Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Centrální plzeňský obvod podpoří propagaci příběhu židovské dívky Věry Kohnové

04.12.2021 17:49

Centrální obvod v Plzni přispěje spolku, který zpracovává příběh talentované židovské dívky Věry Kohnové. Dívka, která žila v Koperníkově ulici, byla s celou rodinou za války transportována do koncentračního tábora.

podpis_Procházka_Baloun_Poncarová

Částku 15 000 korun věnuje centrální plzeňský obvod spolku W21, který zpracovává příběh židovské dívky Věry Kohnové.

„Rozhodli jsme se finančně podpořit výrobu a instalaci pamětní desky Věry Kohnové na domě v Koperníkově ulici v Plzni a také propagaci jejího příběhu. Příběh dívky bude připomenut vzpomínkovým průvodem, čtením z jejího deníku nebo přednáškami,“ vysvětluje místostarosta obvodu Ondřej Ženíšek.

Příběh dívky se dochoval v deníku, který před transportem psala. „Považuji za důležité připomínat příběhy lidí, kteří žili v našem okolí,“ dodává starosta David Procházka.

„Překvapilo mě, že k deníku se spisovatelka Jana Poncarová dostala v podstatě náhodou, když zjistila, že ho ukrývala před zničením kdysi její prateta. Už teď jsem zvědavý na připravované nové rozšířené zpracování tohoto deníku v knižní podobě,“ sdělil 1. místostarosta Petr Baloun.

Spolek W21, který finanční dar obdržel, zastupuje plzeňská spisovatelka Jana Poncarová: „Jsem ráda za každou podporu tohoto projektu. Pamětní desku plánujeme odhalit během ledna příštího roku, ale závisí to ještě na dalších okolnostech. Chystáme také například komentované procházky a v budoucnu i nové doplněné vydání deníku Věry Kohnové, na kterém má velký podíl historik Jiří Sankot.“

 

foto: Umo3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT