QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bývalá porodnice na Slovanech na obnovu marně čeká - AKTUÁLNÍ FOTKY

15.09.2015 11:58

Přestavba areálu bývalé porodnice na Slovanech v Plzni je zatím stále v nedohlednu. I když budova změnila majitele už v létě roku 2013, na rekonstrukci stále nedošlo. V čem je problém? Přinášíme podrobnosti!

Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (8)
Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (1)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (2)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (3)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (4)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (5)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (6)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (7)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (8)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (9)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (10)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (11)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (12)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (13)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (14)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (15)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (16)Bývalá porodnice na Slovanech_QAP_foto (17)

Před víc jak dvěmi lety areál porodnice na Slovanech v Plzni změnil majitele. Od Fakultní nemocnice Plzeň, pro kterou byl nepotřebný areál velkou zátěží, odkoupila objekt i s rozlehlou zahradou společnost Petronex. Plány na přestavbu byly už tehdy jasné. Ani po víc jak dvou letech se je ale nepodařilo proměnit ve skutečnost.

V létě 2013 odkoupila areál porodnice od FN Plzeň společnost Petronex za zhruba 25 milionů. Pro nemocnici byl areál tehdy v podstatě jen přítěží. Po rozšíření areálu na Lochotíně se totiž právě tam přesunul celý komplex gynekologicko porodnických oborů. Poměrně dlouho se nemocnici nedařilo najít zájemce. Právě odkoupení od společnosti Petronex tak nemocnici vytrhlo velký trn z paty.

Plány na přestavbu už tehdy byly dané. "Budeme směřovat do sociální sféry. Jednou z variant je stále dům pro seniory se speciálním režimem. Chtěli bychom ale také využít sousedství s poliklinikou. Nabídnout třeba prostory pro lékaře a podobně," řekl QAPu plzeňský právník Pavel Cink, který společnost zastupuje.

V průběhu posledních dvou let se plány na využití nezměnily. "Stále jde o projekt domova pro seniora," potvrdil aktuálně Pavel Cink s tím, že v současné době už se dělají kroky směřující k projektové dokumentaci.

Nicméně otázka realizace je i po tak dlouhé době dál hodně vzdálená. Stále se totiž řeší ta nejpodstatnější otázka celé záležitosti. A to jsou finance. "Dotace jsou stále v řešení. V tuto chvíli probíhají kroky k získání finančních prostředků. Nemohu být ale konkrétnější, abych ten proces neohrozil," dodává zástupce společnosti Petronex s tím, že dalším mezník, kdy by se přece jen už mohly objevit větší novinky, je horizont zhruba půl roku až devíti měsíců.

Na areálu je nicméně znát, že už o něj dlouho nikdo nepečuje. Zahrada zpustla a i samotný pohled na areál z přední strany je poměrně hustě zarostlý stromy a keři. Nicméně objekt jako takový by měl být před devastací více méně chráněný. "Objekt je zakonzervován a je zajištěno, aby nedocházelo k dalšímu poničení," říká Pavel Cink s tím, že budova je také pod dohledem bezpečnostní agentury.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24