QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čápi letos dorazili na hnízdo do Mirošova rekordně brzy

13.02.2020 10:30

Letošní první dva bílé čápy si na hnízdě v Mirošově na Rokycansku fotili místní občané už v pondělí 10. února, kdy náš region sužoval orkán Sabina.

1

Kolem brzkého příletu čápů je ale celá řada otazníků. Členům plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP) se nepodařilo čápy na hnízdě v Mirošově zastihnout, a tudíž nemohli načíst údaje z kroužků, které mají ptáci umístěny na noze.

"Není tedy jasné, zda se opravdu vrátili čápi, kteří hnízdí v Mirošově. Mohl se zde zastavit jiný pár, který pokračoval dál nebo sem ptáky zavála vichřice. Uvidíme, zda se na hnízdě čápi objeví i v dalších dnech. Mládě z roku 2019, které se vylíhlo právě na hnízdě v Mirošově se totiž podle dat z vysílaček ještě prochází po africké savaně nedaleko národního parku Serengata,“ vysvětluje Karel Makoň z DESOP.

V loňském roce se čápi do Mirošova vrátili 25. února. "Čápi k nám přilétají ve dvou vlnách, v první koncem února, kdy se vracejí ptáci, kteří zimují ve Španělsku nebo dokonce v Německu. Další pak přilétají až kolem 10. dubna. To jsou čápi, kteří tráví zimu v Africe,“ vysvětluje Karel Makoň a připomíná, že v posledních letech se návyky čápů mění. Známý pár, který hnízdí na komíně pekárny v Dobřanech, například tráví zimy u nás už několik let.

"To, že v Mirošově a dále pak ve Vstiši u Dobřan či v Dobřanech už 10. února na hnízdech stojí čáp či dokonce dva čápi není, pravda, úplně normální. Navíc si to nedokážeme ani dost přesně vysvětlit. Jediné, co víme jistě, je skutečnost, že například čapí pár z Dobřan neodlétá a zůstává na hnízdě již šestou zimu a že v Mirošově se vždy objeví čapí pár jako jeden z prvních,“ uzavírá Karel Makoň.

FOTO: DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24