QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Část zelené turistické stezky na Šumavě se uzavře. Hrozí nebezpečí pádu stromů

01.07.2022 17:45

Správa NP Šumava uzavře úsek turistické stezky, která vede k Paštím. Nahradí ji nově značená žlutá trasa. Odumírající smrky představují pro turisty velké riziko.

šumava foto QAP_cz (5)

Odumírající smrky kolem zelené turistické stezky dosahují výšky přes 40 metrů. Tyto stromy jsou však ve fázi rozkladu a hrozí, že se v následujících letech začnou lámat. S tím je spojené riziko pro turisty, kteří by danou lokalitou procházeli. „V okolí zeleně značené turistické trasy od řeky Otavy vzhůru, která vede přírodní zónou národního parku, dochází k zásadní změně lesního porostu na ploše několika hektarů. Odumírají zde dospělé smrky, a pod nimi, doslova před očima rostou nové stromy,“ představuje dění na lokalitě u Paštěckého mostu náměstek ředitele Správy NP Šumava Jan Kozel.

Správa NP Šumava odstraní cca 3000 suchých a nebezpečných stromů kolem turistických stezek ročně. Jsou však lokality, ve kterých by při pokácení nebezpečných stromů vzniklo mnoho velkých holin. Na řešeném úseku dlouhém 1,4 km je více než 700 suchých stromů. Proto vzniklou situaci Správa NP Šumava řeší uzavřením jednoho úseku původní turistické trasy. „Kácení tak velkého počtu vysokých souší v komplikovaném profilu turistické stezky, by znamenalo vytvořit holinu větší než tři hektary. Zásah by tak vedl k podstatné změně ekosystému a zničení přirozené obnovy. Trasu proto musíme pro veřejnost uzavřít,“ vysvětluje Jan Dvořák a dodává: „Po odeznění rizika bude cesta prořezána a opět zpřístupněna.“

Zákaz vstupu na část zelené turistické stezky bude vyznačen jak ze směru od Otavy, tak ze směru od Paští. Spolu se zákazem budou umístěny informace o nové trase, kterou již vyznačil Klub českých turistů.

„Nově k Paštím dojdete z města Rejštejn po modré turistické značce, takzvané Klostermannově cestě kolem Klášterského mlýna na Malý Radkov. Odtud pak dále po zelené turistické trase na Velký Babylon, kde navazuje nově proznačená žlutá turistická trasa až na Prostřední Paště a dále pak na Přední nebo Zadní Paště. Tyto lokality jsou přitom stále přístupné z Dobré Vody přes Malý Babylon a Stodůlky,“ dodal Jan Dvořák.

 

foto ilustrační, mapa Správa NP Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24