QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kultura pod okny domovů pro seniory! V Žinkovech se zpívalo s harmonikou - FOTKY

29.04.2020 10:15

Babičkám a dědečkům z Domova klidného stáří v Žinkovech zpříjemnil den Václav Kaiser, který jim zazpíval a zahrál na harmoniku. Speciální projekt pro seniory chystá také Plzeň.

5
52134

O rozptýlení seniorů v jihoplzeňských Žinkovech, kteří mají v současné době kontakt jen s personálem domova, se postaral místní údržbář Václav Kaiser. Klientům v oknech a na zahradě zazpíval a zahrál na harmoniku. Odvážnější se dokonce pokusili o malý taneček.

"Hudební akce měla velký úspěch a budeme ji proto pravidelně opakovat," slíbilo vedení domova na svém facebookovém profilu.

Speciální projekt pro seniory chystá také Plzeň. Zapojilo se do něj Divadlo Alfa a přidávají se další umělci. Už v tomto týdnu začínají klientům nejen plzeňských domovů pro seniory hrát a zpívat pod okny.

Ve středu 29. dubna od 15 hodin vystoupí pod okny Domovinky v Úslavské ulici členové Divadla Alfa. "Moc se těšíme. Určitě to bude pro nás všechny, pro klienty i personál, příjemné nabuzení,“ uvedla ředitelka Domovinky Bohumila Hajšmanová. Klienti budou představení sledovat z oken, v případě hezkého počasí i ze zahradního altánku. Ovšem v přiměřeném počtu a dostatečné vzdálenosti od účinkujících.

Stejný program Divadlo Alfa odehraje ve čtvrtek 30. dubna od 10 hodin u domova SeneCura v Papírnické ulici a ve středu 6. května od 10 a 13 hodin před Domovem se zvláštním režimem Čtyřlístek v Kotíkovské ulici.

Zájem je veliký, a tak se do akce "kultura pod okny" zapojují další a další umělci. Jejich vystoupení koordinuje Centrum pro kulturní a sociální projekty Johan. Mezi umělci, kteří se nabídli, že chtějí vystupovat pod okny domovů pro seniory, je například kabaretní a písničkářské dvojice Vilém Dubnička a Zdeněk Lahoda, šansoniérka Petra Kuna Hynčíková, či členové folklorního souboru MLS nebo souboru současného tance NOTA. Přidat se chtějí i členové Plzeňské filharmonie.

Například ve středu 29. dubna od 15 hodin vystoupí Klaunka Pepina před Domovem poklidného stáří Baculus ve Vejprnicích. Ve čtvrtek 30. dubna ve 14 hodin soubor NOTA zatančí pod okny Domova se zvláštním režimem Petrklíč v plzeňské Západní ulici. V neděli 3. května v 10 hodin vystoupí u domova Čtyřlístek Lidová muzika z Chrástu. V pondělí 4. května bude v 10 hodin u vejprnického Baculu hrát keltskou hudbu skupina Poitín, v úterý 5. května ve 14 hodin před plzeňským Čtyřlístkem vystoupí MLS.

Ke zpěvákům, kteří koncertují pro seniory, se přidal i Marek Ztracený, který 23. dubna vystoupil pod okny domova v Janovicích nad Úhlavou. Více jsme psali zde.

FOTO: čtenář QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24