Rekonstrukce tramvajové trati v centru Plzně brzy začne. Jaká budou omezení?

11.05.2024 8:15

Plzeňané se musí obrnit trpělivostí. V centru města začíná rozsáhlá rekonstrukce tramvajové trati. Pracovat se bude v úseku vedoucí jižní částí náměstí Republiky a Zbrojnickou ulicí. První výluka začne v sobotu 11. května.

ilu zbrojnická tramvajová trať_0424_QAP

Na náměstí Republiky od ulice Bedřicha Smetany do Františkánské ulice dojde k rekonstrukci tramvajového pásu. Hlavním předmětem stavby je rekonstrukce stávající tramvajové trati a přilehlých komunikaci v délce cca 211 m, a to z důvodu jejího špatného technického stavu. Detailně jsme informovali ZDE.

„Od Františkánské ulice až do Šafaříkových sadů pak proběhne rekonstrukce v celém uličním profilu, kdy kromě kolejí dojde i k výměně všech sítí, tedy vodovodu, plynovodu, kanalizace, veřejného osvětlení. Nové budou chodníky a také celá komunikace,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

Rekonstrukce si vyžádá dopravní omezení a významně zasáhne do veřejné dopravy. „Vím, že každá taková rekonstrukce je pro cestující a řidiče nepříjemná a děkuji jim tímto za trpělivost. Bohužel ale trať i sítě opravit musíme. Termín jsme volili tak, abychom začali až po Slavnostech svobody a skončili do adventu,“ dodal Aleš Tolar.

Výstavba je rozdělena do šesti fází.

Jednotlivé fáze stavby:

1. fáze: 11. 5. 4.00 hod. až 13. 5. 4.00 hod. - vytvoření kolejové spojky v Jízdecké ulici

Z důvodu stavebních prací na tramvajové trati u zastávky Jízdecká bude probíhat ve dnech 11. – 12. 5. 2024 výluka tramvajové dopravy na lince č. 2.

„Tramvaje linky 2 budou jezdit v uvedeném období v trase Radnice Slovany – Světovar – Slovany – Sady Pětatřicátníků a zpět. Náhradní autobusová doprava 2A zajistí v uvedeném období dopravu v úseku Skvrňany – Náměstí Republiky a zpět,“ uvádí mluvčí PMDP.

Více jsme psali ZDE.

2. fáze: 16. 5. 4.00 hod. až 21. 5. 4.00 hod. - montáž spojky u Zvonu

„V druhé etapě, kdy bude montována kolejová spojka U Zvonu, bude uzavřena Pražská ulice, a to v úseku Anglické nábřeží – U Zvonu a v úseku U Zvonu – Masné krámy. Dále bude uzavřena Solní ulice v úseku Dominikánská – Sedláčkova, kde vznikne provizorní zastávka. V ulicích Dřevěná a Zbrojnická bude otočen směr provozu. Jednosměrný provoz bude zaveden v ulici Pallova," uvádí magistrát.

Po dobu tramvajové výluky bude na Slovany a Světovar zavedena náhradní autobusová doprava – linka 2A v trase Radnice Slovany – Světovar – Slovany – Sady Pětatřicátníků a zpět.

„Z důvodu stavebních prací na tramvajové trati na Anglickém nábřeží bude probíhat v termínu 16. – 20. 5. 2024 výluka tramvajové dopravy v úseku sady Pětatřicátníků – Slovany/Světovar. Provoz tramvajové linky 1 bude po dobu výluky nahrazen tramvajovou linkou 1/2 v trase Bolevec – Skvrňany. V sadech Pětatřicátníků budou tramvaje linky 1/2 odbavovat v zastávkách: Jízdecká (směr Skvrňany), Sady Pětatřicátníků (směr Bolevec)," uvádí PMDP.

3. fáze: 21. 5. 4.00 hod. až 30. 6. 23.59 hod. - zahájení dlouhodobé tramvajové výluky

Od 21. 5. 2024 bude zahájena dlouhodobá výluka a rekonstrukce tramvajové trati ve Zbrojnické ulici.

„Tramvajová zastávka Náměstí Republiky (směr Slovany) není po dobu výluky tramvajovými linkami obsluhována. Provoz tramvajové linky 1 bude po dobu výluky nahrazen tramvajovou linkou 1/2 v trase Bolevec – Skvrňany," uvádí PMDP.

V sadech Pětatřicátníků budou tramvaje linky 1/2 odbavovat v zastávkách: Jízdecká (směr Skvrňany) a Sady Pětatřicátníků (směr Bolevec).

Provoz tramvajové linky 2 zůstává zachován v úseku Radnice Slovany – Slovany – Světovar – Anglické nábřeží – Hlavní pošta a zpět (stále probíhající výluka v Koterovské ulici).

Linka nebude obsluhovat zastávku Náměstí Republiky v Pražské ulici. O přepravní špičce bude část spojů ukončena na Anglickém nábřeží.

Provoz tramvajové linky 4 v hlavní trase Univerzita – Košutka bude beze změn, dojde však k drobným úpravám jízdních řádů.

4. fáze: 1. 7. 0.00 hod. až 1. 11. 0.30 hod. - uzavírka Františkánské (bude ukončena dle postupu prací) + tramvajová výluka

5. fáze: 1. 11. 0.30 hod. až 4. 11. 4.00 hod. - demontáž kolejové spojky U Zvonu

6. fáze: 9. 11. 0.30 hod. až 11. 11. 4.00 hod. demontáž kolejové spojky Jízdecká​

Plzeňské městské dopravní podniky žádají cestující, aby dle možností využívali alternativních tras – trolejbusové linky po Americké ulici. V souvislosti s výlukou bude navýšena kapacita linky číslo 12.

„Linka bude posílena tak, abychom zvýšili kapacitu jak v oblasti Petrohradu, tak v centru města. Předpokládáme, že cestující využijí trolejbus mezi vlakovým nádražím a zastávkou U Práce, kde budou přestupovat na tramvaj č. 4,“ řekl QAPu Miroslav Macháň, dopravně provozní ředitel PMDP.

Celková cena činí 77,63 milionu korun včetně DPH, přičemž Vodárna Plzeň se při realizaci výměny vodovodu a kanalizace podílí částkou 35,4 milionu korun včetně DPH.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT