Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Babyboom u kopytníků v plzeňské zoo pokračuje! Matka rekordmanka má deváté mládě - FOTKY

17.06.2024 13:20

V sousedství čínských takinů je malý zubřík a matkou je "rekordmanka" samice Radbuza. Ta porodila v plzeňské zoo už deváté mládě.

zubr-evropský-Bison-bonasus-11-6-2024-km (5)-mini
zubr-evropský-Bison-bonasus-11-6-2024-km (5)-minizubr-evropský-Bison-bonasus-11-6-2024-km (1)-upr-mini

V současné době je stádo zubrů v zoologické zahradě v Plzni pětičlenné - samice Radbuza, její dvě dcery, Onara a Onelina, samec Omar a čerstvě narozený sameček.

"V sobotu 8. června porodila téměř devatenáctiletá samice zubra evropského Radbuza zdravého samečka. Vzhledem k tomu, že se zubři v lidské péči dožívají průměrně dvaceti let, je toto mládě opravdovou raritou. Pro Radbuzu je to již deváté mládě narozené v Plzni. Pro čtyřletého samce Omara, kterého jsme si dovezli z Olomouce, je to teprve první potomek," uvedla zooložka Miroslava Palacká.

Zubry evropské chová plzeňská zoologická zahrada od roku 1997.

"Původnímu páru Cvarce a Cvukovi, pocházejícímu z chomutovského zooparku, se u nás narodilo šest mláďat. Cvuka nahradil v roce 2014 samec Arbo, narozený v holandském Amsterodamu. Cvarka se u nás dožila požehnaného věku dvaceti pěti let. Poslední mládě se jí narodilo ve dvanácti. Arbo uhynul náhle v osmnácti letech, jeho poslední potomek, samice Onelina se narodila sedm měsíců poté," doplnila Miroslava Palacká.

Radbuza je v Plzni už 13 let, potomky má i na Kavkazu. "Šestiletou Radbuzu jsme si dovezli ze soukromé obory v Měříně. S Arbem se jim podařilo odchovat sedm mláďat. Dvě z nich, samec Ony a samice Onica se úspěšně zapojili do reintrodukčního projektu na území Velkého Kavkazu v Ázerbajdžánu. Další dcera Onia žije v německé Zoo Chemnitz, její dcera Orelie je již také součástí stáda potulujícího se po Národním parku Shahdag," uvádí zooložka.


Foto: Zoo Plzeň - Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
ZOO
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte