QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ČOI zakázala prodej dětské plastové pistole, nebezpečné hračky!

09.08.2019 10:04

Česká obchodní inspekce objevila na českém trhu hračku, která představuje riziko pro životní prostředí. Výrobek inspektoři stáhli z trhu pro mnohonásobné překročení obsahu olova a kadmia.

11
1112

Česká obchodní inspekce (ČOI) zakazuje na trhu hračku s názvem „Fantastic Elite Blaster“. Výrobek představuje riziko pro životní prostředí, nemá uvedeny informace o výrobci ani o dovozci hračky do Evropské unie a chybí jakékoliv informace v českém jazyce.

ČOI identifikovala v nabídce a prodeji hračku - dětskou plastovou pistoli. Výrobek je napájen AA bateriemi 1,5 V. Balení obsahuje 20 plastových střel s přísavkou. Barevné provedení je v základní zelené barvě s kamufláží. Hračka je prodávána v kartonové krabici.

"Zkoušky provedené laboratoří potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice EU (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky bylo potvrzeno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 57,2 % a až na hodnotu 0,17 % kadmia oproti povoleným limitním hodnotám. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí," uvedl mluvčí ČOI Jiří Frölich.

ČOI v rámci kontroly také zjistila, že na hračce nejsou uvedeny informace o výrobci ani o dovozci hračky do EU. "Chybí rovněž jakékoliv bezpečnostní informace či upozornění v českém jazyce. Hračka tedy není označena v souladu s požadavky NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky," doplnil tiskový mluvčí České obchodní inspekce.

Česká obchodní inspekce zakázala distribuci zboží a stažení výrobků z distribuce. Veškeré údaje o nebezpečné hračce byly předány kontaktnímu bodu RAPEX na MPO.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24