Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

"V každém dospělém člověku je kus dítěte," říká Michael Bradke, známý německý popularizátor vědy.

01.07.2011 17:37

Známý německý popularizátor vědy Michael Bradke navštívil plzeňskou Techmanii při příležitosti instalace výstavy Music4Kids, které je autorem. Při této příležitosti poskytl Qapu.cz exkluzivní rozhovor.

IMG_3525

Michael Bradke je autorem expozice Music4Kids, kterou od 2. července představuje plzeňská Techmania.
Bradke se hudbě věnuje již od dětství. Vystudoval hudební vědu a pedagogiku. Po mnoho let se věnoval výuce, přičemž představoval posluchačům hudební tvorbu a hudbu jako umění. Od roku 1993 objíždí svět se svojí kolekcí hudebních exponátů. Qap.cz využil návštěvy Michaela Bradkeho v prostorách plzeňské Techmanie a jeho přítomnosti při montáži nové výstavy a připravil pro vás rozhovor s oblíbeným německým popularizátorem vědy.
Jak se Vám líbí v plzeňské Techmanii?
"Jsem rád, že tady mohu být a vidět, jak zde roste část mé exhibice, kterou mám. Mám mobilní hudební muzeum, které se specializuje na to umožnit lidem tvořit hudbu a to pak především dětem. Nicméně já využívám děti k tomu, aby přiblížily hudbu také dospělým. Je to v podstatě taková hra."
Myslíte si tedy, že tato expozice je určena čistě jen dětem nebo si zde najdou své i dospělí návštěvníci.
"Takhle, děti, to je trh. Ale řada těch exponátů nemůže být dětským návštěvníkem pochopena, aniž by jim neasistoval dospělý, který jim vysvětlí, jak to funguje a společně exponát zkoumají. Je skvělé, když pak vidím, jak si u jednoho exponátu společně hraje malé dítě a osmdesátiletý dospělý. Je to nejen o hudbě, ale také o vytváření vazeb a vztahů. Myslím si, že v každém dospělém je kus dítěte, kterým kdysi byl."

Jak je výstava Music4Kids koncipována?
"Výstava je rozdělena do dvou částí. První z nich je spíše záležitostí zákonitostí hudby, fyzické stránky, je tedy o hlasu, o sluchu, o vibracích, materiálech a tak dále. Ta druhá část je spíše o hudbě jako umění."
Jak dlouho jste s plzeňským science centrem výstavu připravovali.
"Byl to velmi krátký proces. Myslím si, že jsme se na realizaci exhibice dohodli zhruba před čtyřmi týdny."
Je v Techmanii nějaký specifický exponát?
"Ano, jeden ano. Tento exponát (ukazuje) nebyl vystavován po deset let, tudíž jsem musel upravit jeho barvu, design, protože za tu dobu se technologie značně posunula. Pro každou výstavu se snažím vytvořit jeden specifický exponát. Výstava, kterou návštěvníci v Techmanii uvidí, je kolekcí mnoha mnoha let práce."

Kolik nových exponátů ročně vyrobíte?
"Každý rok vyrobím tak dva, tři nové exponáty."
Kde berete inspiraci, když tvoříte nové exponáty?
"Většinou je to tak, že klient zavolá s tím, že potřebuje nový zajímavý exponát a já zvažuji, co by se asi tak nejlépe hodilo. Ale někdy je to prostě tak, že mě ráno ve sprše něco napadne a já si řeknu: ´Ano, to by mohl být zajímavý exponát´."
Povězte nám něco o sobě.
"Vystudoval jsem muzikologii. Během své profesní dráhy jsem se snažil představit hudbu a především její tvorbu široké veřejnosti, především znevýhodněným dětem nebo také mladým lidem v programech zaměřených na odvykání drogové závislosti, zpíval jsem, maloval jsem s dětmi, …takže v podstatě jsem se dotkl všech polí kulturní výuky a vzdělávání, ale nikoli na hudebních školách."
Proč ne?
"Hudební školy jsou totiž pro děti, které se chtějí naučit hrát na nějaký nástroj. A abyste se naučili hrát na hudební nástroj, musíte hodně cvičit a docházet na lekce právě do hudební školy nebo k učiteli hudby. Já jsem však chtěl přimět děti a dospělé k tomu, aby hudbu sami vytvářeli a to bez předchozího tréninku a cvičení. I lidé hudby neznalí mohou hudbu vytvářet svými pohyby prostřednictvím jednotlivých exponátů."

Děkuji za rozhovor!

Čtěte také článek Music4Kids v Techmanii již od soboty 2. července.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství