Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Šumava vydala 100 dalších zajímavostí a svá NEJ

08.11.2012 21:50

Milovníci Šumavy můžou načerpat inspiraci a vyrazit do minulosti, vychází totiž dvě nové knihy-Šumavská NEJ a 100 zajímavostí ze staré Šumavy III.

DSC03440DSC03441DSC03442DSC03445DSC03448DSC03451

Milovníci Šumavy se dočkali další zajímavé knihy. Na své si ale přijdou i ti, co se třeba na Šumavu teprve chystají nebo se jen chtějí o této lokalitě dozvědět něco zajímavého. Vychází totiž dvě zbrusu nové kniny o Šumavě-100 zajímavostí ze staré Šumavy III. a Šumavská NEJ, což jsou rekordy a unikáty Šumavy a Bavorského lesa.

100 zajímavostí ze staré Šumavy III. je už třetí pokračování úspěšné řady čtení o historii staré Šumavy od Nýrska až po Prachatice, protože jak říká jedna z autorů knihy Zdeňka Řezníčková, pořád je na Šumavě co hledat. ,,Když si o tom něco přečtěte a víte o tom, tak si pak některých míst daleko víc vážíte. Někdy si totiž tak významného místa ani nevšimnete," uvedla autorka, která je mimochodem ředitelkou Muzea Šumavy Sušice. A kde hledat nejkrásnější místo Šumavy? ,,Kdybych měl najít nejkrásnější místo, byla by to asi Roklanská chalupa, která je zhruba kilometr od státní hranice západně od Modravy. Krásné je také údolí Pstružného potoka u Hartmanic, ale  i Zhůří u Javorné," odpověděl na otázku QAPU.CZ znalec Šumavy a další z autorů František Nykles. A co se ve třetím díle zajímavostí dozvíte? Třeba o prvních šumavských silnicích, o sušickém pivovaru nebo právě o Roklanské chatě. ,,Je to takový rychlý, pohodový, pestrý, poučný a zábavný čtení," uzavírá Zdeněk Hůrka z vydavatelství Starý most.

Šumavská NEJ je zase kniha plná rekordů a unikátů Šumavy a Bavorského lesa doplněná stovkami fotografií většinou od známého fotografa přírody a Šumavy Jaroslava Vogeltanze. Kniha vznikala asi čtyři roky a má inspirovat k dalšímu poznávání Šumavy, shodují se autoři Petr Mazný, Marita Haller a Petr Flachs. Kromě tradičních NEJ jako je notoricky známé Černé Jezero nebo Javor se dozvíte například i to, kde je nejdeštivější nebo nejchladnější místo v Bavorském lese. Dále třeba, kde žil poslední medvěd na Šumavě či kde je nejprudší sjezdovka a nejvýše položený hrad. Za zmínku stojí i Muzeum šňupavého tabáku Grafenau nebo Sklárna Zwiesel Kristallglas s nejvyšší pyramidou z křišťálového skla na světě. 

Pokud chcete rozšířit svou knihovnu o krásnou a zajímavou knihu nebo pořídit originální dárek, máte jedinečnou šanci. Obě knihy seženete například na vánočních trzích na náměstí Republiky v Plzni, které začínají 30.listopadu a samozřejmě také v obchodech.  

FOTO:QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte