QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

COVID 19: Ve školách se zvyšuje počet pozitivních, některé třídy jsou v karanténě

16.09.2021 17:53     16.05.2022 16:31

Nákaza nemocí covid-19 už byla prokázána na několika školách v Plzni a Plzeňském kraji. Do karantény se dostali žáci ve Staňkově, v Plzni je v karanténě celkem 18 tříd.

 

210119_Deti_korona_IZS_1

Jak nám potvrdili z tiskového oddělení Krajského úřadu Plzeňského kraje, žádná škola v Plzeňském kraji zatím není kvůli nákaze uzavřená.

V současné době krajská hygiena řeší nákazu na plzeňské 15. ZŠ ve Skvrňanech, nákaza se rozšířila mezi učitelským sborem. Několik tříd je v karanténě, další děti i pedagogický sbor čekají na výsledky PCR testů. Uzavření škole ale zatím nehrozí. "15. ZŠ se uzavírat nebude," potvrdila QAPu v pátek dopoledne Dagmar Škrlantová, vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy magistrátu města Plzně.

V karanténě už je několik tříd na základních školách v Plzni. "Celkem je k dnešnímu dni 18 tříd v karanténě ve školách v Plzni. Je to počet ve všech školách," uvedla dále Škrlantová.

Skvrňanská škola není zdaleka jediná, kde bojují s nákazou. Koronavirus se už objevil také na Benešově ZŠ nebo Masarykově ZŠ v Plzni. Dále ve Staňkově, Rokycanech nebo v Klatovech.

"V současné době máme v karanténě více než dvě třetiny žáků 6. a 7. ročníku, protože se tito žáci setkali s pozitivně testovaným spolužákem. Ti žáci, kteří již podstoupili PCR testy, jsou negativní, větší část žáků podstoupí test na Městském úřadu ve Staňkově. Chtěli bychom poděkovat našemu zřizovateli, že testování přímo ve Staňkově pro naše žáky zařídil," uvádí vedení základní školy ve Staňkově. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci týkající se testování ve školách oznámil, že testy některé případy nákazy objevily, nešlo ovšem o nic znepokojivého. Testování ve školách už skončilo. Od 13. září se totiž zrušila ve školách a školských zařízeních povinnost zajištění screeningového testování dětí a žáků.

Někteří učitelé jsou pro, aby testování ve školách pokračovalo. "Učím na druhém stupni, pro děti není problém, pokud by si jednou dvakrát za týden udělaly test. Nyní situace na škole vypadá tak, že některé děti učíme klasicky ve škole, jiné distančně. Je to velmi náročné a nejde takto pokračovat dlouhodobě. Čísla se ale zvyšují, obáváme se stejné situace jako loni," uvedla učitelka jedné plzeňské základní školy.

Foto: IZS

 

test BOX

tesxt BOX

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24