Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V ZOO začíná zimní sezona, bude levnější vstupné!

29.10.2011 17:42

Od úterý 1. listopadu začne v plzeňské ZOO zimní sezona. Co to pro návštěvníky i její zvířecí obyvatele znamená, prozradil QAPu.cz mluvčí zoo Martin Vobruba.

b2

Zoologická a Botanická zahrada města se připravuje na zimní sezonu. Ta začíná v úterý 1. listopadu! Mluvčí zahrady Martin Vobruba QAPu.cz prozradil, co se bude v ZOO v zimě dít!

Co se v ZOO mění se začátkem zimní sezony?

V podstatě již několik let je zimní sezona již jen pětiměsíční, trvá od 1. listopadu do konce března. Pro návštěvníky dojde k několika drobným změnám. Zkracuje se otevírací doba zahrady, a to od 9 do 17 hodin, a také je zohledněno vstupné. V zimě neprobíhají sokolnické ukázky, nekonají se komentovaná krmení, nejezdí zoovláček a odstávku má i plzeňský Dinopark. A v provozu není druhá vinická pokladna, takzvaný Domeček nad statkem Lüftnerka.

Návštěvníci ale nepřijdou téměř o nic. Na rozdíl od minulosti je tu taková infrastruktura, jaká nikdy dříve nebyla. Je to devět vyhřívaných pavilonů, takže i v nepříznivém počasí se dá návštěva zahrady spojit a jít od šimpanzů, přes Noční Afriku, Madagaskar k nosorožcům nebo na statek Lüftnerka. Vždy jsou v provozu alespoň dvě restaurace nebo občerstvení, v každé části zahrady jeden.

Návštěvníci tedy uvidí všechna zvířata v zoo i v zimě?

Tradičně jediné zvíře, které nebývá v zimě vidět, jsou naši hnědí medvědi, kteří se v prosinci uloží k zimnímu spánku a do přelomu února s březnem budou spát.

Jak zimu prožívají africká zvířata, jako žirafy a nosorožci?

Pokud to počasí jen trošku dovolí, budou chodit žirafy minimálně na předvýběhy a nosorožci dokonce i na výběhy. Samozřejmě nosorožcům zahradíme jezero, aby se Babuu nechtěl koupat v ledové vodě. Pokud nedojde k tomu, že by byla námraza nebo sníh, budou chodit alespoň na chvilku nebo i delší část dne ven.

Je zajímavé, že třeba plameňáci chodí ven na sníh. Jsou dlouholetí obyvatelé plzeňské ZOO a velcí otužilci. Paradoxně, komu může být lehce zima, jsou tučňáci. Protože naši tučňáci nejsou polární druh, jsou ze subtropů a mírného pásu jižní Ameriky.

Přilepšujete v zimě zvířátkům v krmení?

Samozřejmě, to je dlouholetá praxe. Ty náchylnější nejsou tak často venku, obohacujeme jídelníček o vitamíny. Mají zajímavější potravu.

Chystáte na zimu nějaké akce?

Podruhé bude probíhat akce Zadními vrátky do ZOO za zvířátky, a to vždy druhý čtvrtek v měsíci. Bude jich tedy celkem pět. Je to vlastně prohlídka jednoho úseku zahrady s chovatelem, ošetřovatelem, který návštěvníkům představí svoje svěřence. Zájemci se musí předem registrovat.

Tradičně koncem listopadu začnou tvůrčí dílny na statku Lüftnerka po čtyři adventní soboty. Bude Mikulášské odpoledne a na štědrý den a Silvestr obvyklé chytání zlaté rybky, která bude plnit přání.

Otevírací doba

Listopad - březen: denně od 9 do 17 hodin

Vstupné v zimní sezoně
dospělí        90 Kč
zlevněné     60 Kč
(děti, důchodci, studenti do 26 let)
děti do 3 let zdarma
ZTP 50 % ceny

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT