nechávám vypracovat a nakynout v domácí pekárně. Můžete ale zpracovat samozřejmě ručně.
Nejprve nalijeme mléko, rozehřáté máslo, vejce a pak přidáme sypké suroviny a rozdrobíme droždí. Zapneme na program TĚSTO a počkáme, až těsto vykyne.
Poté těsto vyjmeme, ručně propracujeme a vytvoříme 9 stejných dílů. Z nich utvoříme "hady" a postupně splétáme. Nejprve ze čtyř hadů, uprostřed trochu bokem dlaně promáčkneme a uděláme žlábek. Na tento pletenec položíme cop ze tří hadů, opět uděláme uprostřed žlábek a nakonec ze dvou hadů. Ty trochu povytáhneme a přetáhneme tak, abychom oba konce zastrčili pod spodek vánočky. Sepneme shora všechny patra několika špejlemi a necháme opět kynout alespoň hodinu.
Troubu vyhřejeme na 180 - 200 oC. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Jakmile ji vložíme, asi po minutě dvou stáhneme teplotu na 160C a pečeme dozlatova. Zkoušíme špejlí a pokud se těsto již nelepí, máme hotovo. Vánočku nechávám zchladnout v otevřené troubě.
recept a foto: Andrea Motlíková
Více receptů v naší rubrice Lifestyle /recepty nebo na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Přemýšlíte o dárcích na Vánoce? Máte rádi jedlé dárky, které jsou podomácku vyrobené? A máte rádi štiplavý zázvorový čaj s citronem, který vás prohřeje až do morku kostí a zažehná nachlazení?
Nakupte zázvor, citrusy a voňavé koření a můžete začít, nedá to skoro žádnou práci. Radí vám foodblogerka Andrea Motlíková.
Na přípravu budete potřebovat:
1 kg pevného čerstvého zázvoru
2 citrony
2 limetky
2 PL rumu ( popř. slivovice )
800 g třtinového cukru
4 badyány
2 svitky skořice
cca 15 hřebíčků
Postup přípravy:
Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky (cca 3 mm). Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca 1x1 cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy.
Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi. Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200 oC.
Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence. Nakonec přidáme 2 PL rumu, promícháme a horké plníme do sklenek. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.
Pokud si budete chtít udělat čaj, stačí na 250 ml hrnek cca 2-3 KL směsi včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou. Směs je hodně koncentrovaná a štiplavá, tak opatrně.
Samozřejmě sklenky jako dárky můžete nazdobit podle vkusu každého.
Více receptů na blogu V Kuchyni vždy otevřeno.
Foto a recept: Andrea Motlíková
Už máte plán na víkendový oběd? Kachna bude určitě skvělou volbou. Jakou ale udělat ke kachním prsům omáčku? A co zkusit připravit divokou kachnu na slanině a červeném víně? Máme pro vás recepty...
Přinášíme vám kachní recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové. Ještě více receptů na zpracování kachny najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Na přípravu budete potřebovat:
2 kachní prsa
kořenící směs Havana kouřový gril (složení: cibule, pepř, paprika, směs bylinek a kouřová sůl)
čerstvý ananas
sůl
Na omáčku:
3 PL sójové omáčky
2 PL sladké nebo pálivé chilli omáčky
1-2 PL medu
2 PL rýžového octa (popř. bílého nebo červeného vinného octa)
3 PL vody
podle chuti ještě drcené chilli
Postup přípravy:
Kůži na kachních prsou nařežeme do mřížky, osolíme z obou stran a do kůže vetřeme koření Havana kouřový gril. Necháme hodinu odležet.
Do kastrůlku vlijeme všechny ingredience na omáčku a provaříme. Dochutíme každý podle své chuti.
Na grilovací pánvi mezitím opečeme nasucho nejprve z obou stran ananas. Vyjmeme a udržujeme v teple. Na pánev položíme kůží dolů kachní prsa a opečeme dohněda. Obrátíme, taktéž opečeme i druhou stranu. Z obou stran tak cca 2 - 3 minuty. Poté maso vložíme do vyhřáté trouby na 220 oC na 8-10 minut, maso musí zůstat uvnitř růžové a šťavnaté. Do trouby můžeme dát prohřát i opečený ananas.
Při podávání maso nakrájíme na plátky, obložíme grilovaným ananasem a přelijeme omáčkou.
Na přípravu budete potřebovat:
očištěná divoká kachna
150 g slaniny
hrst sušených švestek
2 cibule
300 ml suchého červeného vína
8 kuliček jalovec a 5 nového koření
3 bobkové listy
kmín
máslo
sůl
Postup přípravy receptu:
Kachnu osolíme a posypeme kmínem. V pekáči na sporáku rozehřejeme máslo, na kterém zesklovatíme cibuli se slaninou, přidáme všechno koření a posekané švestky. Chvilku společně opékáme a poté podlijeme malinko vodou. Vložíme kachnu a přiklopíme a asi 10 min kachnu po obou stranách podusíme, abychom urychlili pečení v troubě. Po odpaření vody podlijeme vínem a dáme ještě přikryté do trouby asi na půl hodiny. Během této doby kachnu obracíme a podléváme výpekem. Po půl hodině pekáč odkryjeme a kachnu dozlatova dopečeme.
Podáváme se zelím, já dělala kedlubnové a bramborovými knedlíky.
Na přípravu budete potřebovat:
1 kachní prso s kůží
200 g hrubé mořské soli
200 g třtinového cukru
5 cm zázvoru
drcený pepř (já použila citrónový)
Na salát:
1 zralá hruška
ledový salát, popř. kdo má rád, může přidat rukolu
pár vlašských ořeců
karamelizovaná cibule ( odkaz na ni viz. pozn.)
oliv. olej
bílý vinný ocet
sůl
Postup přípravy:
Kachní prso hodně opepříme, nesolíme. Do ploché misky vsypeme sůl s cukrem a nastrouhaným zázvorem, dobře vše promícháme a vložíme do směsi maso, kůží navrch, kterou také zasypeme směsí.
Zakryté necháme dva dny stát v lednici. Tekutina z masa zůstane v misce.
Na přípravu budete potřebovat:
2 kachní prsa s kůží
hrst šalotek
150 ml brusinkového džusu
100 ml červeného vína
1 PL demi glace nebo gelový bujon
čerstvý tymián
2 hřebíčky
hrubá sůl (použila jsem kouřovou)
čerstvě mletý pepř
Postup:
Kůži na kachních prsou nařežeme do mřížky, vetřeme do ní lístky tymiánu, pepř a hrubou sůl.
Spodní stranu pouze osolíme a opepříme. Maso nejprve opékáme kůží dolů a pak i z druhé strany. Přibližně 3 minuty z každé z nich. Já jsem si mezitím nakrájela na plátky brambory a dala je na plech vyložený pečícím papírem do rozpálené trouby na 220C. Maso jsem pak přendala na plech k bramborům. Maso necháme dopéct v troubě cca 7 minut. Maso zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.
Na pánvi s tukem z kůže opečeme nakrájené šalotky, přilijeme k nim víno a brusinkový džus, vhodíme tymián a hřebíčky a necháme trochu odpařit a zredukovat. Nakonec přimícháme demi glace nebo gelový bujon. Pokud se použije pouze silný vývar, je nutné omáčku ještě znovu zredukovat. Z omáčky vyjmeme koření a snítku tymiánu, maso nakrájíme na plátky a podáváme.
Na přípravu budete potřebovat:
2 kachní prsa s kůží
sůl, pepř
Na marinádu:
2 vrchovaté lžíce citronovo limetové marmelády (koupeno v Lidlu)
2 PL sójové omáčky
čerstvý rozmarýn a tymián
cca 100 ml vývaru nebo vody na podlití
Postup:
Kachní prsa nařežeme na kůži do mřížky, osolíme je a opepříme.
Na marinádu smícháme v MW nebo ve vodní lázni rozpuštěnou limetovo citronovou marmeládu, sójovou omáčku a posekané bylinky. Touto marinádou zalijeme kachní prsa a dáme min. na 3 hodiny (lépe přes noc) marinovat. Můžeme je v marinádě otáčet, aby nasákly co nejvíce chutěmi.
Před pečením prsa z marinády vyjmeme, necháme marinádu dobře okapat do marinovací misky a maso důkladně opláchneme. Marináda je lepkavá a při prudkém opékání by se nám připálila. Maso osušíme a opečeme jej zprudka na pánvi nejprve kůží dolů, aby pustilo tuk a na kůži se vytvořila kůrčička. Poté krátce necháme zatáhnout i z druhé strany a přendáme na pekáček, který vložíme do trouby vyhřáté na 220 oC na 10 minut. Maso musí zůstat uvnitř růžové a šťavnaté.
Do výpeku na pánvi nalijeme marinádu, podlijeme vývarem nebo vodou a provaříme do požadované hustoty.
Maso vyjmeme a necháme cca 5 minut zabalené v alobalu odpočívat. Poté nakrájíme na silnější plátky a podáváme s omáčkou.
foto a recepty: Andrea Motlíková
Svatý Martin se blíží. Už tradičně se na sv. Martina peče husa a popíjí mladé Svatomartinské víno. A jak připravit správně husu? Kdy jí dát do trouby, jak dlouho ji péct? Přinášíme recept!
Na svátek sv. Martina, který se slaví 11. listopadu, by neměla na stole chybět husa. A možná ji plánujete právě teď o víkendu. Jak upéct husu a co k ní připravit vám poradí foodblogerka Andrea Motlíková. Přinášíme recept...
Na přípravu budete potřebovat:
husa o hmotnosti 3,5- 4kg
sůl
kmín celý nebo drcený
Na červené zelí: 1 kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí, 1 cibule, sterilované brusinky, 100 ml červeného vína, 1-2 hřebíčky, 2 polévkové lžíce cukru, sůl
Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera.
Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90 stupňů Celsia a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů Celsia. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220 stupňů Celsia a dopečeme kůžičku dozlatova.
Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 PL brusinek. Provaříme. Zelí buď můžete zahustit nebo nechat vyvařit tekutinu.
K huse můžete podávat nejlépe knedlíky. Někde se připravují i lokše.
Foto a recept: V kuchyni vždy otevřeno, Andrea Motlíková
Už nevíte, co uvařit nebo upéct? Dochází vám také inspirace? Máme pro vás zaručené recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové. Z mletého, kuřecího, směsi masa nebo třeba jedinečnou úpavu čočky...
Dobrou chuť a příjemné chvíle v kuchyni. Tady jsou recepty od Andrey Motlíkové. Ještě více jich najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Na přípravu budete potřebovat:
500 g míchaného mletého masa
100 g tvrdého sýru
1 kvalitní klobása
200 ml světlého piva (použila jsem nealkoholické - není příliš hořké)
4 stroužky česneku
posekaný libeček
sůl, pepř
Na těstíčko:
100g hladké mouky
2 vejce
50 g tvrdého sýru
150 ml světlého piva ( nebo podle potřeby)
sůl
Mleté maso smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem a klobásou, rozdrceným česnekem a nasekaným libečkem. Osolíme, opepříme, zalijeme pivem a spojíme. Necháme alespoň hodinu vše nasáknout chutí.
Vymícháme hladké těstíčko z uvedených surovin.
Maso vytvarujeme do placiček, obalíme je v mouce a těstíčku a smažíme pozvolna na oleji.
Podávala jsem se šťouchanými brambory, ochucenými sušenou smaženou cibulkou, pažitkou a libečkem.
Na přípravu budete potřebovat:
2 kuřecí řízky ( prsní nebo stehenní )
jarní cibulky
sůl
Na marinádu:
1 pomeranč
2 PL sójové omáčky
1 PL ústřicové omáčky
1 PL medu
cca 1 cm čerstvého zázvoru
1 - 2 stroužky česneku
+ 1 PL škrobu na konečné zahuštění omáčky
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na kousky velikosti soust (malinko osolíme) a jarní cibulky na špalíčky. Z pomeranče vymačkáme šťávu, kterou smícháme se sójovou a ústřicovou omáčkou a medem. Promícháme, aby se med rozpustil. Přidáme nastrouhaný zázvor a česnek. Maso vložíme do marinády a necháme min. 2 hodiny stát.
Maso poté vyjmeme z marinády, kterou přelijeme do kastrůlku a dáme provařit. Maso napícháme střídavě s jarními cibulkami na jehlu a pozvolna pečeme ze všech stran. Dáváme pozor, aby se nám špízy nepřipalovaly, marináda obsahuje med. Nakonec marinádu zahustíme trochou vody se škrobem. Už nevaříme, aby nám omáčka nezřídla delším vařením.
Na přípravu budete potřebovat:
Uzené maso - já měla žebra, kuřecí paličky, velká cibule, palice česneku + 3 stroužky oloupané, bobkový list, jalovec, nové koření, červená paprika, čerstvý rozmarýn a tymián, bílé víno cca 2dcl, vývar z uzeného masa, sójová omáčka, máslo
Postup přípravy receptu:
Uzené maso předem povaříme a vývar uschováme na podlévání. Kuřecí paličky osolíme a poprášíme červenou paprikou. Cibuli nakrájíme na měsíčky, oloupané stroužky česneku posekáme, palici česneku rozpůlíme i se svrchní slupkou. Do pekáče dáme polovinu cibule a posekaného česneku, naskládáme vedle sebe střídavě kuřecí paličky a uzené, zasypeme zbytkem cibule, česneku, veškerým kořením a bylinkami a mezi maso opatrně položíme půlky palice česneku. Zastříkneme sójovou omáčkou a podlijeme vínem, přikryté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 40 minut.
V průběhu pečení podléváme podle potřeby uzeným vývarem. Odkryjeme, přidáme máslo a dopečeme dozlatova. Maso vyjmeme, šťávu dochutíme, vymačkáme do ní opečené česneky a podle potřeby zahustíme.
Na přípravu budete potřebovat:
250 g čočky
1 cibule
4 stroužky česneku
1 klobása
1 malý rajčatový protlak
1/2 cukety
2 mrkve
2 rajčata
1 jarní cibulka
2 bobkové listy
čerstvá bazalka a petrželka
125 ml bílého vína
vývar
balsamikový ocet
sůl
olej
Postup přípravy:
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu, posekané 2 stroužky česneku a chvilku restujeme, aby klobása pustila šťávu. Poté přisypeme čočku (může být předem namočená), na kostičky nakrájenou mrkev, přidáme bobkový list, rajčatový protlak, podlijeme vínem a necháme trošku vypařit. Pak zalijeme vývarem do výše čočky a dusíme. Podléváme podle potřeby. Asi 10 minut před dovařením vložíme ještě nakrájenou cuketu s rajčaty, jarní cibulkou, zbytkem česneku a osolíme. Nakonec ochutíme balsamikovým octem a vmícháme posekanou bazalku a petrželku.
A na závěr ještě jeden tip pro sladké pečení. Tento koláč můžete použít i jako dort na oslavu, je velmi vláčný a šťavnatý. A hlavně spotřebujete na něj jablka, kterých teď je dostatek.
Já nejsem žádná pekařka - cukrářka a bylo to snadné. Pekla jsem v 30cm dortové formě, pokud budete chtít na celý plech, zdvojnásobte všechny ingredience.
Kompletní recept najdete zde.
Foto a recepty: Andrea Motlíková - V kuchyni vždy otevřeno
K sychravým podzimním dnům patří určitě dýně. Co ale z dýně udělat dobrého? Víte, že tento oranžový zázrak můžete použít do bábovky, na skvělou omáčku k masu nebo třeba zavařeninu?
Ty nejlepší recepty z dýně pro vás připravila a sama otestovala foodblogerka Andrea Motlíková.
Na přípravu budete potřebovat:
1,5 kg čisté dýňové dužiny
0,5 l vody
1 pomeranč
3 citrony
5 cm zázvoru
5 hřebíčků
Na sirup:
250 ml vody
400 g cukru krupice
150 ml octa
Postup přípravy:
Dýňovou dužinu si nakrájíme na kostky, přidáme kůru a šťávu z citronů a pomerančů, hřebíčky, nastrouhaný zázvor, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Vyjmeme hřebíčky a poté propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka.
V čistém kastrůlku si svaříme sirup z uvedených surovin do konzistence řidšího medu a smícháme s dýňovým pyré. Vaříme do zhoustnutí, mícháme, aby se nám zavařenina nepřipálila. Poté plníme horké do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme zcela zchladnout.
Podzim je tu v plné parádě. Bábovka s teplým čajem se bude určitě hodit. Díky perníkovému koření vám bude bábovka vonět po celém domě, dýně jí dodává krásnou vlhkost a vláčnost. Tak pokud se na vás doma také směje oranžová dýňová koule, určitě zkuste tuto bábovku, zaručeně vám bude chutnat.
Na přípravu budete potřebovat:
300 g najemno nastrouhané dýně (hokkaido nemusíte loupat)
300 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
200 ml rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr nebo vanilková esence
1 PL perníkového koření + špetka mletého zázvoru
3 vejce
Postup přípravy:
Mouku důkladně promíchejte s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C.
Nejprve vyšlehejte do pěny vejce s oběma cukry, pak pomalu za stáleho šlehání přilévejte olej. Do této směsi vmíchejte nastrouhanou dýni, zamíchejte a přisypte postupně moučnou směs. Vše pečlivě promíchejte a vlijte do připravené formy. Vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Zkuste špejlí, zda je důkladně propečená, pokud by se těsto na špejli ještě lepilo, pečte ještě chvilku.
Na přípravu budete potřebovat:
500 g vepřové panenky nebo zvěřinového hřbetu ( panenky )
150g slaniny
1 malá cibule
sušené meruňky
dýně hokkaido
čerstvý rozmarýn a tymián
vývar
máslo
olej
sůl, pepř
Postup přípravy:
Z panenky nebo hřbetu nakrájíme medailonky, do každého uděláme nožem otvor a zasuneme do něj předem namočené meruňky a snítku rozmarýnu. Meruňky můžeme namočit den předem třeba do vína, vývaru nebo pouze vody. Maso osolíme a opepříme a zamotáme do proužků slaniny. Já měla bohužel krátkou slaninu, tak jsem musela zpevnit provázkem.
Medailonky zprudka opečeme na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran, přendáme na pekáček a vložíme do trouby na 10 minut.
Cibuli a slaninu orestujeme ve výpeku, přidáme kousek másla a na kostičky nakrájenou dýni. Přihodíme ještě rozmarýn a tymián, osolíme, orestujeme a zalijeme cca 100 ml vývaru.
Přiklopíme a dusíme do změknutí, což trvá zrovna tak dlouho, jako se nám dopéká maso v troubě. Vyjmeme snítky bylinek a vše rozmixujeme do hladka, případně naředíme trochou vývaru. Dochutíme solí a pepřem.
Medailonky vyjmeme z trouby a podáváme s omáčkou.
Na přípravu budete potřebovat:
uzená vepřová žebra
dýně hokkaido
čerstvý rozmarýn
6 stroužků česneku i se slupkou
Na marinádu:
med
sójová omáčka
chilli omáčka
Množství surovin si každý přizpůsobí počtu strávníků
Postup přípravy:
Vařená žebra potřeme marinádou a necháme odležet, nejlépe přes noc. Dýni vydlabeme a nakrájíme na širší měsíčky, popř. kostky a osolíme. Žebra, dýni, stroužky česneku a rozmarýn rozložíme do pekáčku, zalijeme marinádou a malinko podlijeme. Můžeme i vývarem ze žeber, pokud jsme ho nespotřebovali jinak, třeba na tuto výbornou dýňovou polévku .
