Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vodním záchranářům opět začíná služba na Hracholuskách. Jak se na ně v případě potřeby obrátit?

24.05.2024 12:39

Už na konci května opět zahájí Vodní záchranná služba Českého červeného kříže (ČČK) svou každoroční službu na Stanici první pomoci v kempu Keramika. V minulém roce zasahovali u necelých 90 událostí.

1_Záchranné plavidlo při cestě k zásahu_2
1_Záchranné plavidlo při cestě k zásahu_24_Příprava záchranného plavidla1_Záchranáři vykonávající preventivní činnost

V pátek 31. 5. zahájí Vodní záchranná služba Českého červeného kříže (ČČK) svou každoroční službu na Stanici první pomoci v kempu Keramika, nacházejícím se na levém břehu přehradní nádrže Hracholusky.

Záchranáři budou k dispozici formou víkendových směn, vždy od pátku 19:00 do neděle 19:00. Následně, od pátku 28. 6., přejde stanice do nepřetržitého provozu 24/7 a bude fungovat až do konce prázdnin. Po prázdninách bude následovat víkendová přítomnost v září, a to v závislosti na počasí a množství návštěvníků.

V minulém roce zasahovali vodní záchranáři na Hracholuskách u necelých 90 událostí, které tvořily hlavně zdravotnické zásahy. Část těchto zásahů probíhala v noci, a proto budou mít v tomto roce nové vybavení v podobě “nočního vidění” pro plavbu po setmění.

Vodní záchranáři budou nejen poskytovat první pomoc, ale také zajišťovat technickou pomoc na vodní ploše a její blízkosti. "Ve službě budou minimálně 4 záchranáři, kteří budou mít k dispozici dvě záchranná plavidla a osobní zásahový automobil pro činnosti v bezprostřední blízkosti," uvedl mluvčí Tomáš Kopáček.

Vodní záchranná služba ČČK funguje v režimu First Responder (poskytovatel první pomoci prostřednictvím operačního střediska) ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje. Služba může být aktivována také přes operační střediska Hasičského záchranného sboru nebo Policie České republiky.

"Pro řešení neakutních stavů a technickou pomoc mohou návštěvníci využít výjezdové telefonní číslo +420 776 499 112. Vodní záchranáři také přijímají výzvy z Aplikace Záchranka," uvedl mluvčá Kopáček.

Kromě zásahové činnosti se Vodní záchranná služba ČČK věnuje také preventivní činnosti. Pravidelně projíždí frekventované lokality a je připravena k pomoci na vyžádání. Kromě zdravotnických zásahů jsou záchranáři vybaveni pro transportování a vyprošťování plavidel, provádění podvodního průzkumu za použití sonaru a vyhledávání osob a předmětů na vodní hladině a její blízkosti.

Foto Vodní záchranná služba ČČK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství