Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Premiéra dvou jednoaktových oper v Divadle J. K. Tyla

27.01.2011 10:39

V sobotu 29. ledna se v Divadle J. K. Tyla uvádí premiéra dvou malých oper, jednoaktovek Ženitba a Gianni Schicchi. Půjde o unikátní spojení dvou oper, které mají společného jmenovatele a tím je humor.

divadlo jktyla

Divadlo J. K. Tyla uvede v sobotu 29. ledna premiéru dvou oper v jednom představení. A to Ženitba od Bohuslava Martinů a Gianno Schicchi od Giacoma Pucciniho.

První opera večera, Ženitba Bohuslava Martinů, vznikla podle známé komedie klasika ruské literatury a dramatiky Nikolaje V. Gogola, poprvé uvedené 9. prosince 1842 v Petrohradě. Podle Gogolových her a povídek vzniklo množství oper, těžících z životné a vtipné originální předlohy.

Příběh starého mládence Podkoljosina, který se po dlouhém váhání rozhodne oženit, ale než se jeho nevěsta Agafja převlékne do svatebních šatů, celou ženitbu si rozmyslí a skokem z okna na ulici situaci vyřeší a uteče. Stárnoucí bohaté nevěstě zbudou jen oči pro pláč, když si uvědomí, že kvůli Podkoljosinovi odmítla i své další nápadníky – vládního úředníka Ivana a vysloužilého námořního důstojníka Ževakina.

Druhou část večera tvoří jednoaktovka Giacoma Pucciniho Gianni Schicchi. Ten se od ostatních Pucciniho oper poněkud liší, neboť se jedná o operu komickou. Jestliže většina Pucciniho oper líčí nějaký tragický ženský osud, Gianni Schicchi je komickou operou o pozůstalých bohatého florentského měšťana Buosa Donata, který svůj majetek odkáže mnichům v klášteře. S tím se příbuzní ovšem nechtějí smířit a zavolají Gianniho Schicchiho, který si ví rady v každé situaci. Protože o Buosově smrti ještě nikdo neví, Schicchi si vleze do jeho postele a hraje umírajícího Buosa Donata. Zavolá notáře, aby nadiktoval novou závěť. K hrůze všech pozůstalých ovšem neodkazuje svůj majetek jim, jak bylo domluveno, ale především sobě, věrnému příteli Giannimu Schicchimu. Příbuzným zbývá jen vztek, protože za falšování závěti hrozí ve Florencii trest amputace pravé ruky a vyhnanství z města.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte