Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Město Plzeň vypíše soutěž na prodej domů v centru včetně Komorního divadla

13.12.2021 17:01

Město Plzeň prodá několik objektů v centru ve vyhlášené městské soutěži. Jedná se o blok domů mezi ulicemi Resslova, Americká, Prokopova a Purkyňova. Vyvolávací cena je stanovena na 93 milionů korun.

Budova Komorního divadla Budova Komorního divadla
Budova Komorního divadlaBudova Komorního divadlaSoučástí prodeje nebude Americká 38Součástí prodeje nebude Americká 38

Město Plzeň ustanovilo podmínky, za kterých bude v městské soutěži prodávat nemovitosti v centrálním obvodu. Mezi objekty patří například bývalá budova Komorního divadla v Prokopově ulici nebo bývalé sídlo Krajského výboru KSČ na Americké třídě. Prodej odsouhlasilo v pondělí 13. prosince zastupitelstvo města Plzně.

„V prvním kole bude vypsána výzva neomezenému počtu zájemců, kdy součástí soutěžních podmínek budou podmínky, které vymezují útvar koncepce a rozvoje. Dále součástí soutěžních podmínek v prvním kole bude předložení studie, která musí korespondovat s odsouhlasenou územní studii, kterou schválila Rada města,“ uvedl radní David Šlouf.

Obsah nabídkové studie musí obsahovat mimo jiné popis funkčního využití zástavby, popis architektonického řešení, návrh dopravní obsluhy a parkování, časový harmonogram jednotlivých etap. Dále musí obsahovat situaci se zákresem řešení, příčný řez a vizualizaci.

„Následně tyto záměry budou předloženy do zastupitelstva s tím, že zde bude stanovisko technických úřadů, které ze záměrů splnil tyto podmínky, a který je nesplnil, ale předloženy budou všechny,“ vysvětlil David Šlouf.

Následně zastupitelstvo města schválí postupující do druhého kola, kteří se v něm utkají dle pravidel městské soutěže. Vyvolávací cena bude 93 milionů korun a minimální příhoz 500 tisíc korun.

Město může zrušit soutěž bez udání důvodu do podepsání kupní smlouvy. „Kupující musí všechny stupně projektové dokumentace projednat s technickým úřadem. Do 31. prosince 2025 podat žádost o vydání územního rozhodnutí, a pokud tak neučiní, je zde jednorázová pokuta 500 tisíc korun. Prodávající čili město Plzeň může odstoupit od kupní smlouvy, pokud platné územní rozhodnutí není vydáno do 31. prosince 2026,“ sděluje David Šlouf kritéria.

Dalším ustanovením je, že do 31. prosince roku 2027 je kupující povinen podat žádost o vydání stavebního povolení a pokud tak neučiní, je zde opět pokuta 500 tisíc korun. A opět prodávající může odstoupit od smlouvy, pokud stavební povolení nenabude právní moci do 31. prosince 2028.

Dále kupující nemůže bez souhlasu zastupitelstva města Plzně měnit stavbu před dokončením, pokud tak učiní, opět mu hrozí pokuta 500 tisíc korun.

Jedna z podmínek také kupujícímu ukládá, že do 31. prosince 2034 je nutná rekonstrukce fasády do Americké ulice a pokud nebude naplněna, je zde opět pokuta, a to ve výši 12 milionu korun.

Součástí prodeje nebude Americká 38, jelikož žádný člen koalice nenavrhoval její prodej. Objekt tedy nadále zůstane majetkem města Plzně. Prodej se týká komplexu domů - Resslova 13, Prokopova 14 a Americká 42, jde tedy o Komorní divadlo, bývalé sídlo KV KSČ a nevyužívaný bytový dům.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte