Hrdina mezi námi! O život mladého motorkáře bojoval s kapesním nožem

19.04.2016 10:13

Bezmoc - tak popisuje pocit nad zraněným motorkářem muž, který stojí za jeho záchranou. Martin Kotýk nicméně tomuto pocitu nepropadl a díky jeho rychlé reakci mladík žije...

DSC03059

Sobota 9. dubna roku 2016 se nesmazatelně zapíše hned do několika životů. Ve Starém Plzenci došlo k nehodě, kdy zůstal mladý motorkář se zraněními u silnice bezmocně ležet. O nehodě jsme vás informovali, více zde. Mladík skončil s mnohačetnými zraněními v nemocnici. Ovšem nebýt Martina Kotýka, mohla mít nehoda fatální konec...

K nehodě došlo u viaduktu přímo ve Starém Plzenci. "Když jsem vjížděl do viaduktu, tak jsem si periferně všiml, že tam je nějaká motorka. Proběhla mi jen myšlenka, že by to mohla být nehoda, ale myslel jsem spíš, že motorka je tam jen odstavená. Manželka mi ale vzápětí řekla, že tam asi zahlédla člověka. Na té nejbližší křižovatce jsem se otočil a vrátili jsme se zpátky," popisuje Martin Kotýk, majitel společnosti High Security, úplný začátek dramatické záchrany života mladého motorkáře.

Manželku s dcerou následně nechal v autě a šel se podívat přímo na místo nehody. "Tam už jsem ho za motorkou viděl, tak jsem vzal telefon a volal jsem hned 112, přepojili mě na záchrannou službu. Pak už jsem předal telefon manželce, protože jsem viděl, že na tom není dobře," popisuje Martin Kotýk. V první řadě chtěl odstranit z mladíka motorku, jenomže se ukázalo, že řídítka měl zablokovaná pod helmou a na řemeni od přilby se v podstatě škrtí. "Strašně špatně dýchal. Vzpomněl jsem si, že mám v autě nůž. Běžel jsem pro něj a chtěl jsem ten řemen odříznout," pokračuje.

Následující okamžiky byly velmi dramatické. Mladík dokonce přestal dýchat, v tu chvíli se ale nožem přece jen podařilo řemen uvolnit. "Po pár vteřinách se hluboce nadechl a začal dýchat. Dostali jsme pokyn, že už s ním nemáme hýbat, když má uvolněné dýchací cesty," dodává. Během okamžiku dorazili na místo policisté i záchranáři, kteří muže zafixovali a převzali k dalšímu ošetřování.

Na záchranu mladého muže si velmi dobře pamatují i záchranáři. Ačkoliv měl i jinak mnohačetná poranění, zaříznutý řemen ho v tu chvíli ohrožoval nejvíc. "Volající postupoval podle pokynů operátorky, kdy se snažili o zajištění základních životních funkcí, což se do příjezdu naší posádky podařilo," potvrdila mluvčí záchranky Lenka Ptáčková s tím, že mladíka záchranáři převáželi s mnohačetnými zraněními.

"Byla to náhoda. Po této silnici jsem jel po několika letech," říká Martin Kotýk...

Za záchranu mladíka přitom nejspíš může z velké části náhoda nebo osud. Po této silnici totiž běžně Martin Kotýk nejezdí. "Byla to strašná náhoda, protože jsme jeli na rodinnou oslavu. Jel jsem tudy opravdu po několika letech," přiznává.

Pocity a myšlenky, které mu šly hlavou ve chvíli, kdy se skláněl nad zraněným mladíkem, popisuje jen těžko. "Bezmoc. Přání, aby to dobře dopadlo. Člověk si v tu chvíli nepřipouští, že by to mohlo dopadnout jinak. Pak se vám uleví," popisuje s tím, že po úlevě ale přišel zvláštní pocit uvědomění si toho, k jak strašné události došlo.

Spolu s rodinou navíc neustále mysleli na to, jak chlapec dopadne v péči lékařů. Zprávy to jsou nakonec dobré. "Pacient je u nás stále hospitalizovaný, jeho stav je stabilizovaný," potvrdila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Osud si ovšem s Martinem Kotýkem nejspíš opravdu zahrál. Před 26 lety byl totiž také svědkem nehody a pomáhal při záchraně zraněných. V tomto případě ovšem na místě zemřely dvě mladé ženy přímo před zraky a pod rukama těch, kteří se jim snažili pomoct. 

"Pamatuji si, že šlo o Peugeot s ostravskou značkou, který přejel do protisměru a naboural čelně do protijedoucího auta u Kozolup. Vybavilo se mi to, říkal jsem si, že už nechci zažít, aby mi někdo pod rukama zemřel. Úplně živě se mi to vybavilo," dodává.

Teď s odstupem několika dnů se k hrdinskému činu, který se mu podařil ve Starém Plzenci, vracet moc nechce. Nicméně radu pro všechny, kteří by se do podobné situace dostali, má. "Určitě nepanikařit a volat rovnou záchranku," uzavírá Martin Kotýk.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24