QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

FN Plzeň má intervenční službu. Pomáhat má v krizových situacích

08.02.2019 8:01

FN Plzeň zavedla novou službu, která má pomáhat zejména pacientům a jejich příbuzným v těžkých situacích, při utrpění trauma nebo při ztrátě blízkého člověka.

intervenční služba

Ve FN Plzeň bylo zahájeno poskytování nepřetržité takzvané "Krizové intervenční služby". Nová služba je určená pacientům, osobám blízkým a zaměstnancům FN Plzeň.

Jedná se o pomoc lidem, kteří se ocitli ve stavu akutní psychické krize následkem traumat, úmrtí či hromadných neštěstí. Je to práce s potřebami psychicky zasaženého, tj. příbuzného, pozůstalého, v akutních a život ohrožujících stavech, kdy se zdravotničtí pracovníci potřebují plně věnovat  pacientovi a není dostatek prostoru pro zajištění psychických potřeb rodiny a blízkých. Tato péče je poskytována rovněž sekundárně zasaženým při událostech mimořádného charakteru.

Krizovou intervenční službu ve FN Plzeň zajišťuje vyškolený tým zdravotníků z řad klinických psychologů, všeobecných sester, zdravotnických záchranářů a zdravotně sociálních pracovníků napříč celou nemocnicí.

"Intervent zkvalitňuje komunikaci mezi zdravotníky a zasaženými v psychicky náročných a vypjatých situacích. Intervenční pomoc je určena sekundárně zasaženým, kteří se ocitnou ve stavu akutní psychické krize z důvodu traumat, úmrtí, podpory rodiny pacienta v kritickém stavu, hromadných neštěstí a podobně," popisuje vedoucí Oddělení klinické psychologie Dana Chmelařová.

"Intervent pracuje s potřebami psychicky zasaženého, příbuzného či pozůstalého. Provází zasažené v jejich nejtěžších chvílích, pomáhá jim zorientovat se v nastalé situaci. Podporuje jejich adaptaci na obtížnou situaci, napomáhá plánovat bezprostřední kroky, které musí zasažení nebo pozůstalí učinit v této těžké životní situaci. V případě potřeby doprovází pozůstalé k zemřelému a podporuje důstojné rozloučení se zemřelým. Předává zároveň informace o možnosti využití následné péče," dodává Dana Chmelařová s tím, že se jedná například o služby klinického psychologa, Pastorační služby ve FN Plzeň nebo speciálních poraden.

Fakultní nemocnice Plzeň se tak zařadila po bok velkých poskytovatelů zdravotních služeb, kde tato služba úspěšně napomáhá v poskytované péči.

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24