Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na vrchu Kotel u Rokycan se otevřela rozhledna

10.05.2014 20:59

Nová rozhledna na vrchu Kotel u Rokycan se otevřela za velké slávy v sobotu 10. května. Rozhledna je vysoká 28 metrů a její výstavba stála pět milionů korun.

instalace rozhledny 6

Rokycany už mají také svojí rozhlednu. 28 metrů vysoká rozhledna se otevřela v sobotu 10. května za velké slávy na vrchu Kotel u Rokycan.

Rokycanům se tak po mnohla letech splnil sen. Město už o stavbu rozhledny usilovalo několik let. Peníze se podařilo sehnat ale až po téměř patnácti letech.

V rámci slavnostního otevření rozhledny jezdil na Kotel i autobus. Návštěvníci ale mohli jít na rozhlednu samozřejmě po svých. A protože počasí přálo, odměnou všem, kteří se dostali až na rozhlednu byl krásný pohled. Z rozhledny jsou totiž vidět významné vrcholy Brd, Šumavy, Českého lesa, Krušných hor a Českého středohoří ...

Rozhledna na vrcholu Kotel u Rokycan stávala již v minulosti, a to zhruba před sto lety. Byla ale dřevěná a vydžela jen několik let. Ta současná je celokovová, a tak by měla vydržet o hodně déle.

Výstavba rozhledny přišla na 5 milionů korun, 85% je hrazeno z evropských dotací, zbytek platí město Rokycany. Výchozím bodem pro výšlap na rozhlednu je Kotelská ulice v Rokycanech. Dostat se na Kotel ale můžete i z druhé strany, a to cestou z Rokycan na Veselou. Za serpentinami se dáte po lesní cestě vpravo.

Celá rozhledna má výšku 28 metrů. Vyhlídková plošina je 25 m nad terénem v nadmořské výšce 600 m n. m. Vrch Kotel je součástí členité Klabavské pahorkatiny složené převážně z ordovických zvrásněných břidlic s křemenci.

foto www.rokycany.cz

instalace rozhledny 9

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT