QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Epidemiologická situace v Plzeňském kraji pohledem odborníků

27.10.2020 17:42

V úterý 27. října zasedl Krizový štáb Plzeňského kraje, aby shrnul současnou situaci ohledně nákazy covid-19 v regionu. Petr Pazdiora za KHS a Jan Beneš z FN Plzeň také okomentovali závažnost pandemie.

coronavirus-4904507_1920

Nejvíce postiženými okresy dle sdělení zástupců Krajské hygienické stanice jsou Plzeň-město a také Plzeň-jih. V kraji bylo k pondělí 26. října evidováno 16 047 případů nákazy koronavirem, přesto ale podle Petra Pazdiory nyní už není zaznamenáván tak explozivní nárůst jako v uplynulých týdnech.

V kraji se denně provede mezi 1800 až 3000 testů. "Stále je ale vysoké procento pozitivně testovaných ve vztahu k počtu provedených testů, a to nad 30 %," uvedl Petr Pazdiora.

Petr Pazdiora děkuje také všem, kteří se v této nelehké době na odběrech podílejí. "Ať už jsou to stacionární odběrová místa, mobilní týmy nebo také Bioptická laboratoř, která pro tyto účely také zřídila mobilní odběrový tým. Všem patří velký dík."

S trasováním pomáhají i zaměstnanci jiných jiných subjektů nebo studenti. Dnes se proto KHS daří do čtyř dnů obvolat drtivou většinou kontaktů, které přišly do styku s pozitivně testovanou osobou.

Jaký je stav v nemocnicích? Jan Beneš z FN Plzeň uvedl, že v současné době je v kraji hospitalizováno 434 pacientů, 38 na JIP a 16 na plicní ventilaci. "Kapacity nemocnic jsou navyšovány podle potřeba a zatím dostačují. Příští týden se budou kapacity dále navyšovat, přičemž v krajských nemocnicích už budou na hranici zejména kvůli personálnímu zajištění. FN Plzeň zvládne kapacitně dále navyšovat ještě dva týdny," dodal Jan Beneš.

V Plzeňském kraji pomáhají zvládat tuto pandemii i studenti různých oborů. Vypomáhají ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče, ale také fungují ve vybraných školách a školských zařízení pro děti zaměstnanců profesí, které byly předem uveřejněné.Tato zařízení v minulém týdnu zajišťovala péči o cca 112 dětí, tento týden je číslo nižší, cca 49 dětí, protože jsou podzimní prázdniny.

Foto: Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24