Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Budou vládnout na kraji třetí a čtvrtí? Vzdá se ODS reálné moci?

11.10.2020 14:24

Po krajských volbách ještě není v Plzeňském kraji oficiálně potvrzená koalice. Nicméně jednání se v sobotu pohnula. Zatím to vypadá, že ODS udělala velký ústupek ve prospěch STAN a Pirátů.

plzensky kraj

Podle zpráv ze sobotních jednání by totiž krajskou radu ovládlo uskupení kolem Josefa Bernarda s Piráty. ODS by prakticky o reálnou moc přišla. Měla by tedy funkci hejtmana (hejtmanky), ta je ale spíše reprezentativní. To je v tomto případě jen ale jakási náplast za to, aby se k moci dostali ti, co skončili ve volbách až za druhou ODS.

Většinu v Radě Plzeňského kraje by měl totiž STAN s Piráty. Právě tyto dvě strany (třetí a čtvrtá ve volbách) se po volbách ihned spojily a prohlásily, že jednají společně a mají nejvíc křesel.

Tento velký až nečekaný ústupek ve prospěch STAN a Pirátů v sobotu oznámil krajský šéf ODS Martin Baxa po jednáních. Ty ODS rozjela až po volbách do Senátu, kde obhajoval Lumír Aschenbrenner.

„Strany STAN a PIRÁTI potvrdily svoji předchozí nabídku na pozici hejtmana, kterou jsme samozřejmě přijali, a v návaznosti na to jsme se shodli na zastoupení v krajské radě v poměru 4 místa ODS-TOP09, 3 pro STAN a 2 PIRÁTI,“ uvedl Martin Baxa na svém facebookovém profilu.

Pravicová koalice ODS s TOP 09 by se tak vzdala většiny v krajské radě, kterou by nově drželi Piráti společně s pětičlenným uskupením Josefa Bernarda, STAN, Zelenými, kontroverzním plzeňským seskupením Pro Plzeň a Idealisty.

Kraji by tak de facto vládly strany, které skončily ve volbách až na třetí a čtvrté pozici. Druhá ODS s TOP 09 by sice byla v koalici, ale bez reálné moci. A hnutí ANO, které volby vyhrálo, by skončilo znovu v opozici.

Devítičlenná rada včetně hejtmana fungovala na kraji do odchodu Josefa Bernarda (odchod v červnu 2020). Tehdejší hejtman Josef Bernard ale před volbami opustil ČSSD a ihned kandidoval jako nezávislý za STAN a další subjekty. Po jeho odvolání rada nakonec dosloužila osmičlenná.

foto: Krajský úřad Plzeňského kraje facebook

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte