QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

I přes nesouhlas bude karanténní místo pro bezdomovce na Doubravce

16.11.2020 13:33

Karanténní místo pro bezdomovce bude v Plzni na Doubravce u Habrmannova náměstí. Rozhodla o tom Rada města Plzně. A to i přesto, že nesouhlasilo vedení obvodu a byli proti místní občané.

DSC00583

Rada města schválila v pondělí 16. listopadu užívání městského objektu na adrese Masarykova 19 / Školní 1 na Doubravce jako karanténního zařízení pro lidi bez přístřeší. Jde o objekt bývalé konzervatoře. Se záměrem nesouhlasí ani vedení plzeňské Doubravky, ani občané, kteří dokonce podepisovali petici. Proti hlasovali v Radě města Plzně jen členové hnutí ANO, kteří podpořili doubravecké vedení. Nicméně Rada města Plzně záměr schválila.

Vedení Doubravky opakovaně upozorňuje na to, že objekt není vhodný. Podle města má objekt začít tomuto účelu sloužit poté, co k tomu vydá příkaz Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje.

„Nadále jsme přesvědčeni, že se jedná o nevhodnou lokalitu pro takový záměr. Vyzvali jsme proto Radu města Plzně, aby zvážila přehodnocení záměru, a nabídli jsme pomoc při hledání alternativního řešení. Bohužel naše výzva ani nabídka nebyly vyslyšeny. S ohledem na vlastnická práva respektujeme rozhodnutí města Plzně, ve věci ale budeme dál aktivní a provoz karanténního místa budeme pozorně sledovat,“ sdělil starosta Tomáš Soukup.

Původně se mluvilo o kapacitě 100 osob, nyní má mít zařízení 16 lůžek. Karanténu či izolaci tam vykonají pouze lidé bez domova žijící na území Plzně. Zařízení se má zavřít po skončení nouzového stavu. Dohled v areálu i okolí má zajistit státní a nepřetržitě pak městská policie, na chodu se budou podílet neziskové organizace. Místo má fungovat pouze do konce nouzového stavu.

Město přitom už jedno karanténní místo zřizovalo, a to na jaře při první vlně padnemie. To bylo vybudováno na Borských polích v areálu bývalých kasáren. Kromě stanového městečka, tady vznikl rovněž karanténní objekt pro bezdomovce, jimž byla nařízena karanténa z důvodu podezření na nemoc covid-19 či přímo z důvodu nemoci. Tento objekt byl vybudován v budově bývalé roty, bylo zde 18 pokojů a až 36 lůžek.

Město do obou objektů investuje nemalé peníze. Jen do karanténního místa v Plzni na Borských polích to bylo na jaře 700 tisíc korun.

 

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24