Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Filmový festival Finále uvedl snímek Habermannův mlýn

19.04.2011 7:10

V neděli 17. dubna odstartoval v Plzni Filmový festival Finále. Již čtyřiadvacátý ročník tohoto festivalu přinesl během pondělního promítacího dne celou řadu snímků, mezi nimi také film Juraje Herze Habermannův mlýn.

Habermannův mlýn

Historické drama Habermannův mlýn bylo k vidění v pondělí 18. dubna v kinosále Měšťanské besedy v rámci probíhajícího čtyřiadvacátého ročníku Filmového festivalu Finále. Úspěšný snímek režiséra Juraje Herze, stejně jako dobré jméno a popularita Filmového festivalu Finále, přilákal celou řadu Plzeňanů, kteří do jednoho posledního místa zaplnili kinosál Měšťanské besedy.

Snímkem Habermannův mlýn otevřel Herz jednu z nejdiskutovanějších a nejkontroverznějších kapitol v českých dějinách a to poválečný odsun Němců, při němž se spravedlivý hněv za útlak a násilí velmi často mísil s mnohdy až zvířecími pudy a téměř touhou po krvi Němců, jejich potomků a přátel.

Příběh je založen na reálné historické postavě, německém průmyslníku Habermannovi, o kterém historické prameny tvrdí, že se také stal obětí krvelačného řádění Čechů. Okolnosti jeho smrti však dodnes zůstávají neznámé, protože se nikdy nenašlo jeho tělo.

Film popisuje a volně divákovi předkládá nelehký předválečný život v pohraničí. S příchodem Němců si doba vyžádala, aby se lidé klonili na jednu nebo na druhou stranu. Nad věcí dokázal stát bohatý průmyslník August Habermann (Mark Waschke), Němec působící celý život v českém pohraničí. Idealista Habermann však záhy zjišťuje, že se ocitá mezi dvěma nezastavitelnými mlýnskými kameny, když jsou Sudety začleněny do Třetí říše. I přes tlak vyvíjený personifikovaným esesákem Koslowskim (Ben Becker) Habermann stále zaměstnává Čechy a chrání jejich životy svým jměním.

I přes ochranu, kterou se svým českým přátelům a sousedům snažil celé válečné období poskytovat a přes fakt, že jim dával celou dobu práci, i když tím sám sobě způsoboval nemalé potíže, se po odchodu Němců stává Habermann terčem mnohých ze svých dřívějších chráněnců. Jeho dobré skutky jsou v rámci nenávistného běsnění lidí zapomenuty a průmyslník umírá na mlýnském kole, umučen rukou těch, za které bojoval.

Mnozí z Plzeňanů, kteří snímek v rámci Finále navštívili, jej už dříve viděli, nicméně i napodruhé v nich dokázal zanechat hluboký, řekněme až mrazivý dojem. Juraj Herz má skutečný talent okouzlit diváka surovou realitou snímku. Také proto je považován za legendu ve svém oboru. 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství