Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Druhá vlna mláďat je tady, hlásí ochranáři

06.08.2012 7:42

Druhá vlna mláďat opeřenců je tady, hlásí zvířecí záchranáři. Jiřičky hnízdí na nových fasádách a stehlíci zas u hypermarketů. Víte, že můžete ochránit svou světlou fasádu? Kde nejčastěji hnízdí stehlík u obřích nákupních center? To ví QAP.CZ.

Telč 2011
Červený Hrádek ZDStehlík obecný OC Bory PMStehlík obecný OC Bory PM (1)Stehlík obecný OC Bory PM (3)Stehlík obecný OC Bory PM (4)Telč 2011Telč I.Vypouštění jiřiček ČHVypouštění jiřiček ČH I.

Záchranáři z DES OP Záchranné stanice živočichů hlásí, že je tady druhá vlna opeřených mláďat. Někteří ptáci totiž mají mladé dvakrát ročně. Karel Makoň informuje o nejčastějším hnízdišti stehlíků a jiřiček.

Jiřičky

Jiřičky obecné hnízdí vždy vně budovy, na fasádě, pod římsou či v koutě okenního rámu. Uzavřené hnízdo do kterého není vidět, s vletovým otvorem v horní části, si staví z bláta. Jiřičky hnízdí většinou dvakrát do roka a než mláďata opustí hnízdo krmí je oba rodiče několik týdnů venku nachytaným létajícím hmyzem.

Jiřičky u nás nezimují a každý podzim koncem měsíce září nebo začátkem října v hejnech odlétají do teplých krajin. "Podle pranostiky jsou jiřičky poslem jara, nosí lidem štěstí a každý sedlák, když se mu v dubnu vrátily z Afriky věděl, že ten rok nebude špatný a že je třeba si je na statku hýčkat," vysvětluje pranostiku Karel Makoň z DES OP ZSŽ.

Dnes můžeme jiřičky potkat i ve městě a mimo hospodářské budovy či statky. Jejich výskyt je závislý hlavně na hnízdních možnostech a dostatku potravy. Největší kolonie bývají na kravínech, vepřínech či v místech, kde nejsou lidmi pronásledovány a nějaká ta hromádka trusu od mláďat pod hnízdem zas až tak nevadí. V Plzni můžeme historicky kolonii jiřiček najít na budově staré polikliniky na Denisově nábřeží či v areálu FN na Lochotíně.

Pokud opravujete či stavíte dům, počítejte, že jiřičky milují žlutou, světlou a bílou omítku. Tak s tím počítejte a už během rekonstrukce si nainstalujte mechanické zábrany a nebo lapače trusu.

Stehlík

Stehlík obecný vyhledává menší mladé stromy řídce nasázené na obrovských parkovacích plochách před supermarkety. "Zavolá-li někdo, že našel mladého ptáčka uprostřed sluncem rozpáleného parkoviště kde je občas nějaký ten vyčouhlý mladý listnáč s drobnou korunou, je na 99% jasné, že se jedná o vyvedené mládě stehlíka," konstatoval Makoň. Stehlík obecný je takový český kanárek, který se velice nápadně projevuje svým nezaměnitelným hlasovým projevem a zbarvením peří. Nenápadné hnízdečko ze stébel trávy, topolového chmýří a chlupů si šikovně staví do vidlice v koruně stromku.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství