I přes pokročilou sezonu jsou bolevecké rybníky bez sinic

10.08.2019 20:43

Teplota vody v boleveckých rybnících v Plzni se pohybuje kolem 23 stupňů Celsia. Minimální množství sinic se vyskytuje pouze na Třemošenském rybníku.

13723847_1756068521277935_282100866107188560_o

Dobrou kvalitu vody stále nabízejí bolevecké rybníky v Plzni. Plavci už ale musí většinou počítat s nižší průhlednosti.

"Sezona pokročila a každý rybník si žil od jara zcela po svém. Proto má teď už každý docela jiný charakter,“ sděluje hydrobiolog Jindřich Duras s tím, že rybníky jsou stále zcela bez sinic. Pozorným okem je můžeme vidět pouze na Třemošenském, kde je jich ale tak málo, že nepředstavují žádné riziko.

Na Šídlováku aktuálně chybí 50 až 60 cm vody. Průhlednost přesahuje jeden metr a voda má slabý vegetační zákal. "Proti začátku sezony je to zřetelné zhoršení, ale na koupání pořád dobré,“ dodává hydrobiolog a doplňuje, že rybník je zcela bez vodních rostlin.

Výbornou vodu má tradičně Kamenný rybník. I zde je ale průhlednost pod jeden metr, což způsobují huminové látky z rašeliny. "Na hladině se objevily zvláštní narůžovělé fleky, připomínající jakoby řídký pudink nebo nějaký gel. Sice to moc dobře nevypadá, ale není se čeho bát. Nejedná se o žádné znečištění. Jsou to neškodné sirné bakterie, které vyrostly na povrchu bahna v nejhlubším místě rybníka, kde není žádný kyslík,“ vysvětluje Jindřich Duras.

Kvalitní vodu nabízí také Třemošenský rybník a Velký bolevecký rybník, kde je sice vykosená vodní vegetace, ale podél břehu se stále vyskytují části stonků stolístku a vodního moru. Průhlednost vody dosahuje více než tří metrů.

Zeleně zbarvenou vodu má v současné době Senecký rybník, kde chybí zhruba 1,8 metru vody. "Nejsou to sinice, ale drobné zelené řasy, které nikomu neškodí. Voda má velmi nízkou hodnotu pH, je takzvaně kyselá. Pro koupáče je to dobrá zpráva, protože pokožce kyselá voda svědčí,“ informuje Jindřich Duras.

V Plzeňském kraji hygienici nedoporučují kvůli velkému množství sinic koupání v přehradě České údolí v Plzni a v polovině přehrady Hracholusky od Butova  k silničnímu mostu. Ve druhé části nádrže k hrázi má voda stále dobrou kvalitu. Podle hygieniků je voda nevhodná ke koupání také v biotopu v Blovicích.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24