QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Američtí a belgičtí veteráni pozdravili Plzeňany on-line

07.05.2021 22:57

Slavnosti svobody přinášejí on-line studio, ve kterém byli hosté také američtí a belgičtí veteráni. Alespoň díky on-line přenosu mohli pozdravit Plzeňany. V minulých letech se oslav účastnili osobně.

veterani
veteraniTZ_210507CHA9979+TZ0507_CHA9379+TZ0507_CHA9548+TZ_210507CHA9932+

V květnu 1945 osvobozovali Plzeň, před vypuknutím pandemie koronaviru navštěvovali osobně oslavy osvobození v Plzni, teď ale mohli Plzeňany pozdravit jen díky on-line přenosu. I tam vyjadřovali radost ze setkání a dojetí, a také lístos, že nemohou být v Plzni osobně.

Váleční veteráni z Belgie a USA litovali, že ani letos do Plzně nemohou kvůli pandemii onemocnění covid-19 přijet osobně, stále ale věří, že dorazí příští rok. Také setkání na dálku prostřednictvím moderních technologií bylo plné emocí. Někteří veteráni poslali do Plzně předtočené zdravice, jiní se živě připojili k vysílání, které probíhá po dobu slavností z Měšťanské besedy v Plzni.

A s čím se veteráni svěřili?
 „Jsem smutný, že letos neproběhne defilé v Plzni, ale chci především říci, jak moc si cením toho, že město Plzeň i v takovéto situaci Slavnosti svobody zorganizovalo a doufám, že se v příštím roce opět sejdeme naživo,“ uvedl Valère Gustin z Belgie, který je známý také jako kreslíř a malíř a mnoho Plzeňanů už má od něj doma karikaturu.
 
George Thompson z USA Plzeňany pozdravil ze svého domu v Oregonu. Zavzpomínal na válku. „Byl jsem členem 16. obrněné divize. My jsme nikdy ve válce nechodili pěšky, vždycky jsme se vezli. Při osvobozování Evropy jsme jednou v nějaké stodole objevili spoustu beden. Bylo v nich šampaňské pro wehrmacht. Naložili jsme, co se dalo a slíbili si, že si nějaké lahve necháme na oslavu konce války, takže jsme v Plzni její konec zapíjeli skvělým šampaňským, které bylo původně určeno pro Němce.“
 
„Chybí mně vaše doteky, vaše objetí a také Konvoj svobody. Chci ale moc poděkovat všem, kdo se i letos zúčastnili pietního aktu u památníku Díky, Ameriko! Rád bych osvobození Plzně oslavil s vámi. Moc se na vás těším, jste báječní,“ řekl Plzeňanům Richard Pieper z USA.
 
Lincoln Harner z USA
uvedl: „Jsem moc rád, že jsem v Plzni alespoň online. Jsem rád, že jste to nevzdali. Moc děkuji za uspořádání Slavností svobody. Těším se, že příští roku budu v Plzni a dám si pivo.“
 
S Plzeňany se spojili i další veteráni nebo jejich potomci. Ne vždy se však spojení vydařilo, což byl případ vnuka generála Pattona Georga Pattona Waterse.

Američtí i belgičtí veteráni mají k Plzni stále krásný vztah. Udržovali si ho i častými návštěvami západočeské metropole a setkáváním s místními občany.
 
Slavnosti svobody budou probíhat v Plzni až do neděle 9. května. V neděli ve 14 hodin je v plánu největší lákadlo, přelety historických i současných letadel nad Plzní. I ty můžete sledovat v on-line, a to s komentářem zástupců Armády České republiky a US Army.

foto: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24