QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažlická v Plzni je zprovozněná! Řidiči se vyhnou přejezdu - FOTKY

15.07.2019 11:56

Kromě řady uzavírek v Plzni přece jen přichází jedna dobrá zpráva. Řidičům už slouží opravený úsek Domažlické, most nad tratí i kruhový objezd.

190715_Domazlicka_2
190715_Domazlicka_2190715_Domazlicka_1190715_Domazlicka_3190715_Domazlicka_5

V Plzni byl nově otevřen přes kilometr dlouhý kompletně přestavěný úsek Domažlické ulice, která je jedním z hlavních tahů ve směru na Folmavu a k dálničnímu obchvatu. Součástí stavby je most nad železniční tratí a kruhová křižovatka.

Estakáda nahradila železniční přejezd, který značně komplikoval silniční dopravu. Kromě osobních aut po něm denně přejížděly desítky trolejbusů a stovky kamionů. Součástí přestavěného úseku je i kruhový objezd, který umožní napojení škodováckého areálu.

Současně se zprovozněním přeložky silnice začaly trolejbusy zajíždět do nových zastávek Panelárna a Škoda VII. brána, které jsou součástí nové komunikace. Dosavadní zastávky jsou zrušeny.

Stavba je součástí třetí etapy modernizace plzeňského železničního uzlu. Práce na trati v domažlickém směru začaly v prosinci 2017. Skončit mají v březnu 2020. Předpokládaná výše nákladů je 1,6 miliardy korun, téměř miliardu tvoří unijní dotace.

Součástí projektu bylo vybudování kolektoru pro inženýrské sítě, kanalizačního sběrače pro Zátiší, rekonstrukcí prošel most v Břeňkově ulici, stavaři také sejmuli unikátní Faltusův most, jenž vedl přes trať uvnitř Škodovky. Měnila se i poloha vlastní trati, která bude v nejbližších týdnech převedena do nové stopy, její součástí je také přemístěná bezbariérová železniční zastávka Plzeň – Skvrňany, která by měla začít sloužit koncem prázdnin. Město Plzeň se podílelo na budování inženýrských sítí i na projekční přípravě staveb, výkupech pozemků a směnách nemovitostí.

Modernizace plzeňského železničního uzlu odstartovala v roce 2011. Zásadní přestavbou prošlo i hlavní nádraží. V další fázi, která má začít v březnu 2020 a potrvá do ledna 2023, dojde na modernizaci trati na České Budějovice, a to v úseku do Koterova. Součástí této akce bude vybudování nové stanice Plzeň–Slovany a zrušení stávající zastávky v Koterově.

Zdroj: Magistrát města Plzně

FOTO: Martin Pecuch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24