Juniorfest klepe na dveře! Slavnostní zahájení proběhne hned dvakrát

06.11.2018 8:03

11. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest odstartuje už v tomto týdnu. Slavnostní zahájení proběhne hned dvakrát. Co chystá festival letos?

Premiéra pohádky Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni v Divadle Alfa.

Juniorfest proběhne letos od 9. do 15. listopadu. Opět spojí hned pět měst regionu, probíhat bude v Plzni, Horšovském Rýně, Domažlicích, Dobřanech a Přešticích.

Festival vždy přináší šestidenní maraton filmových projekcí, které popularizují v Čechách stále opomíjený žánr dětského filmu a reflektují nejnovější trendy v oblasti dětské kinematografie. Na Juniorfest každoročně zavítá přes 12 000 diváků. Těm nabízí více jak 100 filmových projekcí, 20 praktických workshopů a kreativních dílen a další desítku ostatních doprovodných akcí.

Slavnostní zahájení se v letošním roce uskuteční dokonce ve dvou termínech, a to v pátek 9. listopadu v sále Městského kulturního střediska v Domažlicích a následně v sobotu 10. listopadu v multikině CineStar Plzeň. Součástí obou večerů bude premiéra nové české pohádky Čertí brko s herci Judit Bárdos a Janem Cinou. "Čertí brko od režiséra Marka Najbrta je jedním z nejočekávanějších snímků letošního podzimu. Může se pochlubit skvělým hereckým obsazením, hlavní role doplňuje i Ondřej Vetchý v postavě Lucifera. Herec se po více jak třiceti letech od legendární úlohy ve filmu S čerty nejsou žerty vrací do pekla. Pohádka vstupuje na plátna kin až ke konci listopadu a já jsem velmi šťastná, že ji můžeme na Juniorfestu uvést ještě v předpremiéře," sděluje Judita Soukupová, ředitelka festivalu.

Další herecké osobnosti zavítají na festival i dny následující, a to během předání cen Zlaté rafičky, které se odehraje na Státním hradě a zámku v Horšovském Týně. Zlatá rafička je nejvyšší festivalové ocenění udělované za přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež. V minulosti ji například obdrželi Pierre Brice (představitel Vinnetoua), Kabir Bedi (Sandokan), Jitka Molavcová, Jiří Lábus a mnozí další. Ocenění převezme v sobotu 10. listopadu od 14:00 hodin režisér filmové pohádky Anděl Páně Jiří Strach a v úterý 13. listopadu od 17:30 hodin herečka Iva Janžurová. Tato dvě významná jména doplní účast i dalších známých osobností ze světa filmu a televize. V letošním roce nově pořadatelé
zajišťují na oba termíny autobusovou přepravu z Plzně, Domažlic a Dobřan, zájemci o místo v autobuse se mohou hlásit na info@juniorfest.cz.

Kompletní program filmů i doprovodných akcí a další novinky najdete na www.juniorfest.cz.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24