ČSAD v Plzeňském kraji končí. Novým dopravcem bude společnost Arriva

06.02.2019 13:54

Vedení Plzeňského kraje vybralo nového autobusového dopravce pro období 2020 až 2030. Nově bude dopravu zajišťovat společnost Arriva Střední Čechy.

arriva

Vedení Plzeňského kraje schválilo výběr dopravce na zajištění autobusové dopravy pro období od roku 2020 do roku 2030 pro celý kraj. Nově ji bude zajišťovat společnost Arriva Střední Čechy s.r.o. Jednání s dopravcem už směřují k uzavření smlouvy.

Veřejné zakázky na zajištění dopravy pro oblasti I Plzeňský kraj – jih a II Plzeňský kraj – sever byly vyhlášené v září loňského roku. Přihlásila se společnost Arriva a a ČSAD autobusy Plzeň. "Z důvodu nesplnění podmínky zajištění zadavatelem požadované jistiny byl vyřazen uchazeč ČSAD autobusy Plzeň," říká mluvčí kraje Eva Mertlová.

V elektronické aukci pak Plzeňský kraj požadoval snížení ceny, na které společnost Arriva přistoupila. Původní cena 42,71 Kč bez DPH za 1 kilometr byla snížena na 42,12 Kč tj. o 0,59 Kč za 1 kilometr pro oblast I Plzeňský kraj – jih. Snížením této ceny ušetří Plzeňský kraj ročně zrhuba 6 milionů Kč. Pro oblast II Plzeňský kraj – sever byla původní cena 42,59 Kč bez DPH za 1 kilometr snížena na 41,32 Kč tj. o 1,27 Kč za 1 kilometr. Pro tuto oblast bude pak úspora pro Plzeňský kraj zhruba 10 milionů Kč ročně. Zmíněné ceny jsou průměrné po dobu trvání zakázky. V prvním roce bude cena za 1 kilometr pro oblast I  Plzeňský kraj – jih 39,40 Kč, pro oblast II Plzeňský kraj – sever 38,70 Kč. Příjmy z jízdného budou Plzeňského kraje.

"V elektronické aukci se nám podařilo snížit cenu za kilometr u autobusové dopravy v obou oblastech a tím ušetřit zhruba 16 milionů ročně a zajistit autobusovou dopravu na území celého kraje,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Společnost Arriva v současné době v Plzeňském kraji zajišťuje už dopravu na Domažlicku a také na Železnorudsku. Většinou jde o přeshraniční linky do Německa. V nabídce jsou ale také spoje z Domažlic do Plzně nebo vybrané šumavské linky. Více najdete zde.

FOTO: fcb Arriva

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24