Přiklopíme a pečeme 30 minut. Poté odkryjeme a dopečeme. Česnek vymačkáme do výpeku a promícháme, popř. dosolíme.
Podáváme s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.
foto a recepty: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno
Nemáte inspiraci pro vaření? Co si takhle v těchto sychravých podzimních dnech uvařit pořádnou polévku na zahřátí? My vám přinášíme recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové.
Potřebujete uvařit rychlou polévku? Máte doma brambory? Pak hurá na jemnou bramboračku! Je zjemněná smetanou a třeba s chlebem vydá za hlavní chod.
Na přípravu budete potřebovat:
4 velké brambory
1 cibule
80 - 100 g slaniny
100 ml smetany
1,5 l vývaru
kousek másla nebo trochu oleje
2 PL hladké mouky
1 KL mleté sladké papriky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
sůl a čerstvě mletý pepř
(medvědí česnek)
Postup přípravy:
Nejprve na kousku másla orestujeme cibulku se slaninou, cibuli ne dohněda, jen zlehka. Zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zasypeme paprikou, přidáme na kostky nakrájené brambory a zalijeme vývarem.
Důkladně rozmícháme, osolíme, vhodíme koření a vaříme do změknutí brambor. Nakonec vlijeme smetanu a prohřejeme. Dochutíme čerstvě mletým pepřem. Pokud máte medvědí česnek, určitě ho tam nakonec posekejte, ale už nevařte.
Dýňová polévka patří neodmyslitelně k podzimu. Už jsem jich vyzkoušela spoustu a jako poslední mě chuťově zaujala tato s červenou curry pastou a kokosovým mlékem. Připravovala jsem ji v polévkovači.
Na přípravu budete potřebovat:
1 dýni hokkaido
1 malý brambor ( nemusí být )
1 cibule
1PL červené curry pasty
200ml kokosového mléka
1/2KL mletého římského kmínu a koriandru
špetka drceného chilli
kousek másla nebo ghí
čerstvý koriandr
Postup přípravy:
1. Pokud budete připravovat polévku v polévkovači, je nutné si cibuli zesklovatět na másle v jiném kastrůlku. K cibuli ke konci restování přidáme rozvonět curry pastu. Vše vložíme do nádoby polévkovače. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a brambor, okořeníme, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a kokosovým mlékem. Přiklopíme a zvolíme program Krémová polévka. Polévkovač se sám postará díky svému mixéru o skvělou konzistenci. Do hotové polévky vmícháme posekaný čerstvý koriandr.
2. Pokud budete vařit bez polévkovače, postup bude stejný, jen s tím rozdílem, že kokosové mléko přilijeme až po rozmixování polévky a necháme ho ještě pár minutek prohřát.
Na přípravu budete potřebovat:
1 cibule
1 PL sádla
1 KL drceného kmínu
1 PL hladké mouky
1 l vývaru
hrst sušených hub
ztracená vejce podle počtu strávníků
čerstvá petrželka
sůl
Postup přípravy:
Cibuli nakrájíme na jemno, osmažíme ji na rozpuštěném sádle a přisypeme kmín a houby. Orestujeme a zaprášíme hladkou moukou. Zasmažíme, podlijeme vývarem a osolíme. Vaříme cca 20 minut. Polévku podáváme hodně horkou, do každého talíře vložíme ztracené vejce a posypeme hojně zelenou petrželkou.
Na přípravu budete potřebovat:
cca 300- 400 g cibule nakrájené na klínky
2 stroužky česneku
pár lístků čerstvé šalvěje
1,5 l uzeného vývaru
(kdo rád cibulačku s bílým vínem, může přidat cca 100 ml)
uzené maso
pepř
sůl
máslo
Postup:
Na másle orestujeme cibuli skoro do hněda, čím déle ji restujeme, tím je sladší, takže záleží na chuti každého, zda ji má rád sladší či říznější. Pokud cibuli ihned trochu osolíme, bude rychleji hnědá, protože pustí šťávu.
Asi v polovině restování přidáme posekanou šlavěj. Kdo rád v polévce víno, přilije v této fázi víno a nechá ho skoro odpařit. Poté opepříme a zalijeme uzeným vývarem, vaříme zhruba 5 minut, přidáme česnek a pokrájené maso a ještě 5 minut prohřejeme. Dochutíme.
Foto a recepty: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno
Houby rostou jako po dešti a houbaři jsou v těchto dnech ve svém živlu. Co ale dělat se všemi těmi houbami? Smaženice, houbovka i řízky už byly několikrát... Inspirujte se našimi recepty z hub od foodblogerky.
Recepty pro vás vyzkoušela a připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Tento recept je pro tyto dny jako dělaný. V lese je totiž velmi mnoho pravých hřibů. A právě menší a tvrdé pravé hříbky se do tohoto jídla hodí nejvíce. Jinak můžete péct samozřejmě i bez brambor a dát si houby třeba s pečivem. Použijte opravdu pevné houby.
Budete potřebovat: (vše podle počtu osob)
čerstvé a pevné menší houby i s nožkami
brambory
slanina
česnek
smetana
oblíbené grilovací koření nebo pouze kmín
čerstvý tymián
sůl
Postup přípravy:
V pekáčku orestujeme slaninu, na ni poskládáme rozpůlené houby, mezi ně brambory, posypeme posekaným česnekem, kořením a tymiánem. Osolíme a zalijeme smetanou. Počítejte s tím, že houby pustí nějakou vodu, tak raději trochu hlubší pekáček, ne plech. Vložíme zakryté do trouby rozpálené na 180 oC a pečeme půl hodiny. Pak odkryjeme, zvýšíme na 200 oC a dopékáme, dokud se smetana nevsákne do hub a brambor a povrch nezezlátne.
Na přípravu budete potřebovat:
cca 300 g čerstvých hub (použila jsem lesní směs a hlívu, lze připravit i ze žampionů...)
1 cibule
3 PL zakysané smetany
1 PL smetany na vaření
1 P
L worcestru
1 PL rajčatového protlaku
1 kyselá okurka
1 PL kaparů
1 PL čerstvého kopru
špetka cukru
sůl
olej
Postup přípravy:
Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme houby, osolíme a restujeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
Pak vmícháme rajčatový protlak, worcestr, pokrájenou okurku a kapary, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme cca 10 minut. Promícháme si smetany s trochou omáčky, aby se prohřály a přidáme do pánve. Prohřejeme, dochutíme podle potřeby špetkou cukru a po odstavení přidáme nasekaný kopr. (Kdo nemá rád kopr, může dát zelenou petrželku. )
Poznámka:
Název Stroganoff jsem dala záměrně do uvozovek, tak doufám, že to tak bude chápáno.
Na přípravu budete potřebovat:
150 g kuskusu připraveného podle návodu, osoleného a promíchaného s 1 PL olivového oleje
200 g hub, nejlépe lesních
6 sušených rajčat naložených v oleji
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g slaniny
1 PL octa balsamico
čerstvá bazalka a petrželka
sůl
olej
Postup přípravy receptu:
Houby vložíme na pánev, osolíme a vydusíme všechnu přebytečnou tekutinu. Vyjmeme a do pánve dáme trochu oleje, na kterém orestujeme cibulku se slaninou. Přidáme zpět houby, posekaná sušená rajčata, česnek a ocet a ještě cca 5 minut mícháme. Dochutíme. Směs spolu s nasekanými bylinkami přidáme ke kuskusu a pečlivě promícháme. Pokrm se může podávat teplý nebo studený jako salát.
Foto a recepty: Andrea Motlíková
Další recepty z hub najdete na blogu Andrey Motlíkové zde.
Je tady víkend a to se hodí vždy něco sladkého. Chybí vám inspirace? Tady máte několik tipů na výborné, chutné a ne zas tak pracné dezerty. Vše pro vás připravila a sama vyzkoušela Andrea Motlíková.
Kombinace malin a tvarohu je sama o sobě skvělá, ale přidáním pomerančové šťávy povýšíte chuť ještě výše. Můžete nakombinovat i maliny s rybízem, ale malin by mělo být určitě více. Je to velice jednoduché, nic se nepeče, jen se musí dobře vychladit a pak už jen dobrou chuť.
Na přípravu budete potřebovat:
200 g čokoládových (kakaových) sušenek např. Koka, BeBe - já jsem dělala ze 150 g sušenek a do toho jsem přidala ještě 50 g křupavého müsli
100 g másla
Na krém:
140 ml smetany na vaření 12%
4 plátky želatiny
500 g tvarohu
140 g třtinového cukru
1 pomeranč
400 g malin
250 ml smetany ke šlehání 33%
Postup přípravy:
Sušenky můžeme hodit na pár obrátek do mixéru nebo je rozdrtíme na malé kousky v mikrotenovém pytlíku pomocí válečku. Drobečky důkladně smícháme s rozehřátým máslem a hmotou vyložíme ručně dno dortové formy, na jejíž dno můžeme uchytit pečicí papír, abychom dort pak mohli lépe vyndat. Vložíme do lednice.
Želatinu necháme nabobtnat v kastrůlku se 4 lžícemi studené vody. Tvaroh, cukr, 4 polévkové lžíce pomerančové šťávy a nastrouhanou pomerančovou kůru vymícháme dohladka. Smetanu na vaření zahřejeme téměř k bodu varu, odstavíme a vmícháme nabobtnanou želatinu, která se krásně rozpustí. Smetanu na šlehání vyšleháme skoro do tuha. Šlehačku i smetanu s želatinou vmícháme do tvarohového krému a nakonec přidáme maliny. Opatrně krém s nimi promícháme a naplníme krémem dortovou formu. Povrch urovnáme a necháme v lednici vychladit a ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Na přípravu budete potřebovat:
200 g bílého jogurtu
2 vejce
6 PL mléka
1 PL rumu
12 PL rostlinného oleje
2 vanilínové cukry
1 prášek do pečiva
400 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
Dále pak na drobenku:
hrubou mouku, cukr krupici a máslo
jakékoliv sezonní ovoce (jahody, borůvky, třešně, meruňky, jablka, rebarbora...)
Suroviny na těsto vymícháme dohladka, vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe ovocem. Posypeme připravenou drobenkou a dáme péctdo trouby vyhřáté na 180 oC přibližně na 35 minut.
Na přípravu budete potřebovat:
2 tvarohy nejlépe kostky ( i netučný), 500g
100 g másla
80 g cukru
3 vejce
3 PL dětské krupičky
1/2 prášku do pečiva
4 jablka
na posypání skořice a vanilínový cukr
Postup přípravy:
Rozpálíme troubu na 180 0C.
Nejprve utřeme žloutky s cukrem a máslem. Pak přidáme tvaroh, krupičku s práškem do pečiva, vymícháme v hladkou hmotu a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Směs dáme na plech vyložený pečícím papírem ( já dělala v koláčové formě), poklademe plátky jablek, posypeme skořicí a vanilínovým cukrem. Dáme péct cca na 30 minut.
Kdo má rád rozinky, může je namočit v rumu a vpracovat do těsta. My raději bez.
Co si každý představí pod názvem štrůdl? Myslím, že každý trošku něco jiného, i když ve finále velmi podobného. Někdo dělá tažený, někdo těsto pivní, jiný tvarohové, další domácí listové... každý má svůj recept na ten nejlepší domácí štrůdl.
Někdo má rád se slanými náplněmi, jiný nasladko, s jablky, hruškami, tvarohem, rybízem, někdo přidává rozinky, dalšímu nechutnají... no prostě co štrůdl, to malinko něco jiného.
Celý tento recept s fotopostupem najdete na blogu Andrey Motlíkové zde.
foto a recepty: Andrea Motlíková
Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí