Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Do plzeňské ZOO přijel nový lev Matýsek!

13.06.2012 17:23

Téměř dvouletý lev Matýsek se ve středu 13. června stal novým obyvatelem plzeňské ZOO. Matýsek patří ke vzácným téměř vyhynulým lvům berberským a stane se společníkem lvice Lekyshi - Blanky!

5
53

Do Zoologické a botanické zahrady města Plzně dorazil ve středu 13. června nový vzácný obyvatel - již brzy dvouletý lev berberský Matýsek!

"Tento africký poddruh lva přežil své vyhynutí díky shodě okolností v menažérii marockých králů. V zoologických zahradách je chován výjimečně," prozradil mluvčí plzeňské ZOO Martin Vobruba s tím, že lev berberský je jedním z poddruhů lva pustinného. "Obýval hory severní Afriky a byla pro něj typická hustší a delší srst. Dlouho se myslelo, že je již vyhubený jako například lev kapský či perský, ale před lety vyšlo najevo, že je chován ve zvěřinci marockého krále."

Později se lvi berberští dostali do několika zoo, kde se množí. "Nesou však příznaky křížení s jinými poddruhy. Lvi se v lidské péči dožívají 13 až 20 let. V ČR potkáte lvy berberské v ZOO Olomouc, kde se množí a v ZOO Hodonín. V minulosti byl úspěšně rozmnožen i v ZOO Dvůr Králové nad Labem a Brno," poznamenal Vobruba.

Také v Plzni budou doufat, že se snad časem dočkají přírůstku, lev Matýsek se totiž stane novým partnerem lvice Lekyshi čili Blanky. A co ještě o Matýskovi prozradil Martin Vobruba? " Hned 27. června bude mít 2. narozeniny!"

Jak si žijí berberští lvi v Plzni?

Volná přírodní venkovní expozice má rozlohu 850 m2, stavěla se od počátku roku 2002 a je ohraničena šestimetrovým vodním příkopem a elektrickým ohradníkem. "Lvi v ní naleznou stromy, kameny i keře a také vyvýšené vyhlídky. Chov lvů byl v plzeňské zoo přerušen v roce 2000 úhynem posledního hybridního samce “Paši”," připomněl Vobruba a dodal, že z berberských lvů v Plzni dosud žili 4, a to 2 lvi a 2 lvice. "Samice Zuoina  pochází z Maroka, tu žila od 2. května 2002, a nyní je v Zoo Montpellier ve Francii. Lev Vilém, který uhynul v červnu 2012, tu žil od roku 2002. Lekysha – Blanka, která se narodila 30. června 2005 v zoo v německém Neuwiedu k nám přijela v roce 2007."

Zdroj: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT