300 let od blahořečení! Nepomuk zve na svatojánské oslavy

07.05.2021 10:01

Od blahořečení sv. Jana Nepomuckého uplynulo už 300 let. Letošní oslavy konané v Nepomuku, rodišti českého světce známého po celém světě, jsou největší událostí v novodobé historii města.

Socha sv Jana Nepomuckého Nepomuk_ foto Pavel Jiran

Zástupci nepomucké farnosti, Matice sv. Jana Nepomuckého a města Nepomuk se organizaci oslav poctivě věnovali od jara 2019. Přichystány jsou mše, koncerty, výstavy a další bohatý program. Kvůli epidemilogické situaci zatím není jasné, za jakých podmínek se akce uskuteční. Zajištěny ale budou i přenosy.

logo_PK_cz

Mezi největší akce patří koncert Evy Urbanové, kterou má doprovázet 50 muzikantů Komorního orchestru Národního divadla pod vedením dirigenta Davida Švece, a také několik vzácných osobností i kolegů umělců. Koncert se má konat 30. května v 17:00 hodin, symbolicky v předvečer výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého. "Předprodej je bohužel pozastaven, pořadatelé žádají o výjimku pro 700 diváků. Tento jedinečný zážitek však zprostředkuje Česká televize 30. května ve 20:15 hodin na programu ČT art," informují pořadatelé.

Mše svaté, kterou má celebrovat kardinál Duka, se mají účastnit kromě arcibiskupa pražského i všichni čeští a moravští biskupové. Naplánována je na 16. května.

Z bohatého programu stojí za vypíchnutí i výstava původního mobiliáře Zelené Hory v Městském muzeu a galerii Nepomuk. Nebude chybět nadživotní portrét Marie Dominiky z Martinic, kněžny, která prý každou noc po půlnoci bloudila zámkem, a Zelená Hora tak měla nikoliv „bílou“, ale „černou paní“. Na výstavě se představí i egyptské kanopy z 1. století před Kristem, unikátní hodiny z Červeného sálu, gotické deskové obrazy z kostela datované do 15. století či obraz malíře Roberta Schlossera Vyhlídka na Nepomuk.

Se Zelenou Horou je neodmyslitelně spojen Rukopis zelenohorský, neboli Libušin soud, který návštěvníkům přiblíží výstava věnovaná kněžně Libuši, zejména jejímu opernímu zpracování. Součástí expozice budou kostýmy Libuše, které nosila např. Ema Destinnová a Eva Urbanová. Výstava potrvá do 30. 9., je tedy velká šance si ji naživo prohlédnout.

Kompletní a aktuální program oslav najdete www.svatynepomuk.cz

Foto: Socha sv. Jana Nepomuckého Nepomuk / Pavel Jiran

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24