Komentované prohlídky Plzně jsou zpátky! Vrátí se i do první republiky

14.05.2018 8:02

Komentované prohlídky centra Plzně se rozeběhnou opět už v průběhu května. Obměnou prošly prohlídky s tématem bájí a nově průvodci zavedou zájemce do první republiky.

180510_Vecerni_tematicke_prohlidky_3

Komentované prohlídky Plzně budou v letošní turistické sezóně pokračovat. Odstartují už v průběhu května a nabídnou i novinku ve znamení výročí 100. výročí založení Československa. Tou bude procházka o prvorepublikové Plzni.

Účastníci prohlídek se dozví, jak Plzeň v té době vypadala a jak se v ní žilo. Do historického centra se vrací také oblíbené prohlídky Báje a pověsti plzeňské, které prošly drobnou proměnou. Místo středověkého mudrce se tak především děti mohou těšit na alchymistu ze dvora Rudolfa II. nebo divoženku Jíkalku. První z prohlídek se uskuteční příští víkend. Další se budou konat v průběhu léta až do konce září.

"Město Plzeň letos pořádá jedny z největších oslav stého výročí vzniku republiky v Česku. Rozhodli jsme se k programu připojit a jako letošní novinku připravili prvorepublikové komentované prohlídky historického centra. Vzhledem k tomu, že přímo v souvislosti se vznikem nového státu se v Plzni neodehrály žádné zásadní události, rádi bychom turistům i Plzeňanům ukázali především to, jak se v Plzni žilo a jakou proměnou v té době město prošlo. Atmosféru dokreslí průvodkyně stylově oblečená v prvorepublikové módě,“ vysvětlila ředitelka městské příspěvkové organizace Plzeň – TURISMUS Zuzana Koubíková.

Během přibližně devadesátiminutové prohlídky se účastníci dozvědí, jak se proměnily stavby v historickém centru města, kde byl v provozu první rentgen či biograf anebo kde se na náměstí Republiky nacházela ordinace doktora Teichnera navržená slavným architektem Adolfem Loosem. Návštěvníky možná překvapí původní využití budovy právnické fakulty nebo to, že už v roce 1924 vybojoval plzeňský gymnasta Robert Pražák na olympijských hrách v Paříži dvě stříbrné medaile. Mluvit se bude i o tom, kam se v Plzni v neděli chodilo na korzo nebo kam prostopášníci mířili za hazardem.

Vedle prvorepublikových prohlídek se v nové podobě vracejí také prohlídky na téma Báje a pověsti plzeňské určené především rodinám s dětmi. Středověkého mudrce letos vystřídají hned dvě postavy. Návštěvníci se mohou těšit na setkání s alchymistou ze dvora císaře Rudolfa II. anebo divoženkou Jíkalkou. Oba je provedou známými i neznámými plzeňskými příběhy a pověstmi, o kterých se s největší pravděpodobností děti ve školách neučí.

"Letošní ročník tematických prohlídek startuje 19. května. Konat se budou přes celé této až do září. Oproti loňskému roku, kdy naprostá většina prohlídek byla ihned vyprodaná, jsme se rozhodli vyjít zájemcům vstříc a připravili více než tři desítky termínů. Vstupenky na květen a červen je možné zakoupit už nyní v Turistickém informačním centru nebo online prostřednictvím Plzeňské vstupenky. Další budou puštěny do prodeje v průběhu června,“ upřesnila vedoucí Turistického informačního centra Irena Benešová.

Termíny prohlídek:

Prvorepubliková Plzeň: 19. 5., 26. 5., 2. 6., 4. 6., 9. 6., 16. 6., 18. 6., 30. 6.

Báje a pověsti plzeňské: 19. 5., 21. 5., 26. 5., 2. 6., 16. 6., 30. 6.

Termíny na červenec, srpen a září se v prodeji objeví v průběhu června

FOTO: Plzeň - TURISMUS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24