Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

22.05.2024 20:15

Osobní auto se střetlo s cyklistou v centru Klatov

Záchranná služba transportovala cyklistu do nemocnice se středně těžkým zraněním

Incident v Doosan Aréně. Fanoušci vtrhli na hrací plochu, zasahovala policie

22.05.2024 21:15

Středeční finálové utkání MOL Cupu mezi Plzní a Spartou provázel i skandál. Po skončení vyhecovaného utkání, který vyhrála nakonec Sparta, fanoušci obou týmů vtrhli na hrací plochu.

2024.05.22-20.06.35-432w

Chování fanoušků po konci utkání si vyžádalo zásah policie. Fanošuci vtrhli na plochu a došlo k bitce. "S ohledem na skutečnost, že se pořadatelské službě nepodařilo zabránit vstupu fanoušků obou týmu na hrací plochu, museli jsme s ohledem na obnovení veřejného pořádku, zmírnění eskalace a zabránění vzájemného napadání fanoušků obou týmu vstoupit na hrací plochu. Několik osob, které na policisty útočily, jsme přímo na hrací ploše omezili na osobní svobodě," uvedla k incidentu v závěru fotbalového utkání policejní mluvčí Pavla Burešová.

Chování fanoušků řešili policisté už na počátku zápasu. "Hned na počátku utkání to bylo použití pyrotechniky v prostorách tribuny stadionu. Tímto přestupkovým jednáním se zabýváme," upřesnila Pavla Burešová.

Policie zaznamenala více přestupků. Kolik jich ale nakonec bude, ještě vyhodnocuje. "Dění před samotným utkáním, v jeho průběhu i po jeho ukončení budeme vyhodnocovat, a to i z kamerových záznamů, abychom zjistili veškeré případy protiprávního jednání. Nicméně zaznamenali jsme několik případů použití pyrotechniky či vhození předmětů na hrací plochu," doplnila policejní mluvčí.

Potyčky fanoušků pokračovaly i po skončení utkání. "Po utkání jsme zaznamenali v Plzni několik potyček, které řešíme. Většina fanoušků AC Sparta Praha už odjela, stále dohlížíme a zajišťujeme veřejný pořádek a monitorujeme situaci," uvedla později mluvčí policie.

Fotbalová asociace České republiky ve svém vyjádření odsoudila chování fanoušků:

„FAČR věnovala maximální úsilí tomu, aby finále MOL Cupu bylo skutečným vyvrcholením domácího poháru. Představitelé asociace se proto v minulých týdnech opakovaně sešli se zástupci fanoušků, bezpečnostními manažery i dalšími funkcionáři obou klubů, a společně se snažili nastavit taková opatření, která přispějí k hladkému průběhu finále i slavnostnímu ceremoniálu po zápase. Chtěla se tak vyhnout nedůstojným obrázkům, které v českém fotbale vidět nechceme.

Asociace proto dopředu avizovala, že vstup na hrací plochu je zakázaný. Toto bezpečnostní nařízení mělo minimalizovat riziko střetu obou fanouškovských táborů. FAČR o tom informovala prostřednictvím svých komunikačních kanálů, v médiích, informaci šířily oba kluby a několikrát zazněla i na stadionu.

Bezpečnostní služba se snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. Tu o součinnost dle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a docházelo i k dalším výtržnostem, jako například útokům na reportéry České televize.

FAČR událostí, které po finále nastaly, lituje, protože hrubě poškozují fotbal jako celek. Navíc v době, kdy v Česku probíhá fotbalový boom, ke kterému přispěli právě i fanoušci. Středeční události ukázaly, že snaha o kultivaci fanouškovského prostředí musí pokračovat.

Asociace děkuje všem divákům, kteří nastavená pravidla respektovali. Na druhou stranu důrazně odsuzuje chování těch fanoušků, kteří se nejen na hrací ploše dopouštěli výtržností.“

Foto Hynek Sladký

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT