QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dostavba kampusu lékařské fakulty začala, vyjde na miliardu a půl - FOTO, VIZUALIZACE

22.10.2019 13:53

Stavba další etapy kampusu lékařské fakulty vedle fakultní nemocnice na Lochotíně odstartovala. Stavba vyjde na skoro miliardu a půl. Jak bude areál vypadat?

poklepání UniMeC II_7Z0A0257a

Poklepáním na základní kámen odstartovala druhá etapa výstavby Univerzitního medicínského centra (UniMeC) v Plzni na Lochotíně. Po dokončení kampusu získá plzeňská lékařská fakulta po více než 75 letech sídlo, které je naprojektováno přímo pro moderní výuku všeobecného a zubního lékařství.

"V těsném sousedství Fakultní nemocnice Plzeň vyrůstá moderní kampus, který vytvoří na jednom místě kompletní zázemí pro výuku budoucích lékařů i výzkum a nahradí tak dosavadní nevyhovující prostory, rozptýlené v různých částech města,“ říká děkan fakulty Jindřich Fínek. Výstavba hlavní budovy kampusu UniMeC bude dokončena v roce 2022.

Budování začalo první etapou v roce 2012. Do roku 2014 pak na adrese alej Svobody vyrostly tři nové objekty – sídlo pro pět teoretických ústavů fakulty a dvě budovy Biomedicínského centra, které se věnuje primárně výzkumu. V roce 2016 bylo budování hlavní budovy dokončeno výstavbou posluchárny pro 200 osob. První etapa výstavby UniMeC zahrnovala investice do budov a přístrojů ve výši 462 mil Kč. Právě zahájená druhá etapa si vyžádá téměř 1500 mil Kč. "Pro financování druhé etapy získala fakulta podporu z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání a letos v srpnu byla na základě výsledků výběrového řízení podepsána smlouva se zhotovitelem stavby – společností GEMO a.s. Autorem projektu je VPÚ DECO Praha a.s.,“ sdělila proděkanka fakulty pro rozvoj a vnější vztahy Dana Müllerová.

Vstupni pohled_uk

Uvnitř hlavní budovy, jejíž výstavba byla právě zahájena, vzniknou 3 posluchárny, 23 praktikáren a seminárních místností, 5 vyšetřoven a ambulancí, 29 laboratoří, simulační centrum, dále studovny, pracovny, šatny nebo garáže. Do nového kampusu se přesune i děkanát, knihovna, vznikne tu menza a další zázemí pro studenty a pedagogy. V budoucnu je uvažováno ještě s třetí etapou výstavby UniMeC. Tou by měla být sportovní hala a zároveň sídlo Ústavu tělesné výchovy, který jako jediný i po dokončení aktuální II. etapy zůstane umístěn mimo nový kampus.

Jižní pohled_lr

Foto, vizualizace: LF ÚK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24