Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Asistenční psi pomáhají také autistům

19.03.2013 8:13

Na vyléčení autismu není žádný lék. Stav člověka postiženého autismem mohou však výrazně zlepšit asistenční psi, kteří si s autistou dokáží vytvořit důvěrný a výjimečný vztah.

Asistenční psi jsou obecně známými pomocníky zrakově postižených, ale mohou se stát také užitečnými partnery autistů. Tato stránka asistenčních psů je podle ředitelky společnosti Pomocné tlapky Hany Pirnerové ve společnosti méně známá.

Autisté nejsou schopni běžně fungovat a standardně komunikovat se svým okolím. Své o tom ví maminka malého Lukáška, u kterého byl zjištěn autismus ve třech letech. „Do té doby to bylo to pravé dítě na zabití. Křičel, vztekal se, dělal si, co chtěl, tvářil se, že neslyší, všechno muselo být tak, jak si umanul. Také ale vůbec nemluvil, neuměl si hrát, nespal.“ vzpomíná na těžké začátky maminka.

Nyní je Lukáškovi devět let a kvůli autismu vyžaduje velice specifické zacházení a pravidelný režim, neboť na jakoukoliv změnu si velice těžce zvyká. Součástí jeho života se stala i fenka Fjona, kterou Pomocné tlapky speciálně vycvičily.

Lukášek si k ní rád lehne a doslova jí svými prstíky přepočítává zuby. Fia  umí sama otevřít dveře, když ji na povel Lukášek zavolá. Tím ho vždy potěší a vyvolá u něj úsměv na tváři. Fiju vnímá Lukášek jako skutečného přítele, protože často říká, co si Fia právě myslí o jeho nápadech.“ říká Lukáškova maminka.

Společnost Pomocné tlapky, která sídlí ve Starém Plzenci, za své 12 leté působení vychovala celkem 146 asistenčních psů, kteří pomáhají lidem s různými problémy.

„89 psů pomáhá dětem i dospělým postižených dětskou mozkovou obrnou, roztroušenou sklerózou, myopatií, poúrazovými stavy či epilepsií. U klientů s těžkým kombinovaným postiženým pomáhá již 48 psích společníků. Pejsek nabízí svou pomoc již jen svou přítomností. Přináší totiž dobrou náladu všude tam, kde je jí nedostatek. A o tom, že úsměv léčí, není pochyb.“ říká Hana Pirnerová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky.

48 vycvičených pejsků je připraveno pomoci dětem s autismem, s epilepsií nebo s kombinovaným postižením.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství