QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kauza pokračuje! Výstavba obřích montoven v Liticích stále hrozí

12.02.2020 13:16     13.02.2020 12:24

Plzeňské radní čeká hlasování o prodloužení pronájmu městských pozemků firmě Accolade na stavbu Průmyslového parku Litice.

litice

O prodloužení nájmu městských pozemků firmě Accolade by měli radní jednat 17. února. Podle platné nájemní smlouvy měl investor získat stavební povolení nejpozději do 30. září letošního roku, jinak má město právo smlouvu vypovědět.

"Již teď je jasné, že termín stavitel nestihne, neboť dosud neproběhlo ani územní řízení. Společnost proto podala žádost o prodloužení termínu do 31. března 2022. K žádosti se již vyjádřilo Litické zastupitelstvo, které prodloužení jednomyslně odmítlo. Konečné rozhodnutí však náleží radě města Plzně,“ sděluje mluvčí odpůrců projektu Pavel Bosák.

Odpůrci projektu v roce 2017 nashromáždili více než tisíc podpisů proti pronájmu městských pozemků. Tehdy však město nájem schválilo. "Doufáme, že tentokrát se radní přikloní k názoru občanů i zastupitelstva obvodu. Městu nehrozí žádný postih, neboť investor podmínky smlouvy, včetně termínu, přijal. Navíc smlouva pro město nemá žádný přínos. Firma za nájem ještě
nezaplatila ani korunu,"
vysvětluje Pavel Bosák s tím, že v současné době je podán návrh na změnu územního plánu, ve kterém obvod po městě požaduje výrazné zmenšení výrobního území na
úkor obytného.

Stavbě průmyslových hal doposud brání nejen vleklé spory o nutnosti tzv. "velké" EIA, ale zejména rozhodnutí Ministerstva životního prostředí, jímž zamítlo žádost o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Podle ministerstva je projekt v rozporu s územní studií. "Umístění průmyslového parku do zóny s tzv. I. třídou ochrany zemědělského půdního fondu by představovalo likvidaci vysoce bonitní zemědělské půdy,“ dodává mluvčí.

Hromadný odpor občanů Litic provází projekt obřích hal od roku 2016, kdy informace o něm pronikly na veřejnost. Ve svých protestech poukazují na nesoulad projektu s územním plánem. Obávají se ekologické zátěže plynoucí ze stovek jízd kamiónů, zničení zemědělské půdy, zamezení vsaku dešťových vod a narušení zásob podzemní vody vrtanými studněmi, ze kterých má areál být zásoben. Obyvatelům Litic vadí  i možné negativní dopady očekávaného přílivu stovek agenturních zaměstnanců do oblasti.

Na vyjádření odpůrců projektu zareagovala skupina Accolade. "Městský soud v Praze loni v září zrušil napadané rozhodnutí Ministerstva životního prostředí z června 2017 a v reakci na to nyní ministr potvrdil rozhodnutí krajského úřadu Plzeňského kraje z června roku 2016, které potvrdilo stanovisko, že záměr nemá významný vliv na životní prostředí a nebude posuzován podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. V současné chvíli je tedy platné první kladné stanovisko a kladné posouzení EIA (vliv záměru na životní prostředí) z roku 2016. Rozhodnutí je pravomocné a nelze jej nechat přezkoumat ani napadnout odvoláním. Jsme rádi, že soud potvrdil to, že jsme vždy jednali v dobré víře, a to i přesto, že jsme se v průběhu vleklého řízení stali terčem několika dezinformačních až lživých kampaní hned z několika stran. Naším cílem je jako vždy rozvoj moderního průmyslu na Plzeňsku a jsme připraveni začít opět jednat,“ uvádí mediální zástupce Accolade Jakub Splavec.

FOTO: ilustrační
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24