QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tip na výlet: Malé Javorské jezero je kouzelné v každém ročním období - FOTKY

06.11.2022 12:15

Máme pro vás tip na krásný výlet. Navštivte Malé Javorské jezero u našich sousedů v Bavorském lese. Je opravdu kouzelné v každé roční době a my pro vás máme úplně nenáročnou a krátkou trasu.

Malé Javorské jezero foto QAP_cz (6)
Malé Javorské jezero foto QAP (9)Malé Javorské jezero foto QAP (1)Malé Javorské jezero foto QAP (2)Malé Javorské jezero foto QAP (3)Malé Javorské jezero foto QAP (4)Malé Javorské jezero foto QAP (5)Malé Javorské jezero foto QAP (6)Malé Javorské jezero foto QAP (7)Malé Javorské jezero foto QAP (8)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (2)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (1)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (4)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (3)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (5)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (6)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (7)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (8)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (9)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (10)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (11)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (12)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (13)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (14)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (15)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (16)Malé Javorské jezero foto QAP_cz (18)

Pod Velkým Javorem leží dvě jezera, jedno nazývané Velké Javorské, je velmi známé a hojně navstěvované. A to zejména díky své poloze, protože je velmi snadno dostupné pro všechny. Leží totiž přímo u silnice, kde je i velké parkoviště. K Malému Javorskému jezeru už ale musíte po svých. Pokud tedy nejedete během léta výletním vláčkem, který sem vozí turisty.

Naše procházka k jezeru ale není vůbec náročná, ani dlouhá. K jezeru vede hned několik tras, my jsme pro vás vyzkoušeli cestu z  Mooshütte. Tam můžete i dojet a zaparkovat auto (na parkovišti je parkovací automat).

Jedete stejně jako byste se chtěli dostat k lyžařskému areálu Arber. Z Plzně tedy vyrazíte do Železné Rudy, pokračujete do Bavorské Rudy, kde odbočíte doprava na Arber. Na Brennesu, kde se odbočuje k lyžařskému areálu, pokračujete stále  ještě rovně. Po chvíli sjedete na cestu doleva, až přijedete k parkovišti (je kousek od zdejšího hotelu). 

Z tohoto parkoviště to pak máte k jezeru necelé dva kilometry.

Malé Javorské jezero - Kleiner Arbersee leží v nadmořské výšce 918 m. Je to jezero ledovcové a je opravdu úchvatné. Z každé strany je trochu jiné, to ovšem poznáte pokud se vydáte kolem něj.

Kolem jezera vede okružní trasa, kterou doporučujeme absolvovat. Není ale vhodná pro kočárky nebo hendikepované. Na části cesty jsou i dřevěné schody a také kořeny. Při okružní cestě narazíte i na menší vodopády.

Na informačních tabulích se dozvíte veškeré informace o jezeru. Například i o to, že zvláštnost jezera, tři plovoucí ostrůvky, vznikly až v roce 1885, kdy bylo jezero přehrazeno kvůli plavení dřeva.

U jezera najdete funkční hostinec s názvem Seehäusl. Kousek od něj je také zastávka výletního vláčku, který sem jedzí z Lohbergu.

Pokud chcete procházku delší, můžete pokračovat i dále, v okolí je spousta turistických tras.

Foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24