Auto CB ŠKODA nový SUPERB

V centru Plzně vyrostl posed, objevili se tu totiž Posedlí!

23.04.2012 14:47

V centru Plzně se v Kopeckého sadech objevil posed. Jde o projekt seskupení ´bojovníků proti jelenům´, kteří si říkají Posedlí. Na posed můžete vylézt a prohlédnout si sady z výšky!

p

Zaujal Vás posed v Kopeckého sadech v Plzni? Nevíte, co to vlastně znamená? Proč se tahle stavba objevila v centru Plzně?

Vše mají na svědomí Posedlí, tedy skupina nadšenců - umělců, kteří se rozhodli zpopularizovat posedy. "Posed. Zná ho každý. Jsou všude kolem nás. My jsme se rozhodli, že jich najdeme alespoň 1000 a jeden, nafotíme je a vydáme unikátní knihu!" říkají Posedlí, které tvoří architekt Jakub Mareš, grafický desingér Jaroslav Mašek, andragožka Hana Čekanová, sochařka Barbora Daušová a designérka Pavlína Bubnová, na svém webu.

Skupina Posedlých se rozhodla mapovat posedy v České republice. Svojí instalací chtěli rozbít zaběhlou koncepci Designbloku, který v posledních letech presentuje stále stejné, především velké firmy. Jako stálé návštěvníky je trochu nudila dokonalost a originalita, která v takovém množství už není tak zajímavá. Zároveň se chtěli vrátit k původní myšlence Designbloku a vytvořit něco jen pro něj, ne jen vystavit zboží, které můžete vidět během roku kdekoli jinde.

Posedlí chtěli připravit zajímavý projekt a upozornit lidi na posedy jako zajímavé stavby. "Posedy jsou totiž, hned po rodinných domech, druhá nejčastější stavba v Čechách, a přesto nelze najít dva totožné. Je to zároveň jediná stavba, která se u nás vyvíjí už čtyři sta let bez jediného zásahu zvenčí. Dodnes na jeho stavbu neexistují žádné normy a není potřeba ani stavební povolení. Jejich četnost je unikátní i ve světovém měřítku. V okolních státech, kde jsou rovněž rozšířeny, ale rozhodně jich nenajdete tolik. Přes svoji zajímavost dosud nebyly nikým mapovány," vysvětluje skupina Posedlých s tím, že tedy chce jako první vzdát hold této svébytné architektuře, která významným způsobem ovlivňuje českou krajinu. "Další rovinou je symbolický boj proti jelenům, kteří se v posledních letech rozmohli v designu a jsou na brožích, taškách a podobně. Proto si Posedlí na Designbloku postavili posed a řekli: "Smrt jelenům!“

Posed bude stát v sadech do neděle 29. dubna. "Kdy se vám poštěstí vidět Smetanovy sady z výšky? Vyfoťte se na našem posedu a vložte nám fotku na Facebook, vybrané odvážlivce odměna nemine," slibují Posedlí.

Zdroj: www.posedli.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte