Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Muzeum Šumavy má světový unikát, knihu sklářských střihů!

28.01.2012 17:34

Muzeum Šumavy v Kašperských Horách se pyšní světovým unikátem, tím je nově vydaná publikace Archiv sklářských střihů firmy Lötz. Knihu byla slavnostně pokřtěna v pátek 27. ledna při otevření zrekonstruovaných prostor muzea.

kniha
krestknihasklarske strihy

Ojedinělá kniha Archiv sklářských střihů firmy Lötz z let 1900-1914 byla slavnostně pokřtěna v pátek 27. ledna v Muzeu Šumavy v Kašperských horách.

Publikace za více než milion korun je dílčím a zároveň stěžejním výstupem několikaletého projektu záchrany archivu sklářských střihů firmy Lötz z Klášterského Mlýna.

"Kniha, jejíž autorkou je historička skla PhDr. Jitka Lněničková, je světovým unikátem, protože jinde dosud neexistuje tak rozsáhlý archiv s tímto tématem. Vznikla v rámci projektu Digitalizace a záchrany sklářských střihů, který byl zahájen v roce 2005 a finančně byl podpořen generálem Christianem Clausenem, vysokým představitelem NATO a rakouským diplomatem v USA, a také Plzeňským krajem," uvedla mluvčí kraje Petra Jarošová s tím, že publikace obsahuje zhruba 80 tisíc položek originálních střihů a vzorníků sklárny Lötz. "Střihy zachycují produkci sklárny v období od 70. let 19. století do roku 1947, kdy sklárna ukončila definitivně svou činnost. Autorka knihy také čerpala ze sbírky sklářských střihů uložených v depozitáři muzea v Kašperských Horách. Sbírka obsahuje i střihy na zakázky významných firem z celé Evropy jako jsou například Paříž, Londýn nebo Mnichov. Součástí sbírky jsou originály a návrhy skel od významných světově uznávaných autorů, například Franze Hofstättera, Leopolda Bauera, Marie Kirschnerové, Otto Prutschera nebo Josefa Hoffmanna."

Střihy v publikaci obsahují také cenné zápisy o provedení dekoru, autorovi, datu výroby, počtu vyrobených kusů, o cenách i o odběratelích.
Podstatná část archivu je v současně době již uložena v novém klimatizovaném depozitáři v krabicích z nekyselého papíru. Vybraná část střihů a několik zákresových knih prošlo v loňském roce restaurátorským zásahem. "Dále se chystá kniha doplněná fotografiemi, která shrne dosavadní výsledky projektu a představí téma odborné i laické veřejnosti," poznamenala Jarošová.

"Podpora kultury má velký význam, protože je potřeba, abychom jakékoli kulturní dědictví včetně této knihy zanechali dalším generacím. Je dobře, že tato ve světě ojedinělá publikace mohla vzniknout a věřím, že zaujme širokou odbornou, ale i laickou veřejnost,“ řekl při slavnostním křtu hejtman Milan Chovanec.

Plzeňský kraj knihu financoval částkou 400 tisíc korun. Otevřeny byly také zrekonstruované prostory muzea určené pro novou stálou expozici šumavského sklářství. Rekonstrukci kraj financoval částkou více než 34 milionů korun.

Křest unikátní knihy proběhl při otevření zrekonstruovaných prostor Muzea Šumavy

Po slavnostním křtu nové publikace si všichni přítomní v Muzeu Šumavy prohlédli zrekonstruované prostory. "Rekonstrukce probíhala ve třech etapách od roku 2006. Zbourány byly nevyhovující staré depozitáře a další objekty ve dvoře. Na jejich místě byl postaven nový moderní depozitář s kancelářemi a studovnou," vysvětlila Jarošová a pokračovala: "Ve druhé etapě prošla úpravami takzvaná Galerie, kde byla využívána především velká výstavní síň v přízemí. Zde budou i nadále výstavní prostory, ve zbylé části objektu pak nová rozsáhlá stálá expozice šumavského sklářství. Vyřešilo se také budoucí propojení tohoto objektu se sousední budovou čp. 140, kde je současná stálá expozice, bezbariérové vstupy a umístění výtahu. Celkové náklady na obě etapy rekonstrukce, které financoval Plzeňský kraj, se vyšplhaly na více než 34 milionů korun."

V současné době se připravuje třetí etapa rekonstrukce, při které projde obnovou hlavní budova muzea se stálou expozicí. Začít by měla ještě letos a její náklady se odhadují na 20 milionů korun.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT