Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

15.05.2024 16:13

Zemřel Vlastimil Harapes

Bylo mu 77 let

15.05.2024 13:58

Fanoušci hokeje, zbystřete!

Originální medaile z MS jsou k vidění v plzeňském muzeu Depo Moto Art. Podívejte se na FOTKY.

Chraptivý, sípavý hlas - poradíme vám, jak na něj

22.12.2012 14:00

Známe to každý - nachlazení a ztráta hlasu. Proti chraptivému, sípavému hlasu se však dá účinně bojovat. Přinášíme vám hned několik tipů, jak na chrapot.

léky foto QAP

Známe to snad každý. Začíná to plným nosem, přechází v bolest v krku, kašel a chrapot. Ani o svátcích nemoci nespí a ztratit hlas na Vánoce znamená vzdát se zpívání koled a celé řady dalších aktivit. Poradíme vám, jak o hlas nepřijít.

Chrapot je často průvodním příznakem jiných nemocí od nachlazení přes zánět mandlí až po zánět hltanu. Někdy se samozřejmě také může jednat o důsledek nadměrného namáhání hlasivek, pokud pracujete jako pedagog a absolvujete dlouhé přednášky, nebo ve veřejné správě, která se pojí s řadou proslovů.

Pozitivně nepůsobí ani alkohol, který způsobí, že hlasivky velmi rychle po jeho požití natečou a splasknou.

Pokud je chrapot důsledkem nachlazení či chřipky, snažte se primárně vyléčit právě tyto nemoci. Pozor na situace, kdy chrapot přetrvává po delší dobu. To může znamenat, že došlo k vytvoření tzv. zpěváckých uzlíků, což je v podstatě zbytečná sliznice v přední polovině hlasivek. V tomto případě je třeba svůj hlas maximálně šetřit, protože vzniká riziko jeho trvalého poškození.

Co pomáhá? Samozřejmě šetřit hlas, ovšem některá povolání toto v praxi neumožňují. Pokud je takové i to vaše, snažte se alespoň mluvit potichu.

Při chrapotu jsou tabu jakékoli studené nápoje. Nejlepším pomocníkem je vlažný bylinkový čaj, ale pokud nejste příznivcem bylinek, pak se doporučuje pít neperlivou minerální vodu bez bublinek.

Vyzkoušet můžete také tvarohový zábal. Na kousek mokré látky rozetřete silnou vrstvu tvarohu a přiložte si obklad stranou s tvarohem na krk. Omotejte suchým šátkem a nechte působit přes noc.

Další zábal, který můžete vyzkoušet, je cibulový. Rozsekejte 5 teplých cibulí, rozetřete je na kousku tenké látky a tu pak přeložte. Opět si dejte obklad na krk tak, aby vám sahal od brady až po ramena a kolem omotejte suchý šátek. Na krku nechte obklad až do chvíle, než začne studit. Toto dělejte 3x denně.

Posledním tipem, který pro vás máme, je kloktání s čajovníkovým olejem. Olej dezinfikuje dutinu ústní a zklidňuje postižené hlasivky.

Pečujte o sebe a svůj hlas také přes svátky. Ztratit hlas před konečným odpočítáváním konce roku 2012 by byla vskutku škoda, a tak pokud jste nachlazení a chraptíte, vyzkoušejte některou z našich rad.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT