Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj potrápily vydatné deště a povodně. Hasiči o víkendu zaznamenali stovky výjezdů – FOTKY, VIDEO

03.06.2024 9:11

Region zasáhly deště a v neděli i bouřky. Na západě Čech by mělo pršet i během dnešního dne.

Povodně hasiči shrnutí víkendu_0624_HZSPK (1)

Kvůli deštivému počasí a nasycené půdě stouply hladiny řek v regionu už během soboty 1. června. Psali jsme ZDE. V neděli 2. června navíc region zasáhly silné bouřky, ty způsobují ještě další vzestupy vodních toků. Déšť zkomplikoval také dopravu, hasiči měli opět plné ruce práce.

„Za sobotu a neděli jsme zasahovali u 266 událostí v souvislosti s dešti. Nejvíce na Plzeňsku, Klatovsku a Domažlicku. Jen čerpání vody z objektů a komunikací si vyžádalo 147 výjezdů,“ uvedl Petr Poncar, mluvčí hasičů s tím, že zbylé události se týkaly uvolňování propustků, koryt potoků, monitoringu stavu vody na tocích a odstraňování popadaných stromů.

„Za dnešek již máme k osmé hodině ranní na kontě 12 obdobných událostí," dodal mluvčí hasičů.

Fotky a videa z různých míst napříč Plzeňským krajem naleznete v článku ZDE.

Několikrát museli hasiči zachraňovat vodou uvězněné osoby. „Ve Starém Plzenci šlo o rodinu uvězněnou v automobilu ve vodní laguně. Ve Štěnovicích zasahoval letecký záchranář při vyzvednutí osoby uvíznuté v zaplavené oblasti. Dále jsme ve Štěnovicích zachraňovali z domů okny osm osob a jedné ženě jsme pomohli dostat se přes vodu pomocí nastavovacích žebříků,“ uvedl Poncar.

O záchraně mladého muže ve Štěnovicích jsme detailně informovali ZDE.

Po bleskových povodních nejezdí na některých místech vlaky, trať v Koterově je poničená. Více informací naleznete ZDE.

Počasí v pondělí, tak jako o víkendu, přinese opět hodně oblačnosti a na většinu území občasný déšť nebo přeháňky, místy se vyskytnou bouřky. Vzhledem k tomu, že postup bouřek bude jen velmi pomalý, může v nich na některých místech napršet i velké množství srážek, které by pak opět způsobily lokální záplavy. Odlišné počasí bude dnes na severozápadě ČR, kde zaprší jen výjimečně a postupně bude i méně mraků,“ uvádí aktuálně Český hydrometeorologický ústav.

Foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství