QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Seismická stanice u Kašperských Hor nabídne nové návštěvnické centrum a expozici - FOTKY

31.03.2023 6:29

Seismická stanice u Kašperských Hor umístěná v bývalé zlatonosné štole Kristýna se otevře ještě více návštěvníkům. U štoly bylo vybudováno návštěvnické centrum a vzniká tu zcela nová expozice. Otevřeno má být už v průběhu května.

nové návštěvnické centrum u štol Kristýna (3)
nové návštěvnické centrum u štol Kristýna (3)nové návštěvnické centrum u štoly Kristýna (1)seismologická stanice ve štole Kristýna (3)štola Kristýna (8)štola Kristýna (3)seismologická stanice ve štole Kristýna (4)nové návštěvnické centrum u štoly Kristýna (3)štola Kristýna (1)nové návštěvnické centrum u štoly Kristýna (2)štola Kristýna (2)nové návštěvnické centrum u štoyl Kristýnaseismologická stanice ve štole Kristýna (2)seismologická stanice ve štole Kristýna (1)seismologická stanice ve štole Kristýna (5)seismologická stanice ve štole Kristýna (6)štola Kristýna (4)štola Kristýna (6)nové návštěvnické centrum u štol Kristýna (4)štola Kristýna (5)štola Kristýna (7)Vstup do štoly Kristýna (1)Vstup do štoly Kristýna (2)Vstup do štoly Kristýna (3)vstup do štoly Kristýnazrekonstruovaný objekt u štoly Kristýna (1)zrekonstruovaný objekt u štoly Kristýna (2)Aleš Špičákinformační tabule u štoly Kristýna (1)informační tabule u štoly Kristýna (2)nové návštěvnické centrum u štol Kristýna (1)nové návštěvnické centrum u štol Kristýna (2)představenní projektuPřeshraniční projekt _představeníPřístroje seismologů (1)Přeshraniční projekt Horniny Bavorskeho lesa a ŠumavyPřístroje seismologů (3)Přístroje seismologů (2)přístroje seismologů (5)přístroje seismologů (4)přístroje seismologů (6)přístroje seismologů (7)přístroje seismologů (9)přístroje seismologů (8)přístroje seismologů (11)přístroje seismologů (10)přístroje seismologů (12)ředitel Granitzentra v Bavorsku

Původní objekt u štoly Kristýna, kde chybělo jakékoliv zázemí, byl nyní přebudován na návštěvnické centrum. Vzniká zde nová expozice věnující se významu seismického měření, v malém muzeu budou k vidění nejrůznější seismické přístroje, jak historické, tak moderní, k dispozici je nový přednáškový sál a také hygienické zázemí.

Štola, která se otevírala v posledních deseti letech v sezóně jen jednou měsíčně, bude od letošní sezóny otevřena včetně návštěvnického centra s expozicí každý víkend. V průběhu týdne se budou moci objednávat skupiny na exkurze. Komentované prohlídky povedou odborníci z Geofyzikálního ústavu. Konkrétní otevírací doba se zatím řeší, otevřít by se ale mělo už v průběhu května. „Termín oznámíme, proběhne i slavnostní otevření,“ řekl Qapu Aleš Špičák, ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

„V České republice je více než dvacet seismických stanic. Seismická stanice, kterou provozuje náš ústav u Kašperských Hor, byla založena v roce 1960,“ prozradil dále šéf Geofyzikálního ústavu. Stanice u Kašperských Hor na Šumavě je součástí světové sítě seismických stanic a je jediná v Plzeňském kraji.

Štola Kristýna byla vyražena v letech 1805-1806. V roce 1923 byly práce zastaveny a štola uzavřena, a když se v padesátých letech hledalo místo pro observatoř, byla vybrána právě štola na Šumavě. „Šlo nejen o oblast s dlouhou tradicí hornictví, ale jedná se i o klidné místo, právě Šumava patří k nejklidnějším místům ve střední Evropě,“ dodal Aleš Špičák.

Z celkových 400 metrů je přístupné pro návštěvníky přibližně 100 metrů štoly a dále seismická stanice. "Měřící přístroje ve štole jsou ale z důvodu ochrany přikryty ocelovými poklicemi a je možné je zvednout jen pomocí heverů, ty neuvidíte," vysvětluje Aleš Špičák. Lidé v rámci prohlídky zavítají i do vyraženého slepého ramene, kde měli vlastní měřící stanici vojáci. „To sloužilo k monitorování jaderných výbuchů, po dohodách Gorbačova a Regana v roce 1984 byla ale tato činnost ukončena," vysvětluje Aleš Špičák.

 

Celá rekonstrukce u štoly Kristýna proběhla v rámci přeshraničního projektu Horniny Šumavy a Bavorského lesa. Na bavorské straně se do projektu zapojilo Granitzentrum SteinWeiten, kde vznikl nový návštěvnický okruh. Vysoce moderní objekt ze dřeva, žuly a ocele byl vybudován v roce 2005 přímo v lomu ležícím zhruba půl hodiny cesty od Pasova.

Za dobu své existence přivítalo Granitzentrum 780 000 návštěvníků. „Máme prezentaci všech nalezených hornin v Bavorském lese a na Šumavě a skvělou prezentaci historie Země. Vše je v němčině, angličtině, češtině a také holandštině, protože k nám jezdí mnoho holandských turistů z Lipna,“ prozradil Ludwig Bauer, ředitel návštěvnického centra Granitzentrum SteinWeiten s tím, že nový návštěvnický program nabídne zajímavosti z nalezišť zlata a stříbra v oblasti.

Stanice u Kašperských Hor zaznamenává seismické vlny a jevy z celého světa. Výjimkou není ani nedávné zemětřesení v Turecku, na záznamech se ale objevují i seismické jevy, které člověk nikdy nepocítí. „To jsou například v poslední době jevy v oblasti Nové Hůrky u Prášil. Jde ale o velmi slabé jevy, které lidé ani nezaznamenají,“ dodává Aleš Špičák.

V rámci projektu vznikla i odborná publikace v českém a německém jazyce a nová geofyzikální mapa. „Češi mají skvělou geofyzikální mapu, my máme skvělou geofyzikální mapu, ale společná mapa chybí. V hlavách lidí jsou sice stále hranice, ale horniny hranice neznají. Bude se jednat o geologickou mapu celého česko-bavorského pohraničí,“ uvedl Ludwig Bauer.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24